Hoppa till huvudinnehåll
Nyhet2020-07-01

Ateas Örjan Johansson är ny ordförande för Swedish Edtech 

Örjan Johansson, nationell affärschef för Skola på Atea, är ny ordförande för branschorganisationen Swedish Edtech. För honom är verksamheten ett sätt att ge branschen en trovärdig röst i svensk skoldebatt, där han främst vill öka förståelsen för teknik som ett värdefullt verktyg i att skapa en likvärdig skola.
Örjan Johansson poserar på en segelbåt
Foto: Beatrice Graalheim

Atea har varit med i Swedish EdTech, SEI, i två års tid. Redan från start satt han med i styrelsen som ledamot innan han nu tar över stafettpinnen som ordförande från Peter MattissonPå frågan varför organisationen är mer relevant än någonsin svarar Örjan: Det är bara när myndigheter, organisationer och näringsliv samarbetar vi kan nå full effekt och belysa alla sidor av skolans digitalisering. SEI ser till att branschen medverkar på ett trovärdigt och professionellt sätt. 

Med en tydlig och ambitiös målbild 

Som ordförande kommer Örjan att leda styrelsen och tillsammans med föreningens medlemmar höja kvalitén på de produkter och tjänster svenska  EDtech-bolag erbjuder till skolan, samt stärka medlemmarnas röst i samarbetet med myndigheter och andra organisationer. Vad är då målet? 
Idag är drygt 80 företag medlemmar i SEI, och jag kommer såklart börja med att lyssna på dem för att förstå vilka behov, utmaningar och styrkor man har. För att bli starkare och få ett större mandat i debatten och en högre grav av påverkan behöver vi dock blir fler. Mitt mål är att vi ska bli minst 100 medlemmar om ett år. 

3 snabba med Örjan 

Bakgrund: Drivit företag i turistbranschen och som utbildad lärare arbetat med it och lärande på Umeå universitet, inom Försvarsmakten och en friskolekoncern. Dessutom arbetat som skolledare på It-gymnasiet och på Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket, och utöver det som certifierad UGL-ledare.  

Brinner för: Jag brinner för lärande och att alla ska lyckas. Teknik i skolan är inget självändamål, men när teknik används på rätt sätt ökar likvärdigheten och fler får möjligheten att nå och överträffa sin mål. 

Gör på fritiden: För att fylla på energi sätter jag på mig löparskorna och sticker ut i skogen på en löprunda, och för att koppla av tar jag med mig familjen ut i segelbåten (helst på öppet haveller så åker vi upp till min barndoms fjälltrakter. 

Kontakta gärna

Örjan Johansson
Örjan Johansson Chef Skola