Hoppa till huvudinnehåll
nylanda logistik Växjö It-produkter

Ett logistikcenter med livscykelhantering i fokus

Foto: Lina Alriksson

"Världen ser vår satsning på hållbar it"

Atea sticker ut hakan med sitt nya logistikcenter i Nylanda, utanför Växjö. Det positionerar Atea som en av de främsta aktörerna inom it-infrastruktur och hållbarhetsarbete, även globalt. Målet är att kunna erbjuda ett hundraprocentigt kretslopp för it-hårdvara.

Reportage om Nylanda

Glasklara visioner

Nu växer Ateas nya logistikcenter i Nylanda, utanför Växjö, fram. När allt står klart kommer verksamheten på ett hållbart sätt ta ansvar för dina it-produkters hela livscykel, ofta genom att ge dem ett andra liv. I utformningen av centret har medarbetarnas och kundernas synpunkter varit viktiga.

Glasklara visioner

7 smarta och hållbara fakta om Ateas nya logistikcenter

Anna Tenje vill se en hållbar expansion av Växjö

På endast fem år har it-branschen i Växjö vuxit med 40 procent. Idag sysselsätter 456 it- och logistikföretag närmare 5 000 personer. Staden med Sveriges minsta stadskärna och näst största it-kluster börjar få växtvärk.

– Nytt föder nytt och det här är bara början, säger kommunalrådet Anna Tenje (M).

Läs reportaget med Anna Tenje här

En rundtur på Nylanda

Fakta om byggprojektet

  • I Nylanda växer ett toppmodernt recycling-, logistik- och konfigurationscenter på sammanlagt 27 000 kvadratmeter fram. Flytten av hela logistikcentret kommer att vara klar hösten 2019. 
  • Taket på 3 000 kvadratmeter kommer att täckas av solceller, tillräckligt många för att tillgodose större delen av verksamhetens energibehov.
  • I de nya lokalerna dubbleras kapaciteten redan från start, vad gäller antalet enheter som återtas – målet är 2 miljoner enheter på sikt.
  • Idag får Atea Logistics tillbaka endast 30 procent av ny hårdvara som de säljer inom området arbetsplatser (exempelvis datorer, surfplattor, smarta telefoner och tangentbord). Målet är att tillsammans med kunderna ta ansvar för att 100 procent av all hårdvara återanvänds eller återvinns.

Vill du veta mer?

Kontakta oss om du har frågor eller om du vill besöka Nylanda.

?