Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande 2021-06-17

Helsingborgs stad går till botten med torsken med hjälp av blockchain-teknologi

Länge har certifieringar och miljömärkningar varit det enda sättet att någorlunda säkerställa ursprunget på den mat som serveras i kommunala storkök, till exempel i skolor och på äldreboenden. Men framtiden är här och Helsingborgs stad tar nu täten med hjälp av en blockchain-lösning levererad av Atea.

- Det är en stor utmaning att få bättre insyn i de råvaror som serveras i kommunen. Trots att vi och våra avtalade grossistbolag har gjort vårt bästa utifrån förutsättningarna har vi funderat på hur vi kan göra mer. När vi hörde att blockchain-teknologi kan hjälpa oss att ta ett större ansvar inledde vi direkt ett pilotprojekt, berättar Linda Bjarle som är livsmedelscontroller på Helsingborgs stad.

Torsk är en av råvarorna i storköken med längst och rörigast livsmedelskedja. När maten färdas långa vägar blir det svårt med spårbarheten och därigenom att garantera äkthet, innehåll och näringsrikhet. Många gånger har det påvisats att torsk som serveras i Sverige fiskats i Norge, för att sedan fraktas till Kina. Väl där fileas den och injiceras i värsta fall med vatten och kemikalier för att generera ett högre kilopris och framstå som mer aptitlig. Något som så klart får negativ effekt på näringsinnehållet. Utöver detta tinas och processas fisken än en gång på sin väg tillbaka till Sverige, vilket ytterligare minskar möjligheterna till insyn och påverkar miljön negativt. Med det som bakgrund valde Helsingborgs stad att börja testa den nya teknologin på torsken. Den tidigare livsmedelskedjan ersattes med en ny, som går att följa via en säkerhetsskyddad blockkedja av data. På så sätt blir torsken spårbar från att den fiskas till att den förtärs.

- Äkthet är en jätteutmaning som kommuner kämpar med, där blockchain-teknologi kan göra stor skillnad. Matsvinn är en annan, över 30 % av världens matproduktion slutar i svinn. Med hjälp av blockchain kan man exempelvis anpassa matmängden bättre efter behoven. Att Helsingborgs stad tar det här klivet kan förhoppningsvis inspirera många andra kommuner i landet att titta på vad blockchain kan göra för dem, säger Mats Hälldahl, verksamhetsutvecklare på Atea Sverige.

Pilotprojektet drar i gång i juni och sträcker sig över fem månader. Det är en del av H22, ett innovationsprogram som syftar till att Helsingborgs medborgare ska kunna dra större nytta av de möjligheter som digitaliseringen medför. It-företaget Atea står för samtlig integration och systemutveckling i projektet och installerar digitalt uppkopplade mätpunkter längs hela livsmedelskedjan. För att få full insyn har Helsingborg Stad utvecklat sin supply chain så att fisken fileas på plats i Norge och transporteras med bil hela vägen till Helsingborg. Projektet är ett samarbete mellan samtliga berörda aktörer dvs Norges råfisklag, Aalösund fish, Menigo och Helsingborg stad. När piloten avslutats presenteras resultatet i samband med H22:s stora expoutställning.

Här kan ni läsa mer om teknologin bakom spårbarheten

Här kan ni läsa mer om Helsingborg stads satsning H22

Kontakta gärna

Mats Hälldahl
Mats Hälldahl Blockchain Lead