Hoppa till huvudinnehåll
2023-05-11

Spagettin i it-miljön gör många företag till förlorare

Specialistspaning | Inget sinkar utvecklingen i företag så som egna ”ståltråds- och silvertejpslösningar” för att skicka data mellan olika system. Företag som inte gör sig av med den här spagettin blir omkörda framöver, hävdar Markus Skoglund, konceptansvarig för integrationslösningar på Atea.

Spaningen i ett nötskal

"Spagettin" är virrvarvet av alla scripts, egna tekniska specialanpassningar och manuella processer som klumpigt, oflexibelt och i vissa fall osäkert hanterar dataflöden mellan olika system. Verksamheter rattar lite här och lite där för att få de olika delarna att fungera ihop. Inte sällan måste personalen ägna sig åt att klippa och klistra data från olika källor, exempelvis Excel, och tvingas dubbel- eller trippelkolla uppgifter innan de presenteras för kunder eller ledningsgruppen. Alldeles för många företag dröjer sig kvar i det här.

Varför? Ja säg det. Kanske för att det trots allt fungerar, i alla fall hjälpligt. Men dessa verksamheter får det tufft att mäta sig i konkurrensen nu när allt digitaliseras allt snabbare. Och anledningarna är många. 

SPANARE


Markus Skoglund har närmare 20 år inom it-och konsultbranschen. Den kompetens och erfarenhet han byggt upp använder han sig av för att hjälpa verksamheter och it-avdelningar att förstå varandra och att vinsten som görs, gör vi tillsammans!

Följ Markus på Linkedin

Vad ni kommer att upptäcka

Ni kommer att inse, om ni inte redan har gjort det, att testning, utveckling och implementation av nya tjänster och uppgraderingar tar enormt mycket mer tid om ni sitter fast i spagettisystem. Ta exempelvis den stora vågen av ai-relaterade tjänster som nu börjar välla in. Hur fort kan ni utvärdera dem? Hur smidigt går de att integrera med er data och era system? Inga företag har råd att vara långsamma och ineffektiva idag.

Med spagettisystem skapas även en stor osäkerhet. Kan man lita på uppgifter? Är de uppdaterade? Vad händer exempelvis om det sker ett odefinierat avbrott någonstans i periferin som något eller några av era system hämtar data från? Har ni koll på om det uppstår, och vilka konsekvenser det har på er verksamhet? Genom att använda sig av en integrationsplattform, en knutpunkt som alla systemen pratar med och levererar data till, blir ni av med den här osäkra och besvärliga spagettin.

De företag som satsar på intergrationsplattformar får kontroll, en överlägsen överblick av data och flöden, och kraftigt nedkortade ledtider för testning och implementation. Tidigare var det bara de största, internationella företagen som hade råd. Idag är priset nere på överkomliga nivåer, och implementationen sker på bara några få månader, jämfört med år tidigare. 

Pådrivande faktorer
  1. Säkerhetsläget. Med den ökade mängden cyberhot i näringslivet, ställs ökade krav på ordning, reda och struktur i datahanteringen. Utan en integrationsplattform är det svårt att få en tillräckligt bra överblick över sin data och hur den flödar.
  2. Lågkonjunkturen. Sämre tider väntar många företag framöver. Det gäller då att kunna digitalisera så effektivt som möjligt. Företag med en integrationsplattform kan digitaliseras snabbare. Plattformen är i praktiken en digitaliseringsplattform.
  3. Datamängden. Mängden data som hämtas och skickas från olika system, både internt och externt, kommer att öka drastiskt framöver. Bara företag med en integrationsplattform kommer att kunna hantera det.
  4. Krav från medarbetare, kunder och partners. Ingen har tålamod med ineffektiva system längre. Förväntningarna är högre än förut – och de ökar hela tiden. 

Värt att reflektera över

  • Kan ni, lika snabbt som era konkurrenter, utvärdera och implementera den uppsjö av AI-baserade tjänster som kommer framöver?
  • I er nuvarande it-miljö, hur smidigt är det att lyfta in nya appar och system – och att få data att flöda mellan andra system?
  • Om något går sönder i periferin, hur lätt är det idag att upptäcka att dataflödet är trasigt, vad det beror på och att hitta alla beroenden och konsekvenser?
  • Vilka risker medför dataflödeshanteringen så som er it-miljön ser ut idag?
  • Om ni inte tar tag i situationen nu, när kommer ni att göra det? Blir det bättre eller sämre av att vänta?