2024-02-22

Effektiv tidsplanering med Microsoft Bookings

I dagens hektiska värld, där tid är en värdefull tillgång, kan effektiv tidsplanering vara avgörande för att få ihop arbetspusslet. Att hitta en tid som fungerar för samtliga inblandade kan vara utmanande, särskilt när man försöker balansera flera kundmöten och resurser samtidigt. Jag har testat en lösning som kan förenkla detta - Microsoft Bookings.

Emil Åbrink competence area developer flexibel arbetsplats
Emil Åbrink
Kompetensansvarig
Microsoft Bookings

Innan vi kommer in på vilka förberedelser som krävs så undrar du säkert vad Microsoft Bookings är? Kort sagt så är det är en tjänst, en del av Microsoft 365, för att underlätta bokningar av möten. Med tjänsten aktiverad kan kunder enkelt boka möten, tjänster eller resurser online utan att behöva ringa eller skicka e-post.

Du har möjligheten att skapa ett intuitivt bokningssystem som kan integreras direkt på webbplatser eller sociala medieplattformar. Det finns massor med möjligheter och väldigt förenklat så kan de som har din bokningssida se tillgängliga tider och därefter boka möte, och på samma sätt om du ska boka ett möte med flera individer kan du skapa team för att enkelt hitta mötestid som passar.

Om du erbjuder en tjänst där flera anställda kan leverera så kan deras respektive kalendrar integreras i Bookings och helt dynamiskt presentera vilka lediga tider som finns tillgänglig att boka.

Fem anledningar till att du bör använda Microsoft Bookings:

  1. Enkel bokningsprocess: Du ger kunder och kollegor möjlighet att boka sina egna möten eller tjänster online, vilket minskar behovet av manuell bokning och administration.
  2. Automatiserad påminnelse: Plattformen skickar som standard ut automatiska påminnelser till samtliga deltagare inför det planerade möten. Det minskar risken för missade möten.
  3. Schemaläggning i realtid: Kunder och kollegor kan enkelt se tillgängliga tider och resurser i realtid, vilket gör det enklare att hitta lämpliga bokningsalternativ.
  4. Anpassningsbara Inställningar: Du kan anpassa din bokningssida efter dina behov genom att ställa in arbetsdagar, lediga tider, tjänster och personalresurser.
  5. Integration med kalendrar: Det kan integreras med din och dina kollegors Outlook-kalender, vilket ger en sömlös överblick över planerade möten och aktiviteter.

Här kommer några skärmklipp på några av delarna i tjänsten så du enklare får en uppfattning om hur det ser ut.

microsoft bookings överblick

I bilden ovan har du min personliga bokningssida där jag administrerar mina resurser, här har jag skapat två fördefinierade möten som vem som helst kan boka in sig på. Den ena har rubriken "Demo av Bookings" och den andra är om man önskar en genomgång i vårt erbjudande. Det kan givetvis ställas in vad de ska heta och vilka som ska kunna boka. En annan smart funktion är att jag kan lägga in luft mellan mina bokningar, så att det finns utrymme att andas mellan de automatiskt bokade mötena.

Den andra delen är att jag har lagt in alla individer som ingår i mitt team, där kan jag, eller någon annan, med enkla medel hitta en mötestid som fungerar en specifik individ i teamet eller bara boka in första tillgängliga person. Det finns flera användningsområden för detta, till exempel skulle det kunna vara att du har en bilverkstad där kunder ska kunna boka en tid där första bästa tillgängliga mekaniker är ledig.

Gränssnittet är otroligt enkelt och pedagogiskt att arbeta med. Så här ser det ut för någon som vill boka en tid - och ja det går att anpassa hur man vill att det ska se ut.

microsoft bookings boka överblick

microsoft bookings boka

Följ dessa steg om du vill komma i gång och testa Microsoft Bookings:
  1. Skapa ett konto: Om du inte har en M635 prenumeration sedan tidigare så registrera dig för Microsoft 365 och aktivera Microsoft Bookings-funktionen i administrationspanelen. Läs här i vilka prenumerationer funktionen ingår.
  2. Anpassa inställningar: Konfigurera ditt bokningssystem genom att ange arbetsdagar, öppettider, tjänster och personalresurser.
  3. Integrera på webbplatsen: Lägg till bokningsknappar och formulär på din webbplats eller i din mailsignatur för att låta kunderna enkelt boka sina möten eller tjänster online.
  4. Hantera bokningar: Övervaka och hantera bokningar från din Microsoft Booking-panel och använd kalenderintegrationen för att hålla koll på dina planerade möten.

Så för att sammanfatta - Microsoft Bookings är ett kraftfullt verktyg som kan hjälpa företag att hantera sina bokningar och scheman. Genom att automatisera processer kan Microsoft Bookings hjälpa till att öka effektiviteten och förbättra kundnöjdheten. Nu har jag bara skrapat på ytan av vad denna tjänst kan erbjuda, men om du letar efter ett sätt att optimera tidsplanering och maximera din produktivitet - är Microsoft Bookings definitivt värt att utforska för dig och din organisation.

Vi har hjälpt flera kunder att börja använda Bookings och skulle du behöva hjälp så är du välkommen att kontakta din Atea-representant.

Nyfiken på Microsoft 365? 💡

Vi hjälper dig att få en enklare och effektivare arbetsvardag med verktygen i Microsoft 365, oavsett om du sitter på kontoret, hemma eller ute på fältet.

Mer om Microsoft 365