Hoppa till huvudinnehåll
Med Molnserver får ni ett virtuellt datacenter i molnet. Genom att Atea tar hand om drift och underhåll slipper ni mycket av det ansvar som vanligtvis är förknippat med ett datacenter. Summerat ger tjänsten tillgång till virtuella servrar med tillhörande nätverk, lagring och operativsystem där ni sedan kan skapa er virtuella datacentermiljö.

Så fungerar Molnserver

Molnserver ger dig tillgång till virtuella servrar med nätverk, lagring och operativsystem från Ateas datacenter i Umeå. Tjänsten produceras i Sverige, av svenska resurser och data som aldrig lämnar Sveriges gränser. 

För att komma igång med tjänsten får ni ett Molnserverkonto som skapas av Atea. Några minuter efter att kontot är skapat kan ni börja använda tjänsten i en självbetjäningsportal som ger tillgång till virtuella servrar med tillhörande nätverk, lagring och operativsystem (licens för Windows ingår) och där ni kan skapa er virtuella datacentermiljö.

I självbetjäningsportalen definierar du nätverken för att sedan skapa de servrar som krävs. Portalen ger dig en överblick över servrarna och hur belastningen ser ut.

Portalen ger en överblick över servrarna och hur belastningen ser ut

 • Bygga era egna virtuella nätverk
 • Bygga och konfigurera era servrar.
 • Koppla ihop tjänsten med er egen infrastruktur.
 • Flytta en server mellan er on-prem miljö och tjänsten.
 • Publicera era servrar mot internet. 

Atea håller enkelt koll på drift och underhåll vilket skapar säkerhet och trygghet för er. Det innebär en avlastning för er it-avdelning, samtidigt som det finns personlig hjälp från Atea Servicedesk i Sverige att tillgå vid behov. 

Målgrupp

 • CIO
 • Beslutsfattare inom IT

Nyttan för dig:

 • Ni frigör tid då all förvaltning och utveckling av er plattform ingår i tjänsten.
 • Ni får en tydlig och flexibel kostnadsbild eftersom ni kan öka eller minska er konsumtion till en kostnad som följer er faktiska förbrukning.
 • Ni får tillgång till en säker infrastruktur som kan sträckas över våra två svenska datacenter som bägge är 27001 certifierade.

Med tjänsten får du:

 • En självbetjäningsportal där ni dels har en fullständig överblick över er datacentermiljö och dels kan skapa och konfigurera era nät, servrar eller lagring efter önskemål.
 • Ett brett utbud av tilläggstjänster och funktioner så att ni kan skräddarsy leveransen efter era faktiska behov och önskemål.
 • Stöd och hjälp vid migrering och integration till er egen verksamhet.
 • En tjänst som produceras i Sverige, av svenska resurser och data som aldrig lämnar Sverige. 

Miljöaspekt

Miljöhänsyn

Energieffektivitet är då den viktigaste delen där vi genom effektiv kylning minimerar konsumtion av den el som inte används direkt av server-, lagring- och kommunikations-utrustning. All el är förnybar och kommer från våra svenska vattenkraftverk.

Så mycket kostar server i molnet

Med molnserver-kalkylatorn ser du vad det kostar att köpa servrar och lagringskapacitet i molnet. Nedan är vanliga exempel på servrar och lagringskapacitet, du väljer utifrån din verksamhetens behov.

Antal servrar

Lagring per server

GB

Utgående dataöverföring **

GB

Tillval

Bas Backup {{ vm.getBackupAddition('backup') }}
Plus Backup

Uppskattat pris

{{vm.priceperhour}} {{ vm.priceperhour|formatHourPrice }} kr / timme {{ vm.pricepermonth|formatMonthPrice }} kr / månad

Mer om Molnserver

Molnserver tillhandahåller en centraliserad leveransplattform för Serverinstanser, placerad i Ateas datacenter. Serverinstanserna sätts upp och sköts helt och hållet av Kunden själv (eller lokal Ateakonsult) via en självbetjäningsportal.

Fråga mig om Molnserver

Anders Rönnberg
Concept Manager

Därför ska du välja Atea

Hybrida it-plattformar

Inom hybrida it-plattformar jobbar vi med Datacenter-lösningar, publika moln, Cloud Native-plattformar, Software Defined Datacenters, AI och Ateas hanterade tjänster inom dessa områden. Våra specialister kan redan nu agera trusted advisor inom Kubernetes-baserade ramverk. 

Vassa konsulter

Med våra 1 000 konsulter och 4 500 certifieringar är vi en ledande leverantör inom teknik, infrastruktur och system-integration. Genom vår breda och djupa expertis kan vi hjälpa dig som kund att utforma, implementera, driva och underhålla den it-infrastruktur som ditt företag behöver och är beroende av.

Ansvarstagande

För oss är det viktigt att skapa digital lösningar som både är hållbara och effektiva. Atea vill stötta samhället i att ta tillvara de möjligheter som finns och samtidigt med våra hållbarhetsinitiativ adressera de utmaningar som it-branschen har.

Vi finns nära dig

Vi finns nära din verksamhet på ett 30-tal orter från Kiruna i norr till Malmö i söder. Oavsett var du befinner dig sätter vi ihop bästa laget för din verksamhet. Våra kontor känner till marknaderna lokalt och har samtidigt tillgång till hela Ateas kompetens.