Hoppa till huvudinnehåll
Nyhet2019-08-23

Atea tar tempen på Tornéus inför Finnkampen

I över tio år har han dominerat svensk längdhoppshistoria och har till exempel elva SM-medaljer som bevis för det. En stor del av sin karriär har han dessutom varit en mycket uppskattad medlem i Ateas friidrottsfamilj. Nu gör Michel Tornéus sin sista Finnkamp och vi ringde upp för att säga tack och lycka till.
Bild på friidrottaren Michel Torneus

Nyligen kom beskedet att Michel Tornéus, en av de friidrottare som Atea sponsrar, lämnar tävlingsdelen av sin karriär bakom sig. Ett besked som vuxit fram över tid, berättar han. ”Om jag gör någonting, vill jag göra det ordentligt. När jag känner att motivationen inte finns där på samma sätt längre vill jag hellre göra något annat”. Vad detta andra ska bli vet han inte än, men ser fram emot ett nytt kapitel. Vid sidan om friidrotten har han bland annat pluggat marknadsföring, så helt otippat skulle det inte vara om han bestämde sig för att bygga vidare på det spåret. Och så ska han spendera mer tid med sina barn.

- Det blir kul att se vart jag landar, om det blir marknadsföring eller något annat. Men först vill jag fokusera klart på de tävlingar som är kvar, och sen ska jag passa på att vara pappaledig och spendera tid med barnen.

Vad ser du mest fram emot med friidrotten, så här i sluttampen?

- Det ska bli så roligt att tävla, jag älskar ju att tävla. I och med att jag ska sluta har jag dessutom en tydlig mållinje, vilket är roligt. Vi har satt upp en plan och jag känner mig klar över vad jag behöver göra för att nå fram, så nu är det bara verkställa den.

Cirkeln sluts på Stadion

I helgen går Finnkampen av stapeln och Michel finns så klart med i den svenska startgruppen. Lite extra emotionellt, eller som han beskriver det själv: det är nu cirkeln sluts. Han var 19 när han gjorde sin första Finnkamp, och nu blir det hans sista som utspelar sig här hemma på Stockholms stadion.

- Det är en speciell känsla, det är det. Drömmen skulle helt klart vara att uppleva att få ta en trippel, det har jag aldrig gjort. Det är mycket konkurrens så det blir tufft, men det är drömmen. Sen vill jag att så mycket familj och vänner som möjligt ska kunna komma dit.

Det Michel kommer minnas mest från sin karriär är dock inte en Finnkamp. Det är heller inte EM-guldet som han tog i Prag 2015. Nej, det är en bedrift på hemmaplan som värmer mest.

- Det som sticker ut mest för mig personligen är såklart inomhus-EM i Göteborg. Att tävla på hemmaplan och få ta ett silver, det är något jag tar med mig. Trots att jag har tagit ett guld är det ändå det där silvret som jag kommer minnas mest. Det väger så tungt just för att det var i Sverige, man får en annan kontakt med publiken.

På frågan om sitt bästa Atea-minne går Michel tillbaka till när han spelade in film tillsammans med Ateas vd, Carl-Johan Hultenheim, inför en kick-off på Bosön. Tornéus skulle instruera honom i att springa snabbare.

- Han har verkligen en bra energi, och är en mycket karismatisk person… Jag har fått så fint stöd och bra support, både från honom och Mia (Ateas sponsoransvarig, red anm). Friidrottsgalan som Atea anordnar har också varit fantastisk, den har gett oss en chans att mötas utanför arenan.

På frågan om Hultenheim blev något snabbare av tipsen skrattar Michel, och är noga med att vi ska poängtera att han säger det med kärlek:

- Hehe… Nej vad jag kommer ihåg så blev han inte det... Hehe

Ateas vd Carl-Johan Hultenheim och friidrottaren Michel Torneus gående på en löparbana

Vd Carl-Johan Hultenheim och Michel Tornéus på Bosön

Fortsätter följa friidrotten

Även om Michel lägger tävlandet på hyllan efter årets SM kommer friidrotten alltid att ha en speciell plats i hans hjärta och han kommer att fortsätta följa sina vänners bedrifter, både på tv och på nära håll.

- Jag är ju en friidrottsnörd och kommer alltid att ha kärleken kvar. Jag älskar ju det här och det ändras inte för att jag inte vill hålla på själv längre.

Han menar att han har mycket i sitt liv att tacka friidrotten för, inte bara det idrottsliga utan även allt annat den har medfört.

- Jag har fått se bra mycket mer än vad jag hade fått utan den, utan friidrotten hade jag knappt rest och upplevt. Jag har fått se saker som mina vänner aldrig kommer att få se; USA, Mellanöstern, Sydamerika - jag har varit överallt och fått ett fantastiskt nätverk med en massa chanser. Åker jag till Australien kan jag höra av mig till folk där…

Han pausar innan han avslutar:

- Det är väl det livet handlar om. Att träffa andra människor och uppleva andra kulturer. På riktigt.

Atea instämmer, och önskar Michel ett stort lycka till i helgens tävling.

Kontakta gärna:

Mia Nyqvist
Mia Nyqvist Ansvarig sponsring