Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande 2022-03-10

Atea och Svensk Friidrott lanserar det svenska Miniorlandslaget i Friidrott

Det nya samarbetet vill engagera barn och unga från idrottssvaga områden i friidrottsföreningar runtom i Sverige. Genom Miniorlandslaget, ett friidrottslandslag för de minsta, är förhoppningen att dörren till idrottande ska öppnas för fler och i förlängningen leda till ökad integration i samhället.
Det svenska miniorlandslaget i friidrott

– Atea är ett företag som vill ta samhällsansvar, och för att ta nästa kliv behöver vi bidra till ökad integration där alla som kommer till Sverige kan vara med och bygga vårt samhälle. Friidrotten kan fungera som en brygga genom föreningslivet, där barn och unga blir sedda och får ta personligt ansvar – får vara med på samma villkor helt enkelt, säger Magnus Sallbring, kultur- och marknadsdirektör på Atea.

Satsningen innebär att lokala friidrottsföreningar, tillsammans med initiativtagaren Atea, startar upp ett Miniorlandslag som tränar ihop tio veckor under våren och tio veckor under hösten. Samtlig träning är kostnadsfri för de som vill delta, och dessutom ingår gratis medlemskap i föreningen.

– Med hjälp av vårt rikstäckande kontorsnät med 35 kontor kan vi tillsammans med den lokala friidrottsföreningen bjuda in barn och unga i friidrottens värme, säger Magnus Sallbring.

De lokala Atea-kontoren spelar en nyckelroll i form av ekonomiskt stöd, samverkan och samarbete med andra partners och lokala aktörer. På så sätt kan kraften i olika erfarenheter och kontaktnät bidra till en positiv upplevelse för de barn och unga som söker sig till landslaget.

– Vi har en massa friidrottsföreningar som bedriver fantastisk verksamhet runt om i landet och detta skapar förutsättningar för att inkludera fler i vår verksamhet. Kommer bli otroligt spännande att göra detta tillsammans med Atea, säger Daniel Cortobius, projektledare på Svensk Friidrott.

Magnus Sallbring
Magnus Sallbring Kultur- och marknadsdirektör