5 frågor till konsultchef Annika i Region Syd, Malmö

Det här är Annika

Annika Grönberg

Namn: Annika Grönberg

Befattning: Konsultchef för nivå 1 och nivå 2-konsulter på Digital Workplace i Region Syd, Malmö

Ålder: 42

Min definition av att "lyckas som ledare": ”Konsulterna på Atea sätter poäng på sina chefers ledarskap, anonymt, en gång per år. Så mina ledarskapspoäng ökar, så är det ett bra tecken. Samma sak om vi i teamet ligger bättre än förväntat på resultaten”.

Min största insikt som ledare på Atea: "Att ha ansvar för människor gör att jag lär känna mig själv otroligt bra.”

Ledarskaps-superkraft jag använder dagligen: ”Min kombination av energi och humor."

Vilken typ av person tror du passar bäst under ditt ledarskap?

”Någon som inte är ute efter en auktoritär ledare, utan ser sin chef som en stöttepelare och coach som man kan tänka sig att ha kul och skratta och skoja med. Om du gillar att vara personlig och mänsklig så tror jag att du kommer att känna dig bekväm med mig ganska fort. Jag drivs av ’matters of the heart’; bryr mig om vad som får dig att bli ledsen och glad, och vad som skapar driv och glöd. Även svåra samtal ser jag som det mest utvecklande typ av samtal man kan ha. De gör att man kommer varandra närmare.”

Atea jobbar generellt mycket med teamleveranser. Men som konsult i ditt team sitter man ute hos kund. Känner man ändå att man tillhör Atealaget?

”Du kommer att tillhöra ett stort virtuellt team med cirka 70 medarbetare, utspridda i olika verksamheter – kolleger som gör ungefär samma saker som du själv. Så du är aldrig ensam. Jag försöker förstärka teamkänslan även i mitt veckomejl där jag tar upp uppdrags- och personalförändringar i teamet och det viktigaste av vad som händer på Atea i stort.

Atea har visionen om att vara ”the place to be” för sina medarbetare (och även för kunder, leverantörer och partners). Hur vill du vara med och ge konsulterna den känslan?

”Jag vill att du ska kunna säga ärligt hur du har det på ditt uppdrag och hur du mår, och känna dig trygg i att det tas emot väl. När jag själv var yngre och i början av min karriär var det viktigt för mig att ha en chef som brydde sig om mig och min utveckling. Det finns en omtanke om medarbetarna i vår organisation, oavsett vad man jobbar med, och mitt jobb som ledare är att vara en förebild i det avseendet, och att förmedla en bra energi till dig.”

Hur kommer Atea bidra till min professionella utveckling?

”Jag pratar mycket med mina konsulter om värdet av att få in foten på Atea. När du jobbat i det här teamet i 1-2 år och har skaffat dig erfarenhet från verksamheters verklighet, så öppnas dörrarna för dig att ta dig vidare inom företaget. Om du har en stark inre motor av att få utvecklas, kommer jag att pitcha Atea Career Program för dig. Det är som en motorväg inom företaget där du på ett år förflyttar dig till en position som du verkligen lockas av. Oavsett om du vill bli nätverksspecialist, säljare eller projektledare skräddarsyr vi ett program för dig som tar dig dit, så länge som efterfrågan på den rollen finns på Atea. Programmet kombinerar teori och praktik, och du får en mentor inom ditt nya område.”

Vad drömmer du om för dina medarbetare?

”Jag drömmer om att ännu fler får uppleva allt som Atea står för som bolag. I början handlar det mesta om att vara ute hos kunden och lära sig hur det funkar och se vilka utmaningar som finns. Det är det som lägger grunden för att bli en riktigt bra medarbetare på Atea. Om du väljer att jobba kvar hos oss och ta dig vidare i bolaget, då kommer du att upptäcka vilken kraft och kompetens det finns här, hur starkt lag vi är och hur vi tillsammans gör skillnad. Om du brinner för service och älskar att hjälpa andra människor, och dessutom eggas av problemlösning, då kommer du att trivas med oss.”.

SCENARIER. Så reagerar Annika om du …

… bara ägnar dig åt att läsa it-bloggar och it-böcker på helgerna, och inget annat:

”Välbefinnandet är vad som styr. Det finns människor som har den där hungern, och är en personlighetstyp som inte har så mycket behov av att umgås så mycket med andra. Men om det tvärtom visar sig att du inte mår bra och det går ut över arbetet är det en annan sak. Det vill jag fånga upp tidigt. Så jag skulle nog ställa lite frågor för att förstå dig bättre, och få veta mer om hur du har det.”

… nämner att du behöver ta tag i din motion, men har svårt att få tummen ur

”Jag skulle nog dela med mig lite av mitt eget sportande, om jag får en känsla av att du skulle bli inspirerad av det. Kanske skulle jag nämna Sverigestafetten, en intern tävling som sker både höst och vår där alla får poäng för varje motionerad minut och där vi peppar varandra och tävlar mellan olika team, mellan olika regioner och nationellt. Jag skulle även nämna friskvårdsbidraget på 4000 kronor per år. Kanske skulle jag också föreslå att vi tar nästa 1-1 möte över en promenad.”

… har problem med din uppdragsgivare:

”Jag skulle coacha dig så att du klarar av att lösa situationen – i den mån det är möjligt för dig att göra det på egen hand. Ledarskapet på Atea handlar mycket om att stötta dig och låta dig hitta egna vägar och komma fram till hur du kan hantera situationer på bästa sätt. Jag vill uppmuntra till det, först och främst, men om det krävs så går jag in och stöttar i situationen.”