Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande 2020-04-29

It- och försäkringsbranschen vill tillsammans bidra till minskad ensamhet bland äldre

It-företaget Atea och Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad vill med gemensamma krafter försöka minska ensamheten bland äldre i nordöstra Skåne och Österlen. Tillsammans stöttar man äldreboenden med surfplattor och support så att äldre enkelt kan komma i kontakt med anhöriga.

- I denna exceptionella situation med Covid -19 är det många som drabbas på olika sätt. För oss som kundägt bolag är det en självklarhet att försöka bidra till att skapa trygghet och livskvalitet i vår del av Skåne, säger Niklas Larsson, vd på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

Ensamhet är en av de stora hälsoriskerna bland äldre, och dess negativa effekter brukar jämföras med att röka femton cigaretter om dagen. Före spridningen av covid-19 upplevde närmare två av tre äldre inom äldreomsorgen ensamhet, enligt statistik från Socialstyrelsen. Något som nu riskerar att öka kraftigt till följd av virusspridningen, då allt fler tvingas till ensamhet.

Efter beslutet med besöksförbud på äldreboenden tog Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad kontakt med Atea för att diskutera ett samarbete och hitta ett kommunikationssätt för att försöka mildra konsekvenserna för de boende.

- Covid-19 har påskyndat den digitala transformationen i hela samhället, och Ateas fokus är att hjälpa verksamheter skapa ett nytt normalläge med hjälp av digitala lösningar. Hos oss jobbar bland annat verksamhetsspecialister med kommunal bakgrund vilket gör att vi förstår förutsättningarna som tekniska lösningar på äldreboenden måste leva upp till, förklarar Johan Möllerstedt som är platschef för Atea i Hässleholm och Kristianstad.

Tillsammans utrustar bolagen nu ett antal surfplattor med en användarvänlig kommunikationslösning som gör det enkelt för personal på äldreboenden att koppla videosamtal mellan äldre och deras anhöriga. Samtalen sker mellan surfplattan och valfria smartphones. Under startperioden för samarbetet möjliggör Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad och Atea att kommunerna kostnadsfritt kan komma igång. Utbildningsstöd och instruktioner från Atea ingår såklart vid införandet.

De första plattorna överlämnas till äldreboendet Nybo i Bjärnum onsdag den 29/4. Under veckorna som följer kommer fler kommuner i nordöstra Skåne och på Österlen att bli kontaktade och erbjudna lösningen.

Kontakta gärna

Johan Möllerstedt
Johan Möllerstedt Platschef
Therese Bengtner
Therese Bengtner Redaktör Voister