Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande 2023-01-18

Atea utses till världens mest hållbara bolag inom IT services - för andra året i rad

Atea utses för andra året i rad till världens mest hållbara bolag inom IT services, enligt hållbarhetsmätningen Global 100 Index, som skapats av Corporate Knights. Dessutom uppmärksammas Atea i den totala rankingen i Global 100 och placerar sig i år på plats 49, vilket är en förbättring från plats 51 från 2022.
Atea utses till världens mest hållbara bolag inom IT services - för andra året i rad

Den prestigefyllda hållbarhetsmätningen Global 100 Index baseras på en grundlig och transparent analys av totalt 6 720 företag och deras hållbarhetsarbete från hela världen. Undersökningen är genomförd av välrenommerade Corporate Knights. Atea utses för andra året i rad till världens mest hållbara bolag inom IT services och placerar sig totalt på plats 49 på den prestigefyllda listan Global 100 – en förbättring från plats 51 från 2022.

– Vi är ödmjuka och stolta över att ha fått denna utmärkelse för andra året i rad. Vi bygger Sverige med IT tillsammans med våra kunder och partners där hållbarhet är en självklar del av vår ambition och vårt arbetssätt. Att uppmärksammas globalt är ett välkommet kvitto på att vi är på rätt spår i vår resa att bygga en hållbar framtid, säger Linus Wallin, vd på Atea Sverige.

Atea placeras dessutom bland de topp 10 högst rankade företagen från norra Europa i indexet. Ett erkännande som helt och hållet står till grund för prestation. Atea har en betydande mångårig erfarenhet av starka hållbarhetsprestationer, inklusive en djärv vision för 2030 som sätter hållbarhetsmål – och tillhandahåller en övergripande strategi för Atea för att uppfylla dem – år efter år under det pågående decenniet.

”Vi gör det systematiskt, hela vägen, tillsammans med både kunder och partners och det ger effekt”

– Vi har länge arbetat med ett antal väl utvalda frågor inom hållbarhet, vilket gör att vi orkar utmana inte bara oss själva i grunden utan hela vårt ekosystem. Vi gör det systematiskt, hela vägen, tillsammans med både kunder och partners och det ger effekt, säger Chiara Selvetti, Director Sustainable Business på Atea.

Handlingar som skapar förändring

It är en enorm möjliggörare för hållbar transformation och spelar en avgörande roll mot cirkuläritet, och vår klimatframtid är summan av de val vi gör i dag. Genom den innovativa tjänsten Goitloop hämtar Atea begagnad it-utrustning från sina kunder, rensar utrustningen helt från data och förbereder utrustningen för återanvändning och, när det inte är möjligt, återvinning. Under 2021 fick 66 procent av klienter och mobila enheter som återställdes med Goitloop en förlängd livscykel.

– Med de volymer vi tillsammans med våra kunder lyckas återanvända, med vårt initiativ 100%-klubben som driver kunskap och inspiration, vårt ledande marknadserbjudande inom livscykelshantering och våra partnerskap, skapar vi enorma förutsättningar för att uppnå cirkulär it och en klimatneutral it-bransch, säger Chiara Selvetti.

Atea har, genom sin position på marknaden mellan tillverkare och kund, unika förutsättningar att samla intressenter som delar en gemensam vision och åtagande. Atea sammanför experter för att dela med sig kunskap och erfarenheter på Atea Sustainability Forum - mötesplatsen för hållbar It, som sammanfaller med den årliga hållbarhetsrapporten Atea Sustainability Focus där Atea samlar svenska it-köpares röst kring vad som behöver åtgärdas för att uppnå en mer hållbar it-bransch.

Nästa forum är planerat den 21 mars 2023, samtidigt i de nordiska huvudstäderna och digitalt. Läs mer och anmäl dig till årets Atea Sustainability Forum här.

Chiara Selvetti
Chiara Selvetti Hållbarhetschef