2021-07-01

Datat i centrum under HPE Discover!

Under förra veckan så gick HPE Discover av stapeln. Inte i USA då som vi är vana den här tiden på året, utan i virtuellt format som alla stora partnerkonferenser under den globala pandemin. HPE har till detta år ett otroligt starkt fokus på data som det moderna guldet. Ämnen som AI och Machine Learning är därför hetare än någonsin och även HPEs satsningar på it-som-tjänst som jag återkommer till nedan!

Jonas Emilsson
Jonas Emilsson Lead Architect Hybrid Platforms

HPEs CEO, Antonio Neri pratar under konferensens första dag om värdet av information och data och hur det i det moderna samhället är det nya guldet.
Exempel från olika branscher lyfts fram – med fokus på AI och Machine Learning – och ett av de mest slående är när Mary Barra – CEO på General Motors berättar hur GM arbetar med HPE för att skapa en helt ny industri. Dvs. hur General Motors använder information och AI för att skapa en miljövänligare bilindustri men också för att minimera olyckor och skador i trafiken.

General Motors CEO - Mary Barra intervjuas kring GMs arbete med inteliigenta fordon och datat i fokus för miljövänliga bilar

Edge to Cloud är ledorden för HPE och transformationen till ett molnföretag är något som verkligen blir uppenbart under konferensveckan. Redan under maj så lanserades stora nyheter kring hur man hanterar lagringsystem, oberoende av fysisk plats med nya Data Services Cloud Console. Det spelar ingen roll längre om datatjänsterna du behöver ligger i molnet eller om det är ett lokalt lagringssystem – allt hanteras från DSCC i ett gemensamt gränssnitt.

Till HPE Discover så bygger man på med ytterligare en Cloud Console i form av helt nya Compute Cloud Console, som abstraherar computelagret (servrar och beräkningskapacitet) på samma sätt som DSCC! Riktigt spännande nyheter som ni kan läsa mer om här! 


Vad gäller lagringssystem så händer också mycket spännande! I början av maj så lanserade HPE nya storagearrayer i form av de högpresterande Alletra 6000 och Alletra 9000.
Alletra 6000 är en tvånods Nimblebaserad lösning (med upp till tre gånger snabbare prestanda än tidigare) medan Alletra 9000 kommer med mycket DNA från HPE Primera och erbjuder förutom oslagbar prestanda och 100.0% tillgänglighet.

 

Satsningen på HPE Greenlake är något som genomsyrar hela konferensen och inte nog med att man gör Cloud Consolefunktionaliteten en del av Green Lake, HPE lanserar också ett flertal andra Greenlaketjänster för olika industrivertikaler.
Däribland också den Cloud Nativebaserade HPE Greenlake Lighthouse för att möjliggöra enkel provisionering och hantering av cloud native tjänster.Man arbetar också mycket aktivt på säkerhetssidan och under konferensens första dag så introducerar Antonio Neri helt nya Project Aurora som är ett helt nytt zero-trustkoncept för att skydda allt från datacentret till edge och molnet. Dvs. allt från serverhårdvara till operativsystem och hypervisors och moln.
Project Aurora kommer först att integreras in i HPE Greenlake Lighthouse under detta år och sedan stegvis integreras in i flertalet HPE-teknologier.

Mängden information på årets HPE Discover är överväldigande och det är svårt att ta till sig alla nya lanseringar på en gång. Detta är ju förstås något väldigt positivt och visar på hur HPE medvetet valt att förflytta sig från att vara en leverantör av traditionell it till att bli en fullskalig molnleverantör där data och mjukvara är alltmer i fokus.

För egen del så imponeras jag av Data Services Cloud Console samt Compute Cloud Console där man verkligen tar ett helt nytag kring hur man hanterar och provisionerar system – oberoende om de är i molnet eller on-premise.

Att hitta nya kommersiella modeller kring it-som-tjänst är ju nästa stora makrotrend för HPE och här är det ingen tvekan om att vi antagligen bara sett början på utvecklingen av HPE Greenlake och underliggande tjänster.

 

Avslutningsvis så vann Atea det prestigefyllda Solution Provider of the Year (2021) for Northern Western Europe, vilket vi är väldigt tacksamma och stolta över! Läs mer här! 

 

Väl genomfört HPE – vi ser fram emot ett fortsatt spännande och utvecklande samarbete framåt!