Hoppa till huvudinnehåll
Nyhet2023-06-19

Ateas sommargåva skapar karriärdrömmar för ungdomar i Kenya

Årets sommargåva från Ateas hjälpande händer går för sjätte året i rad till Kenswed Academy som ger skolelever chansen att förverkliga framtidsdrömmar genom it-fokuserade utbildningar på Kensweds gymnasieskola i Kenya. I år får ungdomar möjlighet att studera framförallt programmering med hjälp av stödet från Atea.
Sommargåva till Kenswed Academy
Foto: Frida Ström Photographer AB

Årets sommargåva från Ateas hjälpande händer är inte mindre än 250 000 kronor. Detta är sjätte året som Atea väljer att skänka pengar till Kenswed Academy och kommer fortsätta att göra så till och med 2024. Pengarna går till stöttning av en gymnasieklass på nästan 50 elever, med extra fokus på 15 elever som studerar programmering som huvudinriktning. 

– Vi följer utvecklingen noga och gåvorna från Atea ger utsatta ungdomar chansen till både utbildning och egenföretagande med fokus på it, teknik och programmering. Förhoppningen är att på sikt ge ungdomarna möjligheten att skapa en ljusare framtid och en karriär inom it- och tekniksektorn, som vi vet växer i snabb takt i regionen, säger Sara Ångström, Program Manager på Atea Sverige. 

Ateas hjälpande händer har engagerat sig i Kenswed sedan 2018. Många av Ateas medarbetare har valt att bidra med en del av sin lön varje månad till att stötta insatserna – Atea matchar sedan beloppet. I dagsläget har Atea Sverige över 750 medarbetare som varje månad skänker pengar av valfritt belopp. 

– Vi är väldigt glada över det fortsatta arbetet och stödet som Atea bidrar med till utbildningarna. Stödet har även möjliggjort att vi kan införa råd- och vägledningstid för att hjälpa eleverna att hantera de utmaningar de kan stöta på. Vi ser att det hjälper dem att också koncentrera sig bättre under studierna och samarbeta bättre med sina kamrater, säger Stanley Gathua, ansvarig lärare på programmeringsutbildningen vid Kenswed Academy och fortsätter: 

– Som instruktör är en av mina viktigaste funktioner att hjälpa eleverna att se behovet och värdet av ny kunskap, samt att våga kliva utanför sin komfortzon och utveckla färdigheter och självförtroende som både elever och samhällsindivider. Det kommer hjälpa dem, både i deras fortsatta yrkeskarriärer och i deras privatliv. 

– Vi får ett säkert kvitto på hur våra gåvor gör skillnad för eleverna på Kenswed Academy. Särskilt spännande är det att följa programmeringsutbildningen, eftersom det är en relativt ny satsning. Det är tack vare alla fantastiska månadsgivare till Ateas hjälpande händer som dessa individer får chansen till utbildning, vilket ger ökad framtidstro, säger Sara Ångström, ordförande för Ateas hjälpande händer på Atea. 

Om Kenswed Academy

Kensweds yrkeshögskola startades 2021 för att kunna erbjuda fler elever och ungdomar en eftergymnasial utbildning som lättare leder till jobb direkt efter examen. Satsningen fokuserar på utbildningar i exempelvis programmering och entreprenörskap. Atea ger varken julklappar eller sommarpresenter till kunder eller anställda. I stället stöttas välgörande ändamål via Ateas hjälpande händer. 

Sara Ångström
Sara Ångström Program Manager