Dialog om AI och välfärdsteknik med Anna Tenje och Erik Slottner
Sveriges socialförsäkringsminister Anna Tenje och civilminister Erik Slottner har träffat Ateas chef för digitalisering inom vård och omsorg, Malin Sölsnaes och Ateas nationella säkerhetschef Carl-Johan Ekelund. Tillsammans diskuterade de en säker implementering av AI och välfärdsteknik, förutsättningar och hinder för digitalisering inom offentlig sektor, och det brådskande kompetenslyftet inom äldreomsorgen.

Ateas Malin Sölsnaes engagerar sig inom ramen för sin roll i ett antal initiativ med fokus på digitalisering inom vård och omsorg, bland annat tillsammans med Film and Tell och Queen Silvia Nursing Award (QSNA). Här har hon vid flera tillfällen träffat på Sveriges socialförsäkringsminister Anna Tenje och utbytt tankar kring den framtida digitaliseringen av vård och omsorg. En gemensam hjärtefråga för de båda är hur välfärdsteknik ska kunna underlätta för både brukare och personal, i en tid där färre händer förväntas göra mer.

Malin Sölsnaes, chef för digitalisering inom vård och omsorg tillsammans med Sveriges socialförsäkringsminister Anna Tenje.
- Vi är allt fler som lever allt längre, samtidigt som det blir färre i arbetsför ålder. Det är en ohållbar ekvation och vi måste dra nytta av den välfärdsteknik som finns tillgänglig. Välfärdsteknik kan sällan ersätta personalen, men den kan avlasta och stödja dem, säger Anna Tenje.
Malin Sölsnaes, som har en gedigen bakgrund inom den kommunala omsorgen, har länge understrukit vikten av att tänka problem och lösning före teknik. Ett synsätt som socialförsäkringsministern gladdes åt att se:
- Det som stack ut i dialogen i Växjö var det starka engagemanget för hur välfärdsteknik konkret kan bidra till att möta utmaningarna inom äldreomsorgen. Atea visade prov på en djup förståelse för de utmaningar kommuner och verksamheter står inför, inte minst vad gäller kompetensförsörjning och behovet av att skapa en hållbar arbetsmiljö. Det var också glädjande att se ett så starkt engagemang för hur välfärdsteknik kan användas på ett ansvarsfullt sätt – med respekt för individens integritet, medarbetares arbetsvillkor och samhällets långsiktiga behov.
För civilminister Erik Slottner står AI högt på agendan, och Carl-Johan Ekelund lyfte i dialogen olika exempel på hur en säker implementering av AI kan möjliggöras inom offentlig sektor.

Civilminister Erik Slottner tillsammans med Ateas nationella säkerhetschef Carl-Johan Ekelund.
- Det är alltid givande att besöka företag som arbetar med välfärdsteknik och AI på olika sätt. Jag uppskattade att vi fick tillfälle att prata om AI inom socialtjänsten, där vi tidigare lagt ett uppdrag om kompetenshöjande insatser till kommuner, säger Erik Slottner.
Samtidigt som de kompetenshöjande insatserna är viktiga för att lyckas med omställningen lyftes andra utmaningar som kommuner sitter med idag, såsom den komplexa lagstiftningen. Detta är en högaktuell fråga för Anna Tenje, som ser att det finns mer att göra på området både från regeringens håll och från kommunernas sida.
- I april tog jag emot en utredning som förtydligar användandet av välfärdsteknik för de med nedsatt beslutsförmåga. Detta är viktigt. Kommuner har varit osäkra på lagstiftningen för att använda välfärdsteknik, och regeringen har tagit flera steg för förenklingar och förtydliganden. Framöver behöver kommuner nu följa utvecklingen så att välfärdsteknik kommer alla till del.

Även Erik Slottner ser att det finns osäkerheter som behöver bemötas inom hans fokusområden, för att fler ska våga använda AI i sina verksamheter.
- En viktig del är att undanröja osäkerheter och bidra till att offentliga aktörer slipper uppfinna hjulet på nytt. Därför har regeringen presenterat nationella riktlinjer för generativ AI inom offentlig sektor, som ska fungera som ett stöd för myndigheter, kommuner och regioner som vill komma i gång med tekniken.
Framöver ser båda ministrarna ett behov av utökade investeringar, och att regering och näringsliv tar ett gemensamt ansvar för att lösa utmaningarna.
- Vi behöver öka attraktiviteten och statusen att arbeta inom äldreomsorgen. Här behöver vi ta ett gemensamt ansvar för att skapa en god arbetsmiljö, användande av välfärdsteknik och kompetensutveckling på arbetsplatsen. Vi behöver investera i de som lägger sin tid på att ge äldre omsorg, säger Anna Tenje.
Erik Slottner lyfter vikten av en infrastruktur som möjliggör innovation och, som i dialogen med Atea, ökad kunskapsdelning om vad som görs i Sverige idag.

- Så sent som i vintras presenterade regeringen en stor satsning på forskning och innovation, där flera delar handlar om digitala innovationer och om nästa generations nätverk, 6G. Men det är också viktigt med likvärdiga förutsättningar för företagande och välfärd över hela landet. Därför genomförs nu både satsningar på utbyggnad av bredband i glesbygd och snabbare utbyggnad av 5G och fiber. En annan viktig del är att bana väg för offentlig sektor när det kommer till AI-användning. Förutom nationella riktlinjer och kompetenshöjande insatser har vi gett ett stort antal myndigheter i uppdrag att redovisa hur de utvecklar sin användning av AI. Det är en viktig åtgärd för att förbättra kunskapsläget om användningen inom staten.