Hoppa till huvudinnehåll
Växjö logistik nylanda hållbar it It-produkter

Här bygger Atea ett toppmodernt logistikcenter

Foto: Lina Alriksson

Nu växer Ateas nya logistikcenter i Nylanda, utanför Växjö, fram. När allt står klart kommer verksamheten på ett hållbart sätt ta ansvar för dina it-produkters hela livscykel, ofta genom att ge dem ett andra liv. I utformningen av centret har medarbetarnas och kundernas synpunkter varit viktiga.

Ur granskogen reser sig byggnaden som en gigant. Med glas- och träfasader i dovt grått och grönt smälter den in i det småländska landskapet. Här växer ett toppmodernt recycling-, logistik- och konfigurationscenter på sammanlagt 27 000 kvadratmeter fram.

Glasklara visioner

Kontorsytan på cirka 6 000 kvadratmeter fördelas på tre våningsplan och omfattas av glasfasader från bas till tak. Efter önskemål från medarbetarna har man valt att inte göra helt aktivitetsbaserade arbetsplatser.

Oskar Aspengren, platschef på Atea

– Det blir en arbetsplats som främjar samarbeten och kommunikation. Det ska vara enkelt att boka in sig på snabba möten och koppla upp sig mot våra andra enheter och länder, säger Oskar Aspengren, platschef på Atea.

En växande arbetsplats

Han blickar upp mot bygget där byggarbetare arbetar intensivt för att färdigställa arbetsplatsen som har en beräknad påbörjad inflyttning i april 2019. Då lämnar företagets 370 medarbetare lokalerna på Smedjegatan och flyttar in i det toppmoderna bygget i Nylanda, granne med Smaland Airport, en dryg mil utanför Växjö stad. Företaget växer, nyanställningarna är många, och flytten krävs för att kunna fortsätta växa i samma takt. Inom fem år räknar man med ytterligare 50 till 100 anställda och en fördubbling av omsättningen.

Växjös nöjdaste kunder är målet

– Vi ska fortsätta att vara Växjös mest attraktiva arbetsplats och ha Växjös nöjdaste kunder. Hela investeringen syftar till att bibehålla vår position som ett av de ledande företagen i Europa, säger Oskar Aspengren.

I de nya lokalerna kommer det även finnas gym med träning och rehabilitering, också viktigt för att vara en attraktiv arbetsgivare.

Ateas nya logistikcenter i Nylanda
  • I Nylanda växer ett toppmodernt recycling-, logistik- och konfigurationscenter på sammanlagt 27 000 kvadratmeter fram. Beräknad inflyttning i april 2019.
  • I de nya lokalerna dubbleras kapaciteten redan från start, vad gäller antalet enheter som återtas – målet är 2 miljoner enheter på sikt.
  • Idag får Atea Logistics tillbaka endast 30 procent av ny hårdvara som de säljer inom området arbetsplatser (exempelvis datorer, surfplattor, smarta telefoner och tangentbord). Målet är att tillsammans med kunderna ta ansvar för att 100 procent av all hårdvara återanvänds eller återvinns.
  • It-hårdvara som återvinns är allt från smarta telefoner, surfplattor, datorer och tangentbord till servrar och routers.
  • Produkterna rensas och uppdateras med ny mjukvara innan de återanvänds i en annan verksamhet. Den hårdvara som ej går att återanvända återvinns på ett miljökorrekt sätt.
  • Taket på 3 000 kvadratmeter kommer att täckas av solceller, tillräckligt många för att tillgodose större delen av verksamhetens energibehov.

Hundra procent återtag

I de nya högautomatiserade lokalerna fördubblas kapaciteten, för leverans och hanteringen av återtagen it, från start. Genom att radera och uppgradera funktionsdugliga produkter, kan de få ett andra liv i en annan verksamhet. Övrig it-hårdvara blir miljökorrekt omhändertagen och mycket av materialet kan återvinnas och bli nya produkter inom helt andra områden, exempelvis industrin.

Joachim Aronsson, hållbarhetsansvarig på Atea Logistics.

– Idag får vi endast tillbaka 30 procent av den hårdvara som vi säljer inom området arbetsplatser. Tillsammans med våra kunder jobbar vi för att säkerställa en 100-procentig livscykelhantering för alla it-produkter. För att alla verksamheter i Sverige ska nå det målet krävs att vi samarbetar. Därför känns det väldigt bra att vi i det nya logistikcentret kan hjälpa fler, säger Joachim Aronsson, hållbarhetsansvarig på Atea Logistics.

Lätt att göra rätt

Det är både enkelt och lönsamt att återvinna all it-hårdvara.

– Du klickar i en beställning på Ateas webbplats, ett säkerhetsskåp levereras till din verksamhet, du fyller skåpet med hårdvaran, produkterna hämtas och tas om hand hos oss. I samma typ av skåp levereras din nya utrustning. Många blir positivt överraskade av andrahandsvärdet hos de återvunna produkterna, att det faktiskt är lönsamt att agera hållbart, beskriver Joachim Aronsson.

Driver hållbar utveckling

Satsningen på Nylanda möjliggör även ett mer effektivt hållbarhetsarbete för Atea. 3 000 kvadratmeter av taket kommer att täckas av solceller, vilket är tillräckligt många för att tillgodose den större delen av verksamhetens energibehov. Det återstående behovet kompletteras med inköp av uteslutande grön el.

Just nu klimatkompenseras samtliga transporter till kunder, men på sikt väntar helt fossilfria leveranser. På parkeringen planeras även för 24 laddstolpar för elbilar.

– Vi visar att vi vill vara med och driva en hållbar utveckling och jag är stolt över de initiativ vi tar på området. Tillsammans med våra kunder kan vi göra märkbar skillnad, säger Joachim Aronsson.

Lyhörda för kunders och medarbetarnas behov

Planeringen av det nya logistikcentret har engagerat både medarbetare och kunder som varit en viktig del av projektet. De projektansvariga har varit lyhörda för kundernas och medarbetarnas behov och samlat in synpunkter och idéer.

– Förra veckan kom alla medarbetare hit för rundvandring i lokalerna. Vi fick en väldigt positiv respons, berättar, Oskar Aspengren.

Även inom branschen i övrigt är nyfikenhet stor och förväntningarna höga.

Ledande inom it-infrastruktur

Logistikcentret är även en viktig investering för Växjö kommun och regionen: Atea är idag Växjös tredje största arbetsgivare. Med sin affärsverksamhet har de satt Växjö på kartan som en av världens ledande platser för it-infrastruktur.

– Med det nya logistikcentret tar vi ett helhetsgrepp kring it-struktur och hållbarhet. Nu väntar vi bara otåligt på att få flytta in i den här fantastiska byggnaden, säger Oskar Aspengren.

Text: Janna Li Holmberg
Foto: Lina Alriksson