Hoppa till huvudinnehåll
Nyhet2021-03-23

Framtidens Äldreomsorg av Atea vinner Årets Expo i Gyllene Hjulet

2019 lanserade Atea satsningsområdet Äldreomsorg och för att öka kännedom följde affärsområdet med på bolagets kringresande event IT-arenan. Tillsammans med Minnesota Communication byggdes en monter utformad som en seniorlägenhet, fylld med innovativ teknik som kan göra skillnad för vårdpersonal och brukare i framtiden. Nu vinner konceptet guld som Årets Expo 2020 i Gyllene Hjulet.

- Vi har gjort en fantastisk resa, från nystartat satsningsområde till att nu på många sätt driva utvecklingen tillsammans med verksamheter runtom i Sverige. Framgången under turnén låg i en lyckad laguppställning, genom montern tog våra vassa it- och verksamhetsspecialister spontana kunddialoger som uppstod medan våra PR- och marknadsspecialister maximerade synlighet och publicitet på varje ort. Priset är en fin bekräftelse på att montern bidrog till både affärs- och samhällsnytta, säger Malin Sölsnaes som är chef för Äldreomsorg på Atea. 

Juryns motivering till vinsten lyder: Årets Exponering visar att det går att göra så mycket mer än att bara prata om framtiden. Den kan till och med upplevas här och nu. Framtidens äldreomsorg är en monter som gör det ogripbara greppbart, genom att faktiskt visa hur teknik kommer hjälpa till att ta hand om våra äldre. 

Malin Sölsnaes

Framtidens Äldreomsorg, som konceptet kallades, fick flera tusentals besökare under de två månader som montern reste från Luleå i norr till Malmö i söder. Mer än 80 affärsdialoger inleddes och montern fick publicitet till ett värde av 3,2 miljoner. I montern fanns allt ifrån VR som spås kunna höja livskvaliteten för äldre med demens, en medicinrobot som gör det möjligt för brukare att själva hålla koll på ordinerad dos, matningsrobot som gör att brukare kan äta själva i lugn och ro, och så Ateas egenutvecklade digitala avatar – Lilly. Hon var då väldigt ung men kunde redan interagera med besökarna. Idag har hon ”vuxit upp” och väcker stort intresse på marknaden.  

- Tajmingmässigt
 har vi varit rätt på bollen, det såg vi redan i de samtal som uppstod i montern på IT-arenanIdag har pandemin gjort att välfärdsfrågan debatteras mer än någonsin. Det är positivt. Marknaden har mognat och verksamheter börjar exempelvis ställa krav på mer flexibla upphandlingar, vilket är viktigt om vi ska kunna ta till oss den nya tekniken på ett juridiskt säkert och kostnadseffektivt sätt, sammanfattar Malin.   

Kontakta gärna:

Therese Bengtner
Therese Bengtner Redaktör Voister