Hoppa till huvudinnehåll
Nyhet2020-05-26

Årets ASF-rapport blev till digital utmaning för en hållbar it-bransch. Du är väl med?

Världen går just nu igenom en enorm kris. Otroligt tragiskt för samhällsekonomin men samtidigt hoppfullt för klimatet, menar vissa. Oavsett har det aldrig varit viktigare att fokusera på ekonomiskt hållbara och långsiktiga beteendeförändringar. Genom en digital utmaning hoppas Atea öka insikterna kring hur it-branschen kan göra skillnad, nu och efter pandemin.
Closing the loop on materials

ASF-rapporten lanseras vanligtvis på Atea Sustainability Focus Forum – Nordens största mötesplats för hållbarhetsfrågor i it-branschen – i mars månad. 2020 präglades perioden av coronapandemins utbrott, och en minskad smittspridning gick naturligtvis före allt. Istället lanserades rapporten i år på Linkedin, där den genom en digital utmaning väckte stort engagemang bland såväl klimathjältar i stort som hållbarhetsintresserade it-ledare.

Utmaning i tre steg på Linkedin

Utmaningen skedde i tre steg. Personen som läste inlägget laddade ner rapporten och taggade därefter någon i sitt nätverk som borde ta det av innehållet. Sedan utmanade man dem att göra samma sak för att öka spridningen. Totalt tog 9214 personer del av inlägget och taggade i sin tur 227 personer.

Stäng loopen tillsammans

Rekommendationerna i årets upplaga av ASF-rapporten fokuserar på att ”stänga loopen”. Med det menas att stänga materialloopen vid it-tillverkning så att råmaterial och avfall kan minimeras. Den största miljöpåverkan från it-branschen sker vid tillverkningen av it-utrustning vilket gör frågan högst prioriterad. Dessutom är det ett område som verksamheter snabbt kan börja arbeta med, och lätt kan samarbeta kring.

Rapporten innehåller tre steg som alla verksamheter kan börja med:

  • Identifiera vilka material som är mest angelägna att stänga loopen för.
  • Skapa effektiva system för materialåtervinning.
  • Berätta för it-köpare hur de kan bidra till omställningen mot en cirkulär och klimatneutral it-industri.

Här kan du läsa mer och ladda ner rapporten

Kontakta gärna

Chiara Selvetti
Chiara Selvetti Hållbarhetschef