2022-11-14

Intryck från VMware Explore Barcelona 2022

Efter två år av pandemi så var VMworld, eller som det nu heter - VMware Explore - tillbaka i Barcelona igen förra veckan (7-10 november).

Jonas Emilsson
Jonas Emilsson
Lead Architect Hybrid Platforms

VMware hade initialt beräknat deltagarantalet till ca 5 500 som maximalt, men fick under hösten justera konferensens storlek lite då slutresultatet, imponerande nog, blev ganska precis 9 000 deltagare! Det är ett högre antal konferensdeltagare än VMware Explore US i San Francisco, som fick se sig slagna av Europaversionen av Explore.

Det var en mycket förväntansfull publik som intog Barcelona och som fick sig en rejäl dos med nyheter och lanseringar under den gångna veckan.

Det märktes på logistiken att VMware underskattat antal deltagare, med fullsatta sessioner och köer till många av sessionerna, men detta bådar om inte annat gott inför nästa år – härligt att se att konferensen var så otroligt välbesökt!

VMwares CEO – Raghu Raghuram

Konferensens stora keynote

Under konferensens stora keynote så pratade VMwares CEO – Raghu Raghuram  - om hur marknaden utvecklats från Cloud First, till Cloud Chaos och nu utvecklas mot ett mognare stadium – Cloud Smart.
VMware’s tjänster för Cloud Smart handlar mycket om operationell effektivitet i molnet, att tillhandahålla en konsistent infrastuktur (oberoende av fysisk plats) samt att korta ner applikationsutvecklarnas tid för utveckling och ”time-to-market”.

Cloud Chaos to Cloud Smart

Några av de mest signifikanta nyheterna är bl.a. lanseringar av nya funktioner i Project Northstar (som lanserades som Tech Preview under VMware Explore US i början av september 2022). Project Northstar är ett ramverk för att på ett säkert och effektivt sätt kunna hantera säkerhet och nätverkstjänster i en multi-cloudleverans. Northstar, som kan sägas vara en ”utökning” av NSX fick några ytterligare tjänster inkluderade i sig som en del av lanseringen, bl.a. HCX+ för utökade möjligheter till cross-cloud migration och en ny dashboard samt nya funktioner i NSX Advanced Load Balancer (NSX-ALB). Först ut på marknaden blir antagligen HCX+ som är i Beta när denna blogg skrivs.

Under keynoten så annonserades också att vSphere 8 (som tidigare funnits i en så kallad IA-release) nu är tillgänglig under General Availability (GA). Även vSAN 8 nämndes och den har, förutom ett antal större revisioner, fått upp till 4X prestandaökning samt en väsentligt förbättrad snapshothantering.

Typical Customer Journey

VMware’s vRealizesvit har också genomgått en stor mängd uppdateringar och redan under VMware Explore US så lanserades VMware Aria som är en paraplyproduktportfölj för att kunna hantera all form av multi-cloud management, oberoende om det är ett privat moln, ett hybridmoln eller en multi-cloudleverans där ett flertal olika molnaktörer ingår.

Trotjänare som VMware vRealize Operations, VMware Cloud Health och VMware vRealize Automation är alla delkomponenter av Aria. Men kanske mest intressant av allt är den SaaS-tjänst som tidigare gick under arbetetsnamnet ”Project Ensemble” och som nu heter Aria Hub. Aria hub tolkar och sammanställar data från hundratals miljoner objekt i infrastrukturen och ger en ”single pane of glass” till en kunds hela multi-cloudkomsumtion. Läs mer här.

VMware Aria

För de som varit oroliga att Tanzu inte längre skulle vara en del av VMwares långsiktiga strategi (efter uppköpet från Broadcom) så kan man nog andas ut. Tanzu är fortsatt en av VMwares viktigaste produkter och man arbetar oförtrutet med att skapa innovation och en ännu mer integrerad funktionalitet med bl.a. Tanzu Application Platform och Tanzu Kubernetes Operations. VMware Tanzu blir också en integrerad del i VMware’s Sovereign Cloudstrategi som var nästa stora fokus under konferensen.

Sovereign Cloud

VMware har under det gångna året arbetat med att certifiera sina VMware Cloud Service Providers med ett omfattande certifieringsprogram som omfamnar begreppet Sovereign Cloud med säkra och digitalt suveräna molntjänster. Detta program är speciellt intressant i Sverige med den diskussion som varit kring Shrems II och Cloud Act och det sätt som publik sektor i Sverige velat hitta alternativ till de globala molnaktörerna. Till VMware Explore i Barcelona så slogs det på stora trumman kring denna satsning och det blev också väldigt tydligt att de tjänster som VMware service providers levererat som egna moln tidigare nu styrs om till att i största möjliga mån omfamna sovereign cloud som begrepp och teknologi.

Atea har under ett drygt år genomgått omfattande tester och certifieringar för att kunna vara redo för detta program och vi är i slutfasen av vår egen certifiering för VMware Sovereign Cloud.

Utställning

Bra comeback

Detta och en stor mängd andra teknologiska nyheter gjorde VMware Explore till den en mycket bra comeback för VMware i den fysiska konferensvärlden! Med ca 9 000 informationstörstande deltagare och partners så har VMware återigen visat att fysiska mötesplatser är den bästa platsen på att under kort tid få en stor mängd inspiration och information levererad.

Vi ser fram emot ett spännande år med VMware och deras ekosystem av samarbetspartners och även om sammanslagningen med Broadcom fortfarande inte tydliggörs nämnvärt under konferensen (då bolagen fortfarande opererar som två skilda enheter) så är det uppenbart att VMwares strategi för framtiden ligger fast och att utvecklingen av produkter och tjänster fortsätter i oförminskad skala!