Hoppa till huvudinnehåll
Nyhet2022-11-23

Ateas medarbetare tränar ihop 350.000 kronor till Kyesherosjukhuset

Under höstens omgång av Sverigestafetten uppnådde Atea Sverige sitt mål om 80 procent aktiva medarbetare i landet. För insatsen skänker därför Atea Sverige 350 000 kronor till Kyesherosjukhuset i Kongo. Stödet innebär att sjukhuset kan genomgöra den viktiga flytten av neonatalavdelningen närmare förlossningen.
Läkarmissionen - Ateas Hjälpande Händer

Ateas mål att uppnå 80 procent aktiva bland bolagets över 2 700 medarbetare under höstens omgång av hälsoinitiativet Sverigestafetten var minst sagt ambitiöst. Resultatet visar nu att medarbetarna uppnådde målet och har alltså tränat ihop 350 000 kr som oavkortat går till arbetet med flytten av avdelningen med för tidigt födda barn på Kyesherosjukhuset i Kongo.

– Motion gör att vi mår bra och genom att uppmuntra våra medarbetare att motionera och skapa mer rörelse i vardagen stärker vi medarbetarhälsan över hela företaget vilket gör att vi som företag fortsätta att prestera på topp i alla lägen. Att vi sedan, genom våra medarbetares starka insatser, får möjligheten att stötta Kyesherosjukhuset och deras fantastiska arbete i Kongo värmer givetvis extra mycket, säger Lisa Eklöf, HR-chef på Atea Sverige.

Kopplingen mellan sexuellt våld och för tidiga födslar

Omkring 60 procent av alla för tidigt födda barn föds i låginkomstländer i Afrika och i Sydasien och det finns flera faktorer som höjer risken, som infektioner, stress och trauma under graviditeten. 

På Kyesherosjukhuset vårdades 663 prematur under år 2020 och 885 under 2021. Dessvärre är neonatalavdelningen placerad på ett alltför långt avstånd från förlossningsavdelningen. Avståndet medför risker för de nyfödda spädbarn som akut behöver flyttas från förlossningsavdelningen till neonatalavdelningen.

Med Atea Sveriges bidrag kommer avdelningen att kunna flyttas till samma byggnad som förlossningen, vilket kommer skydda de nyfödda barnen från infektionsrisker och låta dem vara närmare sina mödrar.

Malin Carlsson HR-specialist