2021-06-30

Bra att veta – Spännande och viktiga punkter från Microsofts presentation av Windows 11

För oss Windows nördar så hände något spännande i torsdags förra veckan. Microsoft genomförde nämligen sin presentation av deras Windows 11 där de tillkännagav alla nya funktioner och den nya design som kommer med denna version av Windows.

Hampus Larsson
Hampus Larsson
Förvaltningsledare IT

Idag nyttjar över en miljard individuella användare Windows som operativ system. Så det faktum att Microsoft frångår sitt tidigare uttalade ”Windows 10 är det sista Windows vi kommer släppa” kom nog som en smärre chock för majoriteten av oss efter över 6 år med operativet. Vad innebär denna nya version av Windows?

En summering av presentationen…

… Är att Windows 11 innehåller båda stora och små iterativa förbättringar från Windows 10. I kontrast med tidigare stora Windowslanseringar som inneburit stora förändringar även på själva grundstommen så gör detta att känslan av Windows 11 är att det upplevs som en snyggare version av Windows 10. Om det inte var för den nya snygga designen som Microsoft tagit fram för Windows 11, som de menar på har det nya hybrida arbetssättet i fokus. Så kan detta nog likt väl ha varit en större Feature Update likt hur vi var vana vid hur nya funktioner introducerades i Windows 10 18XX och 19XX versionerna. Detta nya designfokus återspeglas i både utseendet och utformningen på den nya layouten men också i de verktyg och funktioner som Microsoft introducerar eller förbättrar i Windows 11. Hårdvaru-/ och systemkraven har också blivit tuffare då Microsoft nu kommer ställa krav på UEFI, Secureboot och TPM 2.0 på de klienter som ska köra Windows 11, plus en stor rad till systemkrav som olika windowsfunktioner har. Ni kan hitta den fulla listan här: https://www.microsoft.com/en-us/windows/windows-11-specifications

Ny skrivbordslayout och design

Den nya designen som Microsoft har tagit fram är en estetisk förbättringar från tidigare versioner. Med fönster som ser ut som frostad glas, med lätt transparens och fler tema-stilar än någonsin att välja på. Detta visar sig i de rundande hörnen på Windows loggan och samtliga fönster också.

Den största förändringen på skrivbordet är nog centreringen av taskbaren, som Microsoft har tagit fram med touch-användaren huvudsakligen i åtanke. Vidare har de gjort ett omtag kring Startmenyn som är rakt inspirerad av den nästan bortglömde Windows 10x.

Startmenyn innehåller nu en sökfunktion som fortsatt har Bing-sökmotorn i bakgrunden, med denna sökfunktioner kan du söka både för innehåll på din klient eller 365 lagring, alternativt svar på dina frågor. Den sedvanliga applikationslistan i startmenyn har nu ersatts med ett fåtal fastnålade applikationer efter ditt eget tycke samt en lista på rekommenderade filer eller program som visas utifrån vad du senast arbetade med. Detta sparas över alla dina enheter om du arbetar i Office 365, så oavsett om du nyttjar din mobil, stationära eller laptop så kommer Windows kunna snabbt hjälpa dig hitta tillbaka till det du senast höll på med.

Ytterligare en förbättring kring skrivbordet är att du nu kan sätta separata bakgrundsbilder för dina olika virtuella skrivbord. Detta blir ännu ett sätt att differentiera mellan dina olika uppgifter eller aktiviteter på datorn.

Snap-layout, Snap-Groups och Snap-desktops

Detta plus en annan funktion är nog det som jag är mest exalterad över när det kommer till Windows 11. Med Snap-layouts så låter Windows dig konfigurera vilken fönster-layout du vill använda. Detta gör att utifrån vilken skärmstorlek och dina preferenser så kan du konfigurera ditt skrivbord att antingen dela upp fönstren i 50/50, 70/30, 33/33/33 och så vidare. Det finns en rad olika varianter som du efter tyckte och smak kan välja. Detta kan även vara specifikt för dina olika virtuella skrivbord.

Det bästa är dock att Windows 11 grupperar dessa och hanterar de som sitt eget fönster, så att du enkelt kan minimera eller sätta upp dem i fokus igen om du snabbt behöver göra något annat.

För oss som går mellan att vara dockade till en extern skärm till att springa in i olika mötesrum med laptoppen så är en glad nyhet här också att Windows 11 minimerar alla fönster du hade uppe på den externa skärmen när du drar ut din dockningskabel och när du åter dockar din dator igen så slängs fönstren upp på sin ursprungliga plats igen. Du slipper således den cirkusföreställning som sker när Windows 10 försöker placera de fönster du hade på extern skärm till din laptop skärm. Det är dock ännu oklart hur dessa fönster beter sig om du skulle öppna dem på din laptop innan du dockade till din externa skärm igen.

Teams kommer numera integrerat i Windows 11 i form av Teams Chat.

Microsoft har bestämt sig för integrera teams i Windows 11 från start, med sin egna taskbar ikon och allt. Med Teams chat kommer du likt hur macOS idag gör med iMessage kunna svara på sms, samtal och video från andra enheter. Oavsett om dessa enheter använder teams-appen eller ej så hävdar Microsoft att Teams Chat ska fungera för att möjliggöra lättare kommunikation både med dina professionella kollegor och med dina privata kontakter.

Då Teams idag kräver uppkoppling mot Microsofts molntjänster så återstår frågan huruvida de kommer göra denna feature valbar för organisationer med tätare säkerhetsnivå eller om Microsoft kommer tvinga detta på samtliga organisationer som uppdaterar till Windows 11. Jag spanar därför redan idag att det är viktigt för organisationer att ta frågan om Teams på allvar och göra en förstudie kring nyttjandet av det så att man vid uppdatering vet hur organisationen ska förhålla sig till det.

Widgets är tillbaka från Vista (då gadgets)

Den vy som Microsoft kallar Nyheter och Intressen som introducerades här under 21H1 lanseringen har nu fått sitt egna fönster. Denna kommer Windows 11 fylla med nyheter och saker av intresse för dig, kurerat av deras egna AI. Frågor som direkt dyker upp här är om denna feature är valbar för organisationer samt om detta skulle innebära en ständig molnuppkoppling mot Microsoft? Denna feature känns som en ”nice-to-have” och inte en ”need-to-have”, särskilt som det kan leda till spridning av känslig information till Microsoft.

Deploy and manage

Windows 11 är byggd på den kompatibla, konstanta och bekanta Windows 10 grunden vi redan idag känner igen. Detta gör att vi enligt Microsoft kommer kunna hantera utrullning och uppdatering av Windows 11 liknande som jag och ATEA hanterar Windows 10 idag med vår förvaltning av Windows 10 Feature updates hos några av våra kunder. Min spaning är att vi kommer göra en initial översyn och genomgång av dessa processer när Microsoft släpper mer detaljer närmare release men att inga stora förändringar eller skiftning av utrullningsmetod kommer behöva göras. Det vi vet redan idag är att Windows 11 kommer uppdateras 1 gång per år, med 36 månaders support per version för Enterprise. I kontrast med Windows 10 2ggr/år Feature updates som vi tidigare förhållit oss till.

Något som är värt att beakta att det utannonserade slutdatumet för Windows 10 support är 2025-10-14. Så jag skulle uppmuntra samtliga organisationer att påbörja testpilot av det nya operativet så fort det görs tillgängligt för att säkerställa att ni får det klart för er huruvida er miljö är redo eller ej.

För att säkra upp kompatibilitet i verksamhetskritiska applikationer så hänvisar Microsoft till att nyttja deras verktyg: Test Base for Microsoft 365. Ett automatiskt applikationsverktyg för att testa verksamhetskritiska applikationer. Vid fel så kommer Microsofts App Assurance tjänst bistå för att hantera problemet.

Säkerhet

  • Windows 11 är Zero Trust redo.
    • Inför skydd från chip till molnet, men hävdar sig genom detta även ge förutsättningar för fortsatt produktivitet och nya arbetssätt.
  • Krav på modernare CPU:s som ska ha virtualization-based security (VBS) och hypervisor-skyddad kodintegritet (HVCI samt Secure boot inbyggt.
  • Fortsatt fokus på Windows Hello för att komma bort ifrån lösenordshantering. IT-admins kommer erhålla granulärt kontroll över autentiseringsmetoder för användare och förbättrad kontroll på kommunikationen mellan cloud-verktyg för att bättre skydda organisationsdata och identitet.

Små funktionsuppdateringar

  • Du kommer kunna dela fönster till Teams direkt ifrån din taskbar.

  • Förbättrad Microsoft Store, med fokus på att vara användarnas one-way stop för applikationer och underhållning
  • Nya verktyg för att förbättra fokusarbete: smarta kameror som automatiskt blurrar bakgrundsrörelse samt inställningar för att minimera visuellt överflöd i möten.
  • Röst-till-text skrivning: Ska göra tangentbordet valbart. Skapar möjlighet att transkribera din text. Fungerar tills vidare bara på engelska.
  • Digital penna: Skapar möjlighet för användare att enklare skriva, rita eller notera på PDF; hemsidor, bilder eller andra typer av dokument.
  • Intuitiv touch gester: Förenklade touch-gester för en mer smidig upplevelse vid touch användning. Borta är de flesta multi-finger gesterna som tidigare funnits.
  • Stöd för haptiska sensorer som kan nyttjas vid touch-läget på skärmar. Skapar förutsättningar för bättre upplevelser vid skrivning på digitalt tangentbord eller när du ritar med en touch-penna på skärmen.
  • Skärmrotation har blivit förbättrad. Fönstren lägger sig på varandra istället för vid sidan om/huller om buller vid skärmrotation i touch-läge.
  • Android apps i Microsoft store, som kan köras på Windows. Kräver idag att du signar in via Amazon app-store för att komma åt dessa då Microsoft nyttjar deras mobilapplikationsbibliotek.
  • Wireless connect.
    • Trådlös skärmdelning till extern skärm. För er som är bekanta med chromecast eller miracast rapporteras det fungera som de tjänsterna.

Avslut

Summa summarum så introducerar uppdateringen några riktigt bra funktioner som vi välkomnar med öppna armar, men frågan om kravet på molnuppkoppling med vissa inbyggda features behöver ses över grundligt, framförallt allt för de offentliga kunder som idag redan tampas med denna fråga. Windows 11 kommer vara ytterligare en morot för organisationer att börja se över sin informationshantering utifrån behovet att klargöra vilka verktyg man kan använda. Då krävs det både klassificeringen av data och kartlägga arbetssättet med det.