Hoppa till huvudinnehåll
Nyhet2024-04-17

Ateas hållbarhetschef en av Sveriges hållbarhetsmäktigaste

Atea Sveriges hållbarhetschef Chiara Selvetti har blivit utsedd till en av Sveriges Hållbarhetsmäktigaste 2024, enligt tidningen Aktuell Hållbarhet. Listan rankar Sveriges 101 hållbarhetsmäktigaste personer som under förra året åstadkommit mest hållbarhetsnytta i förhållande till sin reella maktposition.
Chiara Selvetti

Listan över Sveriges Hållbarhetsmäktigaste, som tidigare kallades Miljömäktigastelistan, har presenterats sedan 2009 och tas fram genom att tidningens läsare nominerat och röstat på sina favoriter. För första gången tar Ateas hållbarhetschef Chiara Selvetti plats på listan vilket understryker bolagets framstående position inom hållbarhetsområdet.

Nomineringen från Aktuell Hållbarhet

Från Vietnam till Rwanda till Sverige. Sedan två år tillbaka är italienskan Chiara Selvetti hållbarhetschef för it-bolaget Atea. Med en bakgrund inom FN och erfarenhet av arbete i Afrika och Asien är hon väl insatt i komplexa frågor som konfliktmineraler och leverantörskedjor. Läs mer på Aktuell Hållbarhet.

– Jag är givetvis glad över denna viktiga utmärkelse. Det är en indikation på Ateas unika position som marknadsledare tillsammans med våra kunder. Vi driver vårt hållbarhetsarbete utifrån insikten att vi tillsammans med kunderna är Nordens största köpare av it. Genom ett systematiskt och strategiskt arbete, grundat i vetenskapen, kan vi identifiera de viktigaste frågorna inom it-branschen och våga driva en förändring i hela ekosystemet, säger Chiara Selvetti, Director Sustainable Business, Atea Sverige och Atea Group.

Långsiktigt hållbarhetsarbete

Atea har länge haft en stark hållbarhetsposition på marknaden och utmärkelsen är den senaste i en lång rad utmärkelser som erkänner bolagets hållbarhetsarbete och förändringsledning inom it-branschen. Utmärkelsen skapar samtidigt nya förutsättningar för Atea som den viktigaste rådgivaren i kundernas resa mot hållbar och cirkulär it.

– Min roll handlar om att driva på transformationen både hos våra kunder och i vår affär. Att skapa mervärde för kunderna genom de mest hållbara lösningarna och genom tjänster som hjälper dem att uppnå sina egna hållbarhetsmål är grunden i allt vi gör, säger Chiara Selvetti.

Nordiska it-köpare i framkant

Hållbarhetsarbetet hos svenska företag och organisationer är just nu viktigare än någonsin. Om vi ska nå de globala målen krävs en hastig omställning som kräver mer från hela branschen. Nordiska it-köpare ligger redan långt fram ut ett globalt perspektiv och är bra på att påverka den komplexa leveranskedjan.

– De nordiska it-köparna var tidigt ute med att våga ställa komplexa frågor, från mineralutvinning till klimatfotavtrycket av it, och de var först ut att kräva mer transparens från branschen som helhet. Något jag är extra stolt över är de senaste årens förflyttning mot en hållbar livscykelhantering av it-produkter. Genom att öka kunskapsnivån och engagemanget, samt genom innovation och tjänsteutveckling, har vi hjälpt kunderna att spara över 88 000 ton koldioxid under 2023. Vi ser positivt på utvecklingen och framtiden, men vi vill mer, säger Chiara Selvetti.

Ateas hållbarhetsarbete

Läs mer om hur Atea stöttar sina kunder och hur vi påskyndar omställningen mot mer hållbar it och bidra till en fossilfri framtid: Vårt hållbarhetsarbete | Atea

Chiara Selvetti
Chiara Selvetti Hållbarhetschef