Hoppa till huvudinnehåll
2021-11-01

Juniora Selin och seniora Daniel om samarbetet i Analyticsteamet: ”Vi hjälper varandra”

Daniel Strånge är lösningsarkitekt med 25-30 kundprojekt bakom sig de senaste 15 åren. Selin Yesilkayali är nyexaminerad business intelligence-specialist med målet att bli en Zlatan inom BI. Här berättar de hur de hjälper varandra till bättre teamleveranser.

– Jag ser mig själv i Zlatans drivkraft och intresse för sitt arbete. Zlatan är också det första som dyker upp i tankarna hos många när ”fotboll” kommer på tal. På samma sätt vill jag att kunder tänker Atea när verksamheter pratar Analytics och business intelligence, säger Selin Yesilkayali.

Hon ingår sedan i somras som BI-specialist i det snabbväxande Analyticsteamet på Atea.

Med sig har hon en civilingenjörsexamen inom industriell ekonomi från Mittuniversitetet och sex månaders studier i Amsterdam inom området big data. Men det stannar inte där.

Med sig in i arbetet har hon även Daniel Strånge och de andra 30-talet kollegerna i Analyticsteamet på Atea.

Fokuset att leverera värde till kund

Efter 15 år i olika analyticsprojekt i olika branscher, säger Daniel:

– Det som gjorde mig ”hooked” på Atea när jag kom hit för ett halvår sedan var hur vi sätter samman team på Atea, för att få fram det bästa laget utifrån de projekt som ska göras. Fokuset är hela tiden att leverera mer värde till kund, och det kan bara ske om laget består av rätt kombination av kompetenser, och i det ingår att värdesätta både seniora och juniora personers bidrag.

Att agera som ett lag, sätta laget för jaget, och samarbeta för att lyckas bättre i leveranserna var något som Selin och hennes studiekompisar blev drillade till i skolan, berättar hon. En grundfilosofi som hon gillar.

– Atea tar verkligen det där på allvar. Man går bakåt och framåt med kollegerna för att vinna tillsammans. Som nyexaminerad tänkte jag först att jag inte kommer att få så mycket hjälp, och var helt inställd på att behöva googla fram svar på sånt jag undrade. Men det har inte alls varit så. Jag blir inkluderad, blir sedd och hörd och känner mig trygg.

Vill du arbeta i teknikens framkant?

Brinner du för att skapa datadrivna organisationer? Vill du hjälpa kunder att fatta smartare och bättre beslut från nya insikter? Tycker du om att ständigt utvecklas och lära dig nya saker? 

Konsult inom Information Management

Guidar i ett hav av tekniker och lösningar

En konkret sak Selin får hjälp med är den vägledning Daniel ger henne i samband med projekt.

– Han ger mig en ”heads up” om vad som är bra att sätta sig inte lite extra i, så att jag kan fokusera min tid på det, säger Selin.

Daniel förklarar:

– Det finns ett hav av tekniker och lösningar, och under årens lopp har jag plockat ut många gottebitar. Det finns grunddelar som vi vet fungerar och gör att leveranser blir bra. Men jag vet att det kan bli stressigt att få hela smörgåsbordet på en gång. Jag försöker guida Selin till var som spelar roll i det uppdrag vi har framför oss, och låta henne testa och prova inom den ramen så att hon lär sig.

Han lär sig mycket av sin yngre kollega också:

– Hon påminner mig om värdet i att vara nyfiken och lära sig nya saker. Hon kommer också in och ställer frågor, så att jag blir utmanad. Eftersom det händer så mycket kring BI och Analytics är det otroligt bra att ifrågasätta, lyssna in och vara på tårna för att hitta den bästa lösningen. Nyfikenhet och lärande kryddat med erfarenhet blir en väldigt bra kombination.

 

6 anledningar att söka sig till Atea

 

Enligt Daniel Strånge, senior lösningsarkitekt

 1. Möjlighet att sätta samman leveransteam från olika delar av organisationen.
  På Atea finns ingen anda av att vilja hålla affären inom teamet för att förbättra sina siffror. Vi lånar resurser från olika delar av landet eller organisationen för kundernas bästa.
 2. Lokala förankringar i verksamheten.
  Atea månar om det lokala, även om man tänker stort. Som konsult har man en stark koppling till det lokala kontoret, i mitt fall Jönköping, Eskilstuna för Selin – även om man är involverad i projekt i andra delar av landet.
 3. Värderingarna.
  Det kan låta klyschigt, men jag tycker värderingarna är bra. Hållbarhet är viktigt, och att sätta laget före jaget, och att ta personligt ansvar. Om man värdesätter det är Atea ett bra ställe.

 

 1. Enligt Selin Yesilkayali, nyexaminerad med sex månaders erfarenhet på Atea:

  Du blir väl omhändertagen.
  Jag blir sedd och hörd oavsett min bakgrund, kompetens och erfarenhet. Det är okej att inte vara expert på första dagen. Man lär sig kontinuerligt.
 2. Du blir en vinnare – tillsammans med andra.
  På Atea vinner man tillsammans, som ett lag. Samtidigt kan jag ha som mål att bli Sveriges bästa utvecklare och få de verktyg, det stöd och de möjligheter som behövs för att uppnå det.
 3. Du får göra skillnad.
  Du får vara med till att utveckla och påverka Sveriges ledande it-infrastruktur.