2023-11-30

NIS2 - mindre än 1 år kvar

År 2023 närmar sig sitt slut och snart hälsar Nissen på i våra hem och vi kan återigen avsluta detta år med att fira jul och nyår, för övrigt ett år som varit tufft sett till världsläget. Vare sig vi vill det eller inte så är det snart år 2024 – året då NIS2 skall införlivas.

Mattias Sandberg Expertsales Cisco
Mattias Sandberg
Specialist Hybrid Platform Security
NIS2

NIS2 är alltså det uppdaterade direktivet om säkerhet i nätverk och informationssystem som skall vara införlivat senast oktober 2024 för de organisationer som berörs, det betyder att för er som ej påbörjat arbetet är det hög tid att starta arbetet nu! Det kommer krävas bl.a. kartläggning och konsekvensanalyser innan ni kan komma vidare för beslut och definiera och implementera it och ledningssystem.

Det uppdaterade direktivet innebär att fler branscher nu omfattas – tänk på att du som organisation måste anmäla er till er tillsyningsmyndighet.

Det finns tyvärr i dagsläget ingen all-in-one produkt som löser alla utmaningar, om ni söker på ”NIS2 appliance” på Google dyker det troligtvis upp NIS2 compliance istället.

För mig som jobbar enbart med Ciscos utbud så finns det givetvis teknik som hjälper er på vägen, och det handlar mycket om visibilitet, kontroll och rapportering. Syftet är att skapa en hög gemensam it-säkerhetsnivå i nätverk och informationssystem, det betyder att Cisco Secure network analytics, DNA Center eller ISE kommer inte enskilt rädda er i då ett NIS2 projekt kommer att handla om både människor, processer och teknik.

”Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet” - så tänk på att det är viktigt att ha en väldokumenterad handlingsplan för ert NIS2 arbete.

Kontakta oss gärna på Atea så hjälper vi er på denna resa.

Tillverkaren Cisco har skapat en guide gällande säker digitalisering med NIS2 som går att läsa här:

Mer om NIS2 hittar du här.