Hoppa till huvudinnehåll
Nyhet2021-05-10

Hållbarhet halkar efter - It-köpare och tillverkare i gemensamt toppmöte

Idag genomförs det första i en rad planerade samtal mellan ledande aktörer i den globala it-industrin och it-köpare i Norden med syftet att snabbt påskynda utvecklingen för en mer hållbar i it-bransch. Initiativet är ett konkret resultat av arbetet med årets rapport från Atea Sustainability Focus (ASF).
ASF Rapport 2021 - Faster, together

– Att Atea och de nordiska it-inköparna har fått till den här dialogen med några av de största globala it-varumärkena är något vi kan vara stolta över. Tillsammans vill vi ta fram en åtgärdsplan som kan ge stora effekter för it-branschens hållbarhet på global nivå, säger Chiara Selvetti, hållbarhetschef på Atea.

Chiara Selvetti

Det var i arbetet med årets rapport från Atea Sustainability Focus – den som årligen levereras till RBA (Responsible Business Alliance) – som insikten kom:
För att de rekommendationer som ges i varje rapport ska kunna bli verklighet behöver it-köparna ta ett större ansvar och bli mer delaktiga.

Tidigare års rapporter har tryckt på behovet av transparens, cirkulär ekonomi och materialåteranvändning i it-branschen och gett en lång rad rekommendationer. Men förändringarna går alldeles för långsamt. I nuvarande takt kommer branschen inte kunna ta sitt ansvar för de globala hållbarhetsmålen 2030. För att nå dit ”krävs att strukturella hinder adresseras”, slår årets rapport fast.

Leadership for Change satte bollen i rullning

Redan efter rapporten om materialåteranvändningen 2020, konstaterade elva av de mest inflytelserika it-köparna i Norden, alla medlemmar i ASF Advisory Board, att de aktivt behöver driva den förändring de ville se och skapa en marknad för hållbara it-lösningar. Tätare samarbete krävs, ansåg de, och skapade ASF Leadership for Change. Toppmötet med världens ledande it-varumärken kan ses som förlängning av insikten att man måste jobba tätt tillsammans för att skynda på hållbarhetsutvecklingen.

En stark åtgärdsplan som tar tag i de strukturella hindren

Målet med toppmötet är att få till en konkret, stark åtgärdsplan som tar tag i de strukturella hindren för en cirkulär och klimatneutral it-bransch. Tillsammans ska man enas kring vad som krävs av varje spelare utmed värdekedjan – och sen gå till handling. Eller som det står formulerat i årets rapport, att dialogen är ”en inbjudan att sätta oss ner tillsammans för att definiera åtgärder, skaka hand och sätta igång”.

Några de aktörer som deltar i dagens inledande toppmöte är Cisco, Dell Technologies, HP Inc, HPE, Microsoft, Lenovo, Responsible Business Alliance och Stena Recycling. De nordiska it-köparna representeras av bland andra Ikea, HM, Ericsson, Malmö stad, Uppsala kommun, Systembolaget och Nordea.

Ladda ner ASF-rapporten här.

Chiara Selvetti
Chiara Selvetti Hållbarhetschef