Hoppa till huvudinnehåll
2025-02-14

Hållbar it: Nordiska företag förflyttar branschen

De största techbolagen vänder sig till Norden när de ska sätta riktlinjer för sitt hållbarhetsarbete. Det ger dig en unik möjlighet att påverka och bidra till en mer ansvarstagande it-bransch.

Nordiska Företag Förflyttar Branschen

– De stora teknikjättarna följer noga utvecklingen på den nordiska marknaden. De vet att de måste möta nordiska it-köpares krav och förväntningar för att vara konkurrenskraftiga på den globala marknaden i framtiden, säger Camilla Cederquist, ansvarig för Atea Sustainability Focus.

Atea Sustainability Focus (ASF) är ett initiativ som syftar till att samla de nordiska it-köparnas röst och ställa krav på leverantörskedjan. Målet är att identifiera de viktigaste åtgärderna och använda inflytandet för att driva förändringar som verkligen gör skillnad i det större sammanhanget.

– Vi vet att vår bransch har enorma utmaningar när det gäller miljö och mänskliga rättigheter längre bak i värdekedjorna. Vi kan inte längre tyst acceptera detta. Utmaningarna kan bara lösas tillsammans, och din röst är viktig, förklarar Camilla.

Ställer krav på uppdrag av nordiska företag

Atea är den ledande leverantören av it-infrastruktur i Norden och Baltikum och har några av världens största leverantörsavtal för it-utrustning. Det innebär att du som kund kan förvänta dig att hållbarhet står högt på agendan.

Camilla Cederquist, ansvarig för Atea Sustainability Focus.

– Sedan 2017 har vi genom ASF-initiativet lyft fram de åtgärder som nordiska it-köpare prioriterar. Genom en årlig undersökning får vi insikt i vad som är viktigast för nordiska företag och kan förmedla det till branschen. Vi vet att våra röster blir hörda, säger Camilla.

För att ge extra tyngd åt kraven har Atea samlat en rådgivande styrelse (Advisory Board) som analyserar insikterna från undersökningen och tar fram förslag och krav på uppdrag av nordiska företag.

Bland deltagarna finns bland annat Tom Kenneth Fossheim, global it-direktör på StormGeo. Som medlem i den rådgivande styrelsen träffar han årligen representanter från bland annat Ikea, Nordea och Vattenfall.

– Varje år samlas vi för två intensiva och givande dagar. Vi sammanställer insikterna från ASF-undersökningen till en årlig rapport, som sedan överlämnas till Responsible Business Alliance, berättar Tom Kenneth. 

Responsible Business Alliance (RBA) är världens största branschkoalition för hållbarhetsfrågor. Organisationen samlar alla de stora it-bolagen och arbetar för att utveckla mer ansvarsfull produktion avseende arbetsförhållanden och miljöpåverkan. Sedan 2018 har ASF-rådet överlämnat sju rapporter med tydliga krav och riktlinjer från nordiska företag.

Dessa rapporter har överlämnats till Responsible Business Alliance

2018: Transparens i värdekedjan

2019: Cirkulär ekonomi

2020: Återföring av material i värdekedjan

2021: Hur kan inköpsmakt användas för att påskynda omställningen?

2022: Hur kan vi förlänga it-produkters livslängd?

2023: Klimatansvar och handling framför ord

2024: Insatserna måste skalas upp

Ett exempel på hur arbetet har gett effekt är de stora kliv som RBA och branschen tagit inom cirkulär ekonomi. I rapporten 2018 var Advisory Boards budskap att it-industrin behöver bli cirkulär.

– Då fanns inget sådant arbete inom RBA, men sedan dess har de tagit fram en cirkulär strategi, startat en arbetsgrupp och dessutom bildat Circular Electronics Partnership tillsammans med bland andra World Economic Forum, säger Camilla och fortsätter:

– RBA har varit en viktig partner i detta arbete. Vi vill tacka alla nordiska it-köpare som har tagit sig tid att svara på vår undersökning och inte minst de engagerade medlemmarna i Advisory Board, som gör ett ovärderligt arbete med att sammanställa insikterna. Det är väldigt motiverande att se att det gör skillnad.

Säkra din plats till ASF Forum den 18 mars

Lanseringen av rapporterna sker vid det årliga evenemanget ASF Forum, där bland annat representanter från Responsible Business Alliance deltar.

– Forumet är en utmärkt möjlighet för it-beslutsfattare, inköpsansvariga och alla som arbetar med hållbarhet att lära sig hur de kan bidra till en mer ansvarsfull verksamhet, säger Camilla Cederquist.

Under en innehållsrik dag får deltagarna ta del av föreläsningar och insikter från Nordens främsta hållbarhetsambassadörer. De största it-tillverkarna deltar också och delar sina perspektiv på hur årets rapport kan omsättas i konkreta åtgärder.

– Vi har även rundabordssamtal där du som deltagare får möjlighet att dela kunskap och erfarenheter som kan påskynda omställningen. Feedback vi får visar att insikterna från ASF Forum tas med tillbaka till den egna verksamheten och bidrar till förändring där, förklarar Camilla och fortsätter:

– Många känner sig fortfarande ensamma i sin organisation när det gäller arbetet med hållbar it. Genom att bidra till vår undersökning och delta i ASF Forum får du träffa likasinnade över organisations- och rollgränser. På så sätt kan vi öka den gemensamma kunskapen och trycket på branschen.

  

Camilla Cederquist
Kontakta mig vid frågor
Camilla Cederquist, Project Manager Sustainability
Skicka e-post