2020-11-04

Den digitala drömresan mot molnet... eller en lek med elden?

Det ska inte vara lätt. För då är det troligen inte värt att ge sig på. Så måste den första människan ha tänkt när hen ”hittade” och kom på vad man skulle använda elden till. Kanske är en banal liknelse i jämförelse med dagens utmaningar.

Urban Järved
Urban Järved Concept Manager

Men det är ju så med historia och utveckling. När vi väl kan titta bakåt på vad som hänt, så är det enkelt att se hur man borde ha gjort. Det går till och med att göra sig lustig över hur man tänkte, eller i värsta fall över hur skevt ”någon annan” tänkte, fastän man själv stod där bredvid och inte bidrog över huvud taget.

Varför skriver jag det här?

Jo, jag har under ca 1,5 år läst om och själv upplevt att vi halkar efter i Sverige. I EU-kommissionens senaste rankning av digitaliseringen av offentlig förvaltning så ligger vi nu på 14 plats. 2011 hade vi 3:dje placering och 2016 var Sverige på nionde plats. Spelar det någon roll kan man fråga sig? Vi jagar väl inte medalj här, eller?

Nej, kanske inte, men väl prispengarna tror jag. ”Prispengarna” ligger just nu på 4,6 miljarder, åtminstone enligt en IDG-artikel i veckan där vi kan läsa om en rapport framtagen av Radar. Det är kostnaden för osäkerheten och bristen på rekommendationer som vi lider av i Sverige. Och för varje halvår så ökar den här kostnaden med 1,1 miljarder kronor.

Men nu är jag där igen. Nu står jag där bredvid och pekar på någon annan. Jag jobbar ju dessutom med den tekniska sidan av den digitala resan. Vill påstå att jag även jobbar med den strategiska delen av det, men det låter jag andra avgöra.

Vad är problemet?

Tycker det är mycket bra beskrivet i Radars rapport IT i Svensk offentlig sektor (2020, oktober).

”Molnet som den mest industrialiserade leveransformen är idag standard för de allra flesta. Men för offentlig sektor har senare årens incidenter och debatter kring bl.a. CloudAct, Privacy Shield, m.m. gett upphov till en stor försiktighet avseende nyttjandet av molntjänster.”

Och jag kan förstå det, lite som min ingress med elden. Ingen vill bränna sig. Men om vi inte kontrollerat, och så säkert som det bara går börjar prova oss fram, kommer vi ingen vart. Det är min uppfattning om vart vi är i Sverige idag.

Så, kan nån annan göra något? Skämt åsido, någon annan jobbar inte här. Det är du, jag och vi som måste göra det. Det har alltid varit så och kommer så förbli. Det ska som bekant inte vara enkelt…

Vad kan då jag, du och alla vi göra?

Läs på och bilda dig en egen uppfattning om läget. Kan rekommendera Radars rapporter.

Rekommenderar att du tar kontakt med någon som jobbar inom liknande verksamhet som du själv. Kanske till och med utanför Sveriges gränser som t.ex Norge eller Finland. Har själv förmånen att ha kollegor i hela Norden som hjälpt mig till nya insikter.

Sträck ut handen, be om hjälp från någon du litar på och som du kan ha ärliga transparenta möten med.

Var specifik i dina mål framåt. Börja där du står och hitta dina förbättringsområden.

Fokusera på nyttan, effektivitetsvinsten, enkelheten i det du vill uppnå. Jobba på med det tills du kan mäta effekten!

Ta gärna kontakt med mig. Jag brinner för att vi ska bygga Sverige med it, tillsammans.