Hoppa till huvudinnehåll
Nyhet2024-01-24

Känslosamt när Eskilstuna prisades som Årets Miniorlandslagsförening på Atea Friidrottsgalan

Det blev känslosamt när Eskilstuna FI igår kväll prisades som Årets Miniorlandslagsförening 2024 på Atea Friidrottsgalan. – Vi har skapat något som betyder något för barnen och samhället, säger den arbetande 80-årige Bengt Olof Eskilsson, vice ordförande i föreningen.
Årets Miniorlandslag Eskilstuna Friidrott

Många idrottsföreningar och Ateakontor gör ett fantastiskt jobb runt om i Sverige med att få in fler unga i föreningsidrotten via Minorlandslaget.

Förra året var det IFK Växjö som hyllades för den gemenskap och värme som byggts upp kring satsningen – och i år Eskilstuna FI, som tog emot vandringspokalen, samt en prischeck på 50 000  kronor, för sitt sätt att ta hand om barnen och växla upp sitt arbete med Miniorlandslaget.

– Miniorlandslaget har betytt mycket även för oss som förening. Vi har fått in ny energi. Vi är många som känner att vi vill åstadkomma något bra. Jag skulle säga att det här är ledarnas pris, för det är många som engagerar sig, säger Bengt Olof Eskilsson.

Därför fick Eskilstuna Friidrottsförening priset

Ur motiveringen:

”Insiktsfullt har man nyttjat fördelarna i ett mångkulturellt samhälle och hittat nycklar för utveckling. Genom smart rekrytering med engagemang och omtanke utöver det vanliga har föreningen utbildat och byggt ett starkt team med ungdomsledare. Tillsammans har man ökat frekvens och antal aktiviteter och nått fler barn. Det är dags att den här föreningen, med både hjärta och effektivitet, får den uppmärksamhet de förtjänar.”

Från vänster: Magnus Sallbring, Jörgen Johnsson, Mohammad Al-Joburi, Bengt Olof Eskilsson och Michel Tornéus

Platschefen Jörgen: ”Otroligt roligt”

Samarbetet mellan Atea och Eskilstuna FI har pågått i många år, långt innan Miniorlandslaget startade. Jörgen Johnsson, Ateas platschef i Eskilstuna, säger:

– Föreningen brinner inte bara för friidrott, utan också för att alla ska få vara med. De vill mer, precis som vi på Atea, och har jobbat med integrationsfrågor, och vi har stöttat dem i flera år för att boosta dem i det arbetet. Efter den här vinsten är det många som grattar mig,  men jag vill betona att det är föreningen – med sitt ideella engagemang – som har gjort det här. De är de som krattar sandgropar på kvällar och helger, vecka efter vecka och gör skillnad för ett bättre samhälle i Eskilstuna. Det vi bidrar med är framför allt ekonomisk stöttning.

Att alla ska få vara med, i idrotten såväl som i samhället, sitter djupt i själen på Bengt Olof Eskilsson, som 2006 var med och grundade Eskilstuna FI:

– Jag klarade inte av att vara kvar i min förra klubb längre när styrelsen bestämt sig för att satsa på eliten, och inte längre barn och ungdomar, berättar han.

Hans nybildade förening gav sig ut på skolor och i bostadsområde för att hitta engagerade personer som ville vara med. Först blev de 30 stycken. Efter ett år var de 150. Idag har föreningen 2 000 medlemmar.

Självklart att ansluta till Miniorlandslagssatsningen

När Miniorlandslaget lanserades för två år var det självklart att hoppa på satsningen. Den låg helt i linje med vad föreningen tror på. Sedan tidigare arrangerade föreningen årligen 10-12 knattelopp ute i bostadsområdena, men saknade resurser att under veckorna genomföra barnträningar.

Det ekonomiska bidraget från Atea genom Miniorlandslaget har bland annat gått till att utbilda stödledare – tonåringar som kan stöttar huvudledarna under träningstillfällena, så att det inte blir för rörigt, så att barnen känner sig sedda.

När han igår på Berns, nästan tjugo år senare, fick ta emot priset för Årets Miniorlandslagsförening blev han märkbart berörd.

– Jag tänkte att vi faktiskt har skapat något bra.  Något som betyder något för barnen och samhället, säger Bengt Olof.

Föreningen får fler unga än de kan hantera

Intresset från barnens sida att vara med i Minorlandslaget var stort redan från start. Och idag är trycket större än någonsin.

– Vi har inte vågat satsa fullt ut ännu, för då kommer hur många barn som helst. Men vi har i alla fall utökat med ytterligare en dag i veckan. Så har vi träningar två dagar i veckan för barnen, med möjlighet att vara med en tredje dag. Men vi klarar inte mer än 30 deltagare per kväll, säger Bengt Olof Eskilsson.

Det finns många idéer om hur verksamheten kan utvecklas. Men än så länge saknas ekonomiska resurser. En sak som föreningen gärna vill införa är träningar under vintern:

– Det finns några barn som verkligen borde få fortsätta träningen under vinterhalvåret. Jag ser framför mig en Miniorlandslagsbuss som kör barnen mellan bostadsområdena och stadens inomhusarena.

Otänkbart är det inte. Att bli utsedd till Årets Miniorlandslagsförening ger luft under vingarna för fler samarbeten och mer ekonomiska resurser, menar Ateas platschef Jörgen Johnsson:

– Jag tror och hoppas att fler företag och andra organisationer kan vara intresserade att vara med på resan att få fler barn att komma in i idrottslivet, säger han.

Vinsten betyder mycket för orten

Eskilstuna dras liksom många orter runt om i landet med en ökad gängkriminalitet. Många barn och ungdomar hamnar i farozonen för att glida in i den världen  – och då kan idrotten bli en väg bort ifrån det.

– Jag tror mycket på det unga ledarskapets betydelse, att de är goda förebilder, goda kamrater och har en bra förhållningssätt. Det blir ett sätt för unga att komma framåt. Det har jag sett under de här åren. Ett av föreningens mål var att hitta barn och ungdomar i utanförskap. Många pratar dålig svenska i början, men vi ser att även skolbetygen förbättras av att engagera sig i föreningen. Att lära känna andra hjälper dem även att få jobb, via föräldrarna till andra som är med, säger Bengt Olof.

Hela idén bakom Miniorlandslaget bygger på att bygga broar och bidra till en förbättrad integration genom idrotten. Eller som det uttrycktes på Miniorlandslagets nätverksträff inför Atea Friidrottsgalan:

– Det är lättare att bygga starka barn än att laga trasiga vuxna.

Jörgen Johansson
Jörgen Johnsson Platschef
Mia Nyqvist
Mia Nyqvist Ansvarig sponsring