Hoppa till huvudinnehåll
Nyhet2021-06-02

Årets ASF-undersökning är LIVE: Bidra till en mer hållbar it-bransch

Förra året svarade 531 personer på Ateas årliga hållbarhetsundersökning Atea Sustainability Focus (ASF) – och branschen lyssnade. De dominerande aktörerna i den globala it-industrin bestämde sig för att jobba tillsammans med några av de största it-köparna i Norden i syfte att snabbt skapa hållbara förändringar. – Det händer saker när vi hjälps åt. Därför hoppas vi att ännu fler it- och hållbarhetsansvariga, och inköpare vill vara med i årets undersökning som just har startat, säger Camilla Cederquist, projektledare för ASF på Atea.

Delta i årets ASF-undersökning här om du vill vara en av alla dem som är med och påverka it-branschen att bli mer hållbar.

– Genom att lägga 10 minuter på att svara på frågorna hjälper du de globala aktörerna att förstå sin mest medvetna marknad och vad de behöver fokusera på framåt, säger Camilla Cederquist.

– Det är en liten insats som får stor betydelse. Hållbarhetsarbete handlar mycket om tillsammans-kraften.

Så ger din röst avtryck i branschen

Att de globala varumärkena i it-branschen tar till sig av ditt och andras svar råder det inga tvivel om. Ateas toppmöte i maj, det första i sitt slag, är ett tydligt bevis på det. Det tillkom som en förlängning av den senaste ASF-rapporten byggd på fjolårets ASF-undersökning. Globala tillverkare såsom Cisco, Microsoft, Dell Technologies, HP Inc och HPE mötte upp stora it-köpare som Ikea, HM, Ericsson, Malmö stad och Nordea.

– Inte nog med att toppmötet blev av. Det bestämdes också att diskussionerna ska fortsätta. Man identifierade behovet av en gemensam plattform för effektiva hållbarhetskrav och vikten av att hitta fram till fler gemensamma standarder.

Vill visa ännu mer av hur det ser på köparsidan

Den nordiska marknaden är på många sätt tongivande för resten av världen. Engagemanget här ses som viktigt att ta vara på. Norden ligger långt fram både i teknikanvändning och i hållbarhetsmedvetenhet.

– Resultatet av årets undersökning kommer förhoppningsvis att visa ännu tydligare hur det ser ut på köparsidan, vilka åtgärder som görs när det gäller hållbarhet kopplat till it, vilka utmaningar man ser och vad man vill göra framåt.

Mer om ASF-undersökningen

ASF-undersökningen, som i år genomförs för femte året, syftar dels till att visa hur det ser ut med hållbarhetsarbetet i nordiska verksamheter, dels vad dessa förväntar sig av industrin när det gäller klimat, miljömässig hållbarhet och arbetsvillkor i tillverkningsländerna.

Resultatet av undersökningen sammanställs efter sommaren och leder fram till nästa ASF-rapport som presenteras i början av nästa år.

Om du ännu inte har svarat på undersökningen, ta dig gärna tio minuter nu. Klicka här för att sätta igång. 

 

Camilla Cederquist
Camilla Cederquist Project Manager Sustainability