Hoppa till huvudinnehåll
Nyhet2020-02-14

Atea välkomnar Thobias Montler till Team Atea

Hans genomslag på den internationella arenan kom, enligt honom själv, som en överraskning för de flesta. Sedan dess har bedrifterna avlöst varandra och idag tillhör han världseliten. Sponsorskapet från Atea ger honom möjlighet att fokusera ännu mer, säger han och gläds åt att fylla platsen efter mentorn och vännen Michel Tornéus.

Thobias, den självklara frågan: Hur känns det?

- Det känns såklart jätteroligt! Man har haft koll på familjen, eller vad man ska säga, som Atea skapat ett tag nu. Att få vara med i den är jättekul, och ger mig möjlighet att satsa ännu mer på friidrotten. Och att vara med och lyfta fram friidrotten mer.

Thobias tar över stafettpinnen från Michel Tornéus som efter förra säsongen valde att lägga träningsskorna på hyllan. Att det faller sig så känns speciellt, berättar Thobias.

- Michel har varit en stor förebild i många år, som liten var han den man såg upp till. Sen när man själv befann sig på samma tävlingsbana kunde man gå till honom för tips och råd… Och så småningom blev han den man började försöka slå, erkänner Thobias med ett skratt.
- Nej, men han har hjälpt mig mycket, stöttat och funnits där. Vi är väldigt bra vänner och det känns fint att ta över efter Michel.

I med och motgång
Thobias Montler har en gedigen meritlista. Bara förra året vann han Stockholm Diamond Leauge och tog EM-silver. Han blev även finalist på VM där han plockade en fin 9:e plats. Siktet nu är hundra procent inställt på OS, dit han kvalat. Men vägen har inte varit spikrak: Förra tävlingssäsongen var, förutom en fantastisk prestation, en magisk comeback från en knäskada.

Vad tänkte du när du skadade dig?

- Det var min första stora skada vilket var tungt, men det är så viktigt att göra det bästa av situationen och fokusera på att komma tillbaka. I efterhand har det gett mig väldigt mycket, både att känna vikten av att vara skadefri men också att ha sitt lugn i de här situationerna och inte stressa upp sig. Det är viktigt att luta sig på vetskapen att det går att komma tillbaka ännu starkare.

Det har du ju verkligen gjort, hur var det att komma tillbaka?

- Det är såklart aldrig kul att skada sig men det ger en samtidigt möjligheten att stärka upp andra delar av sin kropp. Jag har gjort det, och Khaddi (som också är med i team Atea, red anm.) har ju gjort en fantastisk revansch på det sättet också - det syns att hon verkligen har jobbat med att stärka upp kroppen i övrigt. Så det kan bli en styrka efteråt.

Den styrkan tar Thobias med sig när säsongen nu kickat igång. Att VM är inställt tycker han är trist men menar samtidigt att vad gäller träningen är det mest upplägget som får justeras litegrann. Det går att höra i hans röst att årets måltavla trots allt är OS. Vad tror han om sina chanser då?

- OS är den närmsta drömmen, så är det ju. Det är mitt första OS och det finns stora drömmar om vad man vill uppnå och hur man vill placera sig. Jag tror det var förra året, då när jag vann i Stockholm (Diamond League red anm.) som jag insåg att jag faktiskt kan vinna – jag är på den här nivån nu. Det finns de som hoppat längre än jag gjorde då såklart men det finns ingenting nu som säger att det inte är möjligt att det är jag.

Thobias är tyst en liten stund. Sedan avslutar han:

- Det är steg på vägen dit visst. Men när man väl är i finalen kan vad som helst hända!

Kontakta gärna:

Mia Nyqvist
Mia Nyqvist Ansvarig sponsring