5 frågor till konsultchef Tomas

Det här är Tomas

Tomas Olsson

Namn: Tomas Olsson

Befattning: Konsultchef Umeå

Ålder: 53

Min definition av att "lyckas som ledare": ”Att se sina medarbetare utvecklas och ta steg framåt.”

Min största insikt som ledare på Atea: ”Om vi tillsammans måste lösa något så gör vi det, och vi gör det bra.”

Ledarskaps-superkraft jag använder dagligen: ”Att jag är orädd. Jag kan ta upp de känsliga frågorna och vara tydlig när jag ska vara tydlig.”

Hur är ditt ledarskap?

”Jag är en nyfiken och engagerad chef som du kan lita på. Jag är konsekvent, och står för vad jag säger. Relationen med mina medarbetare ser jag både i ett långsiktigt och i ett personligt perspektiv. Jag investerar mycket tid i att förstå och lära känna dig, och är intresserad av hur du ser på saker och ting. Om du är helt olika mig så är det ännu mer spännande, för jag vill inte enbart omge mig av medarbetare som det klickar med rent personlighetsmässigt.

De som utmanar mig mest i mitt ledarskap är de som är min motsats. Jag vill gärna att vi kompletterar varandra. Hellre att medarbetare tar för mycket initiativ än för få, och hellre att ta felaktiga beslut än inga alls. Jag ser gärna att du har egna synsätt, för det utmanar oss som grupp.”

Atea jobbar generellt mycket med gruppleveranser. Är det så även i Umeå?

”Ja, mer och mer. Vi ser en ökad efterfrågan både hos kunder och internt att jobba på det sättet. Teamleveranser är ett vinnande koncept. Om man sitter ensam med en enda kund, så får man inga nya intryck utifrån. Genom att leverera tillsammans med olika kolleger, med och jobba med flera olika kunder, i olika branscher, får du bredare perspektiv och en bättre mix i din kompetensutveckling. Det gynnar dig själv, dina kolleger och kunderna. Ibland har vi leveranser där du får chansen att jobba ihop med konsulter som har en diametralt annan kompetens, så att exempelvis teknisk kompetens förenas med förändringsledning. Det blir väldigt berikande.”

Vad kan jag se fram emot det gäller min utveckling och mina utvecklingsmöjligheter?

”För mig handlar utveckling om att du blir stimulerad i vardagen, både hos kund och i den kompetensutveckling som sker vid sidan om uppdragen. Vi har MAP-samtal (mål, ansvar, prestation) en gång per år där vi planerar framåt, men jag tycker det är viktigt med här-och-nu-utvecklingen, och att det ger en löpande utveckling i korta cykler. Utanför uppdragen investerar vi i dig så att du fyller på med kompetens och kan utvecklas i den riktning du vill. Vi tar många initiativ kring kompetensutveckling tillsammans med våra partners som gör att du får inblick i ny teknik innan den finns på marknaden. Och om du skulle vilja, lite längre fram i tiden, söka dig till en ny roll inom Atea, så finns alla möjligheter till det genom Atea Career Program. Det är en av de stora fördelarna med att jobba i ett så här stort företag. Utvecklingsmöjligheterna är nästan obegränsade.”

Atea vill vara ”the place to be” för sina medarbetare (och kunder, leverantörer och partners). Hur är du med och bidrar till det?

”Min målsättning är att du har ett leende på läpparna när du kommer till jobbet på måndagen. Det är vi tillsammans som skapar det – jag, dina kolleger och du själv. Och våra kunder förstås, att vi har intressanta kunduppdrag, och de samarbeten vi har med våra partners. Det är helheten som gör det. I vardagen tror jag mycket på att skapa en familjär känsla. När du kliver in på kontoret så möts du av ett hej och ett leende, och det känns mycket mer tilltalande att ta en paus med en kopp kaffe med kollegerna, än att sitta hela dagen själv framför skärmen.”

Vilket fokus har du framåt för arbetsplatsens utveckling i Umeå?

”Att vi ska utveckla teamleveranserna ännu mer, där vi vill jobba ännu mer mellan våra olika affärsområden och dra nytta av skilda kompetenser. Vi siktar också på att bygga på ännu mer underifrån, i nära samarbete med universitet och högskolor. Vi vill rekrytera junior kompetens som stärker oss i vår utveckling framåt.”

SCENARIER. Så reagerar Tomas om du …

… har tar på dig för mycket jobb och hamnar i tidsnöd

”Att vilja ta på sig för mycket är mänskligt. Vi skulle tillsammans titta på situationen och se hur du hamnade i den, och utforska hur vi ska undvika att hamna där igen. Det kan handla om att se över hur du kan få mer struktur på din vardag, eller att våga be om hjälp. Om du är en personlighet som vill vara till lags så kan jag hjälpa till med olika metoder för att hantera det.”

… vill jobba hemifrån halva din arbetstid

”Vi är en modern arbetsgivare med mycket utrymme att jobba mycket på distans. Jag har inga problem med att du kombinerar mellan att vara på kontoret, hos kunder och hemma. Det är extremt viktigt att vi alla känner det meningsfullt att komma till kontoret – det är viktigt för oss alla att ha dig där ibland. Så om du skulle ha sagt att du vill jobba på distans på 100 procent, då hade jag sagt nej.”

…. vill starta en bokcirkel, med fördjupningar i facklitteratur

”Spännande idé! Om det är värdeskapande för dig, kollegerna och Atea så är det bara att köra. Men jag vill först veta hur det kan bidra till att utveckla verksamheten – hur vi kan tjäna pengar på det.”