Hoppa till huvudinnehåll
Nyhet2023-03-30

Atea slår rekord i återtagna enheter under 2022

Under 2022 har Atea-koncernen återtagit över 600 000 it-enheter via den innovativa tjänsten Goitloop, varav över 120 000 laptops, 15 000 mobiltelefoner och 26 000 surfplattor har återanvänts och fått ett andra liv. Det är en ökning på 38 procent jämfört med föregående år. Under 2022 uppnådde Atea dessutom en utsläppsminskning på 46,1 procent i Scope 1 och 2, som står för verksamhetens direkta utsläpp, jämfört med 2019.

Genom återtagsprogrammet hämtar Atea begagnad it-utrustning från sina kunder, rensar utrustningen helt från data och förbereder utrustningen för återanvändning eller, när det inte är möjligt, återvinning. I Sverige har Atea tagit tillbaka 365 800 enheter 2022, vilket är en ökning på 33 procent jämfört med året innan. 56 procent av enheterna fick en förlängd livscykel. Under 2022 sparade Ateas nordiska kunder 58 937 ton CO2 genom tjänsten Goitloop, en ökning på 19 procent jämfört med 2021. 

– Atea har en unik position på marknaden, mellan tillverkare och kund, vilket skapar förutsättningar att bygga nätverk såväl som att dela med sig av kunskap. Vi ser att medvetenheten bland svenska verksamheter ökar och likaså förändras attityder när det gäller it-konsumtion. Det går åt rätt håll, men vi vill se fler verksamheter ta nästa steg i sin cirkulära resa det här året, säger Mats Löwnander, Chef Hårdvara & Produktnära tjänster på Atea. 100 %-klubben, som är Ateas initiativ för att hjälpa organisationer uppnå ett hundraprocentigt återtag, har över 500 medlemmar från hela Norden som arbetar mot samma mål att bli 100 procent cirkulära i sin användning av it-utrustning.  

Den stora ökningen av återtagna och återanvända enheter är en indikation på att företagets övergång till en cirkulär affärsmodell accelererar. Att vända en hel bransch kräver både förändringar i kundernas uppfattning samt innovation och mervärde genom tjänster. Atea, som marknadsledare i Norden, spelar en central roll och har ett uppdrag att accelerera hållbara konsumtionsmönster över hela den nordiska marknaden och därmed bidra till ett skifte i hela branschen. 

– Genom att gå över till en cirkulär affärsmodell minskar vi inte bara vår egen miljöpåverkan, vi skapar också ett högre värde för våra kunder och partners, säger Chiara Selvetti, Director Sustainable Business på Atea. Vi vet att den cirkulära ekonomin är vägen framåt. Vi har en utpekad väg dit och jag är stolt över att vi med våra insatser även bidrar till våra partners omställning. 

Ateas engagemang för hållbarhet och den cirkulära ekonomin har gett bolaget flera erkännanden och utmärkelser.  

  • I början av 2023 utsågs Atea för andra året i rad till världens mest hållbara bolag inom IT services, enligt hållbarhetsmätningen Global 100 Index, som skapats av Corporate Knights. 
  • Atea tilldelades en toppranking bland globala företag i CDP:s klimatranking för 2022.  
  • Atea tilldelades även, för tredje året i rad, platinumstatus från EcoVadis. 

Läs mer om Ateas hållbarhetsresa i den senaste rapporten.