Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till Datacenter och nätverk

Säker fjärrbackup hos Växa Sverige

Organisationen Växa Sverige hanterar data från Sveriges bönder, med hundratals rådgivare ute bland medlemmarna. Värdet av en fungerande backup är stort och därför har de valt att köpa det som tjänst för att kunna fokusera på verksamhetsnytta.
Växa Sverige
Umeå
En fungerande backup för all värdefull data.

För ungefär två år sedan kände Växa Sverige att de hade fått nog av utmaning och ville fokusera på en lösning för sin backup, berättar Nina Lindström, affärsområdeschef för drift och infrastruktur. 

- Det var återkommande strul, både med backuper som inte genomförts och diskar som gick sönder i tid och otid. Det tog mycket tid och var förstås både irriterande och osäkert, säger hon.

Växa Sverige är en serviceorganisation som ägs av svenska lantbrukare. Deras främsta uppgift är att förvalta medlemmarnas data om bland annat djurhållning och växtodling, och utifrån denna göra analyser. Dessa analyser leder sedan till råd och service som utvecklar lantbruksföretagen mot ökad lönsamhet.

- I veckorna gör vi inkrementella backuper och på helgerna kör vi fullständig backup, och då rör det sig om närmare 19 miljoner poster eller 20 terabyte data som ska föras över.

”När det fungerade kände vi oss trygga med att även lägga över resten”

— Nina Lindström
Affärsområdeschef för drift och infrastruktur

Internetuppkoppling räcker

Växa Sverige har även behov av löpande backup på klienterna, eftersom deras 400 rådgivare är ute bland medlemmarna och löpande samlar in ny information.

- Nu räcker det med att de har internetuppkoppling för att göra backup på deras nya uppgifter. Tidigare var de tvungna att komma in på kontoret eller koppla upp sig mot VPN för att det skulle ske.

Deras egna applikationer ligger samlade i en katalog på varje individuell dator, så att den dagliga backupen enbart behöver hantera nytillkommen data inom denna katalog.

Började med Sharepoint

Växa Sverige valde att anlita Atea för att hantera backuplösningen, och eftersom de hade haft extra många utmaningar med sin Sharepoint-lösning började de med att låta den ingå i det nya backup-systemet.

- När det fungerade kände vi oss trygga med att även lägga över resten, säger Nina Lindström.

Hon konstaterar att den nya lösningen med att köpa fjärrbackup som tjänst ger en ökad trygghet och säkerhet samt stora tidsbesparingar.

- Vi har precis som tidigare en medarbetare som är backup-ansvarig, som nu inte längre behöver lägga lika mycket tid på detta, eftersom det i princip räcker med teståterläsningar för att uppnå ökad säkerhet – istället för att behöva fokusera på problemlösning.

Tillbaka till Datacenter och nätverk