2020-04-15

Kris är ett utmärkt tillfälle för utveckling

Just nu sker en stor omställning till digitala arbetssätt i våra arbetsliv, som få av oss upplevt förut. Vi använder modern teknik både till att få det dagliga arbetet att fungera och att bekämpa viruset för att rädda livet på människor. Möten sker uteslutande online, signaturer har blivit digitala och till och med konserter upplevs direkt från vardagsrummet. Kanske upplever många att omställningen skett snabbt och att förändringarna står dem upp i halsen. Jag är inte en av dem.

Jag välkomnar omställningen, som kommer accelerera Sveriges digitala transformation på bara några månader, som annars hade tagit år. Faktum är att jag tycker att det inte går tillräckligt snabbt, det finns mer vi kan göra.

Och tillfället att göra mer har aldrig varit bättre än nu. Det som står på spel är människors liv, organisationers överlevnad, människors sysselsättning och därmed också Sveriges framtid. Det medför att det finns pengar till sådant som verkligen skapar nytta, det lättas på regelverk och det är okej att misslyckas (på riktigt den här gången) eftersom vi står inför en situation som är helt ny för oss alla.

Det finns en rad exempel på länder och organisationer som gjort mer, som tänkt nytt och tagit chansen att verkligen göra skillnad, med hjälp av digital transformation.

Drönare fyller himlen

När smittspridningen var som störst i Kina fyllde drönarna himlen. De spred information via högtalare, bar skyltar med QR-koder (som ledde till webbplatser med mer information), sprayade desinfektionsmedel, levererade paket och tog faktiskt människors temperatur med hjälp av värmekänsliga kameror.

Syftet med drönarna var att minska kontakten mellan människor men att ändå bistå med sådant som människor normalt sett kräver kontakt för.

Foto: Wikimedia Commons

Kalifornien och Spanien används drönare av polisen. De patrullerar gatorna under utegångsförbudet och uppmanar människor att stanna hemma.

Man använder även andra obemannade farkoster, t ex robotar inne på sjukhus. Personal placerar saker på robotar som navigerar till patientens rum, och sedan tillbaka till sjuksköterskeexpeditionen, allt för att minska kontakterna. När robotarna kommer tillbaka blir de automatiskt desinficerade.

Foto: Cloudmind

Obemannade affärer

Kanske hjälper du någon i riskgruppen att handla just nu, för att minska deras exponering mot smittan eller så har du handlat åt dig själv och sett plexiglas-skärmarna som ser till att vi inte sprider smittan till dem i kassan.

I Kina byggs det obemannade livsmedelsaffärer på ungefär ett dygn. De har öppet 24/7 för att människor inte ska behöva trängas under specifika öppettider. Allt du handlar registreras automatiskt och du blir debiterad via din mobiltelefon, precis som i Amazon Go’s butiker.

Foto: Wikimedia Commons

Ta studenten som avatar

Det är många studenter som känner sig besvikna över att bli snuvade på den sista månaden på gymnasiet och att få springa ut från skolan i juni. Alla ni som har tagit studenten kan säkert känna sympati med dem. I Japan gör man de bästa av situationen. På BBT University höll studenten den 27 mars på Hotel Grand Palace i Tokyo. Men närvarande vi ceremonin vara endast fem personer. Och fyra robotar. Robotarna styrdes av studenterna, som en efter en fick styra sin avatar till rektorn som delade ut intygen och gratulerade. Studenterna anslöt via en videokonferens app, Zoom.

Foto: BBT University

En av studenterna som var med på ceremonin, i form av en robot, sa efteråt: -”När jag började gymnasiet trodde jag aldrig att jag skulle styra en avatar på studenten”. Och det verkar väl rimligt.

Foto: BBT University

Din röst berättar om du har smittats av COVID-19

I Pittsburgh finns det anrika Carnegie Mellon University. Där påstår sig forskare ha tagit fram en app som kan avgöra om du är smittad eller inte.

Appen instruerar dig att hosta flera gånger och ber dig också göra ett antal läten, liksom att rabbla alfabetet in i mikrofonen på telefonen eller i datorn. Därefter avgör en algoritm om du uppvisar symptom som kan tyda på COVID-19.

Men, man varnar för att appen är fortfarande under utveckling och den har inte blivit godkänd av nödvändiga myndigheter som en ersättning för medicinska tester.

Du ska inte vara på restaurang om du har feber

Om du besöker snabbmatskedjan Caliburger i Pasadena, California så läser en kamera av din temperatur om ska äta, leverera varor eller arbeta på restaurangen. Om du bedöms ha feber så nekas du inträde till lokalerna.

Lösningen användes från början för nyckellöst inträde för de anställda, men funktionaliteten utökades i takt med att Corona spred sig i delstaten.

Foto: POPid

3D-entusiaster stöttar sjukvården

Det är ont om skyddsmaterial i vården just nu, t ex behövs fler ansiktsvisir. Det fick hela 3D-print communityn att fundera på vad man kan göra. Svaret blev att skriva ut hållare till den OH-plast som används som ansiktsskydd. En modell togs fram av 3dverkstan i Stockholm som snabbt spreds över världen. Intresset blev så stort att man fick sätta lokala distributionscenters som såg till att de kom till vården på ett strukturerat sätt. I Sverige finns ju nu nio distributionscenters.

https://3dverkstan.se/protective-visor/

Foto: 3dverkstan

Chatbot avlastar 1177.se

Nu finns en chattbot på 1177.se som kan svara direkt på allmänna frågor om covid-19. Tjänsten har startats av Västra Götalandsregionen (VGR) som ytterligare en möjlighet att få svar på frågor om coronaviruset.

I snitt har chattbotten haft 700 konversationer per dag, med i genomsnitt tre frågor per chatt. De vanligaste frågorna är kring symtom, exempelvis ”Att ha ont i kroppen, räknas det som ett symtom?”. Det ställs också många frågor kring till exempel provtagning, om man behöver stanna hemma, när man ska söka vård och hur man blir smittad.

Foto: VGR Fokus

Ställ dina frågor här: https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/

Kris och möjlighet

Det japanska tecknet för kris och möjlighet är inte samma, det är en myt. Men trots det så går det inte att bortse ifrån att en kris som tvingar oss till förändring kan innebära stora möjligheter, för oss som individer, företag och som land. Så ta chansen, testa nytt, gör mer! För du vet väl att innovation är inget märkvärdigare än att omvandla en idé till något som skapar nytta och värde. Och det kan vi behöva mer av just nu.