2024-02-13

Nordiska köpare: det är upp till oss att få jobbet gjort

Trots flera års arbete med att skapa en politisk samsyn inom EU om en lagstiftning för företags due diligence (CSDDD) kan dess framtid vara hotad. En avgörande omröstning sköts upp förra fredagen efter att flera EU-länder, inklusive Sverige, Finland och Tyskland, signalerade att de kan komma att backa från sitt stöd.

Chiara Selvetti
Chiara Selvetti
Hållbarhetschef

Det här är en stor besvikelse - vi behöver denna lagstiftning. Den skulle kräva att företag: genomför due diligence i hela sin leverantörskedja; genomför åtgärder för att avsluta eller minimera negativa konsekvenser för mänskliga och miljömässiga rättigheter; och antar en plan för att mildra klimatförändringarna i linje med det globala målet på 1,5°C enligt Parisavtalet.

Inte bara skulle detta sätta ribban för ansvarsfullt företagande globalt, med tanke på hur omfattande europeiska företags leverantörskedjor är, det skulle också stärka bilden av nordiska företag som ledande inom detta område.

Om en politisk lösning ska förbli oåtkomlig är det upp till enskilda företag – särskilt de med globalt inriktade upphandlingsfunktioner - att leda vägen.

Vi har kapacitet för handling

Under flera år har nordiska företag inklusive Atea genomfört ett due diligence arbete i sina respektive leverantörskedjor. Till exempel, Atea var den första nordiska it-leverantören som ökade medvetenheten om de allvarliga negativa konsekvenserna för mänskliga rättigheter som kan uppstå under utvinningen av mineraler i leverantörskedjan. 2014 skapade vi konfliktmineralsuppropet (som de då kallades) som fick hundratals nordiska köpare att linjera sina upphandlingskrav med internationella standarder. Idag sker 80 procent av it-inköpen som involverar Atea som återförsäljare med varumärken som offentligt rapporterar om sin due diligence gällande konfliktmineraler. Tillsammans skapade dessa insatser en business case genom hela leverantörskedjan.

Men framsteg kan inte sluta där

Många europeiska länder har redan eller överväger lagstiftning för due diligence arbete. Harmoniserad lagstiftning inom hela EU - det avsedda målet för CSDDD - skulle stärka företagens ansträngningar att följa bästa praxis och skapa en rättvis spelplan. Det är inte för sent för EU att leda med ett gott exempel och tydligt visa att företag måste hållas ansvariga för de negativa konsekvenserna av sina affärsval.

Det här är vår tid att agera... igen

Till dess att den politiska viljan att vidta enade åtgärder finns så uppmanar Atea nordiska köpare, inklusive hållbarhetschefer, att fortsätta det goda arbetet med att sätta en stark standard för due diligence. Detta måste inkludera en bedömning av ens egen organisation och den påverkan dess affärsverksamhet har.

Den 12 mars kommer vi på Atea tillsammans med ledande nordiska it-köpare, både offentliga och privata, träffas på Atea Sustainability Forum för att diskutera hur man kan skala upp effekterna av due diligence inom it-leverantörskedjan. Ledande branschexperter kommer dela insikter om hur man skapar rätt blandning av incitament, utnyttjar samarbete kring kapacitetsuppbyggnad samt genererar ekonomiskt stöd för att stärka mognaden hos leverantörer över hela leverantörskedjan.

Delta den 12 mars och bli en del av lösningen när det gäller företagens due diligence. Mer information och anmälan hittar du här

Chiara Selvetti
Har du frågor? Kontakta mig
Chiara Selvetti, Hållbarhetschef
Skicka e-post