Hoppa till huvudinnehåll
Nyhet2022-03-28

Nordiska it-köparna: ”Låt oss omedelbart börja använda it-produkter längre tid”

Mobiltelefoner som kasseras efter bara ett par år, laptops som även de hamnar på it-kyrkogården efter tre, fyra år. Detta slöseri av resurser behöver få ett slut, menar ledande privata och offentliga it-köpare i Norden i årets ASF-rapport ”Get more out of less” som släpptes under Atea Sustainability Focus Forum.
ASF Forum - Mötesplatsen för hållbar it

– Det är dags att vi tar ledarskap och visar att hållbarhet, digitalisering och affärsmässighet hänger ihop. Det handlar mer om mindset och ledarskap än att det inte går, säger Eva Listi, CIO på Systembolaget och medförfattare till rapporten. 

Atea Sustainability Focus (ASF) samlar varje år rösterna från it-köpare runt om i Norden och formulerar gemensamma budskap till den globala it-industrin kring hur vi kan lösa branschens största hållbarhetsutmaningar.

Tidigare års rapporter har handlat om transparens, cirkulär ekonomi, hållbara materialflöden och behovet av att gå till handling tillsammans. Huvudbudskapet i årets rapport är den hållbarhetsfråga som it-köparna ser som mer angelägen än någon annan just nu: Att it-produkters livslängd måste öka.

”Det är den enskilda åtgärd som kommer att leda till störst reducering av utsläpp och minskad konsumtion av mineraler, metaller, vatten, energi och andra resurser”, konstateras det i rapporten.

Eva Listi, Systembolaget

Eva Listi, CIO Systembolaget

80 procent av koldioxidutsläppen uppstår innan produkten används

Ekvationen är enkel. Ju längre tid en produkt används, desto färre behöver produceras, 80 procent av koldioxidutsläppen från en bärbar dator uppstår innan den når marknaden och elektronikavfall är ett växande problem.

– Mycket av det som kasseras idag har liv kvar i sig och fungerar alldeles utmärkt. Studier visar att tekniska enheter i genomsnitt ratas 2,3 år tidigare än tillverkarna har avsett. Vi kan inte fortsätta med det resursslöseriet. Det krävs radikala förändringar, säger Eva Listi, som är en av elva medlemmar i ASF Advisory Board som tagit fram rapporten.

I gruppen ingår även hållbarhetsansvariga och it-inköpare från Ericsson, Ikea, Tetrapak, Fjordkraft, Nordea, Malmö stad, H&M, Adda, Vattenfall och Uppsala stad.

Fokus på att själva gå till handling

Till skillnad från tidigare rapporter, lägger nordiska it-köpare den här gången också fokus på sig själva. De är beredda att göra sin del.

– Den stora insikten är att längre livslängd kräver att vi förändrar attityder, vanor och normer inom de egna organisationerna, säger Ateas Camilla Cederquist, projektansvarig för ASF-rapporten.

En av utmaningarna: Kärleksförhållandet till det senaste

En utmaning på vägen framåt är att ta sig an det kärleksförhållande som många har till allt som är nytt.

– Till exempel är det ju vanligt att nyanställda får helt nya produkter när de börjar sitt jobb, eller att anställda vill ha den senaste mobilmodellen när den lanseras. Samtidigt finns en utbredd tveksamhet till second hand, där en vanlig uppfattning är att prestandan på använda produkter inte är tillräckligt bra, konstaterar Camilla Cederquist.

Rapporten menar att vi måste hjälpas åt att omedelbart bryta dessa attityder. Att tänka och agera i nya banor.

Rekommendationer till branschen

– Det unika med ASF är hur köparna vill samarbeta med branschen för att hitta vägar till en mer hållbar konsumtion. Tydligare än så här blir det inte att vi alla behöver dra vårt strå till stacken, säger Camilla Cederquist.

En av rekommendationerna som it-köparna skickar till branschen handlar om behovet av nya affärsmodeller som stimulerar längre livslängder. Ett annat exempel är bättre kompabilitet mellan mjuk- och hårdvara.

Vill du läsa samtliga rekommendationer? Ladda ned rapporten i sin helhet här

Camilla Cederquist
Camilla Cederquist Project Manager Sustainability