Tillbaka till Nyhetsarkiv
Pressmeddelande 2017-11-30

Enköpings kommun och Atea i nytt IoT-samarbete kring Smart Kommun

Enköpings kommuns satsning på Internet of Things (IoT) ligger helt i linje med deras vision att bli en ”smart kommun”. Vägen dit ska nås genom den mål- och it-strategi som tagits fram. Strategin skapar förutsättningar för Enköping att med smarta digitala lösningar bli en mer hållbar kommun som gör livet enklare för dess invånare, företagare och besökare.

– Vi står inför många utmaningar i våra verksamheter och vi måste hitta smartare lösningar på dessa. Det går inte att tro att man bara kan springa snabbare, vi måste göra saker annorlunda, IoT är en del av det. Ser fram emot att tillsammans hitta flera spännande lösningar, säger Helena Proos (S), kommunstyrelsens ordförande Enköping.

I ett första steg undersöker Atea vilka möjligheter för IoT-lösningar som finns inom Enköpings kommunala verksamheter för att därefter i steg två skapa nya attraktiva digitala tjänster. Genom att kombinera befintlig data med inhämtning av ny data från olika sensorer kan IoT bidra till exempelvis en bättre avfallshantering, reducerad energiförbrukning eller för att optimera vattenförbrukningen. Det är fantasin som sätter gränser för vilka kommunala utmaningar som kan effektiviseras.

– Internet of Things (IoT) är ett av Ateas strategiska satsningsområden och syftar till att hjälpa våra kunder att dra nytta av nya digitala ekosystem för att på så sätt bli mer effektiva. Jag är mycket positiv till vårt samarbete med Enköping kommun då de har ett tydligt mål att skapa ett smartare samhälle och vi ser fram emot att förverkliga det målet tillsammans med dem, säger Carl-Johan Hultenheim, vd Atea Sverige.

Samarbetet mellan Atea och Enköpings kommun inleddes 2017 och pilotprojektet beräknas vara klart innan utgången av 2018.

För mer information kontakta

Daniel Ehnhage, ansvarig IoT Atea,
+46-8 477 47 68
daniel.ehnhage@atea.se

Torgny Hellström, Digitaliseringstrateg Enköping Kommun,
+46-171-625278 
torgny.hellstrom@enkoping.se  

Om Atea

Atea är Nordens och Baltikums ledande leverantör av it-infrastruktur. Vi förser våra kunder med spetskompetens, produkter, tjänster och lösningar. I Sverige finns våra 2 200 medarbetare nära dig på ett trettiotal orter över hela landet, från Malmö i söder till Kiruna i norr. www.atea.se

Atea.se upplevs bättre om du uppdaterar din webbläsare. Här hittar du en ny version av internet explorer