Hoppa till huvudinnehåll
Nyhet2022-02-07

Region Skåne tecknar nytt licenspartneravtal med Atea värt 280 miljoner om året

Region Skåne fortsätter sitt samarbete med Atea som licenspartner. Ett nytt licenspartneravtal värt cirka 280 miljoner kronor om året i omsättning löper i två år med möjlig förlängning i två år till. Upplägget innebär att regionen får ännu bättre kontroll över sina licenser, vilket sparar miljoner i skattemedel.
Rapsfält i Skåne

Det nya avtalet är mer än dubbelt så omfattande som det tidigare licenspartneravtalet från 2016, räknat i årlig omsättning. Då beräknades affären omsätta 130 miljoner per år. Att det beloppet nu vuxit till mer än det dubbla återspeglar både hur behoven har ökat och att partnerskapet blivit starkare.

– Atea är otroligt stolta över detta avtal och samarbete då vi kan bidra och underlätta för Region Skåne genom att vara en smidig och pålitligt partner inom licenshantering, främst med tanke på att vi under de senaste två åren levt i en otroligt tuff tid med pandemi och högt tryck inom vården, säger Magnus Ek, kundansvarig på Atea.

Programvaror för 35 000 medarbetare

Regionen har cirka 35 000 medarbetare som använder olika programvaror i sitt arbete för att se till att sjukvård, kollektivtrafik, klimatfrågor, näringsliv, kultur och samhällsplanering fungerar optimalt i Skåne. Avsikten med avtalet är att förenkla och förbättra nyanskaffning och kompletteringsköp av licenser, förnyelse av service och support samt att säkerställa compliance vid förändringar i it-miljön.

– Det nya avtalet ger regionen stora möjligheter att nyttja Ateas licensexpertis och konsulttjänster inom bland annat SAM (software asset management). Region Skåne får en fortsatt trygghet i en partner som hjälper dem att vara rätt licensierade genom en pålitlig och enkel väg för att anskaffa och utnyttja mjukvara, säger André Kronvall, specialistsäljare Software Atea.

Sparar miljoner på outnyttjade licenser

Före partnerskapet med Atea gjorde regionen som många andra organisationer: köpte in licenser i överkant, bara för att vara på den säkra sidan inför en eventuell leverantörsrevision. För få inköpta licenser kan leda till höga straffavgifter. Det förfarandet har Region Skåne kunnat lägga bakom sig då Ateas tjänster ger total insyn i vilka mjukvaror som används, av vem och var i organisationen. Allt detta sparar miljoner åt regionen, pengar som nu går in i verksamheten i stället. Läs mer om Region Skånes licenshantering här. 

– För mig känns det särskilt bra att vi kan se till att verksamheterna är optimalt licenserade och kan minska sina kostnader, så att våra skattemedel kan användas på ett bättre sätt, säger Ulrika Zarnhall, Software Asset Manager på Region Skåne.

Filtrerar fram rätt lösningar

Licenspartneravtalet omfattar sedan tidigare även installation, implementation, konfigurering, uppgradering, utbildning och en viss anpassning av de programvaror som köps via avtalet.
Emilia Lantz, Ateas tf Regionchef i Skåne, ser styrkan i det mångåriga licenspartnerskapet:

– Som partner kan vi erbjuda Region Skåne många fördelar. Vi har de senaste certifieringarna från alla de ledande leverantörerna, och vi har den breda och djupa erfarenhet och ledande expertis som krävs för att kunna filtrera fram rätt lösningar utifrån det som finns på marknaden – och vår storlek gör att vi kan erbjuda konkurrensmässiga priser.

 

Emilia Lantz
Emilia Lantz Program Manager