2022-06-07

Säkerheten framför allt på Atea Bootcamps andra dag

Säkerhet blev ämnet för dagen, när Atea Bootcamp rullade in på slutspurten. Ett angeläget ämne i skuggan av kriget i Ukraina och det rådande säkerhetsläget i världen. Men det fanns också tid till mer lustfyllda ämnen och uppfriskande diskussioner.

Redan fullmatade med mycket information och nya tankar anslöt deltagarna vid årets Atea Bootcamp för en andra dag. Nu väntade fullt blås från morgon till kväll med inspirerande talare, en mängd valbara breakoutpass och en avslutande middag, där Anders ”Ankan” Johansson lockade till skratt innan Ola Salo tog vid som kvällens höjdpunkt.

Men om dag två rundades av med sprudlande stämning framför scenen inleddes den med att den vanligtvis uppsluppne Magnus Sallbring, Ateas kultur- och marknadsdirektör, slog an en allvarligare ton.

Så förbereder du dig bäst för en kris

3 tips från Magnus Sallbring:

  1. Samverka: Ensam är inte stark. Många är tränade i att inte vara öppna i säkerhetsfrågor och det är rätt att vara försiktig, men prata med varandra och lär av varandra. Skapa styrka tillsammans.
  2. Ligg steget före: Tänk sannolikhet och konsekvens. Vilka är de viktigaste hoten att skydda sig mot? Föreställ dig olika scenarier och hur de ska mötas.
  3. Informera, inkludera och var transparenta: Det gäller att få med sig alla i arbetet, såväl medarbetare som ledning och kunder. Det kräver att man måste vara bra på att informera även om svåra frågor.

Han påminde om kriget i Ukraina, dess konsekvenser samt hur det spända världsläget kan påverka svenska företag, organisationer och myndigheter. Valet i höst gör oss dessutom extra sårbara för cyberattacker.

Magnus Sallbring menade att det är viktigt att vara förutseende och gjorde en koppling till Daniel Pinks föreläsning dagen innan: analysera redan nu vad du hade önskat hade varit på plats om kriget skulle bryta ut i slutet av sommaren. Har alla verkligen en strategi om det värsta skulle hända? var hans fråga till det församlade it-Sverige.

– Jag är medveten om att jag målar en svår och obehaglig bild. Men det är faktiskt vår förbannade skyldighet att tänka dessa tankar. Det är väldigt viktigt att vi förstår vad vårt ansvar är och att vi måste arbeta proaktivt. Det handlar om att bygga beredskap och motståndskraft, sade han men tillade:

– Jag är säker på att det vi har lärt oss under pandemin har gjort oss redo. Det har fått oss på tå och i startblocken. Vi vet att it är en av de viktigaste nycklarna för att våra kommuner, myndigheter, företag och organisationer ska kunna fungera över huvud taget. Vi är mentalt förberedda och den tid vi går in i nu kommer att vara den viktigaste i hela vår karriär.

Christian Söderblom, CIO på Plikt- och prövningsverket

Viktigt att känna sin personal

Magnus Sallbring bjöd upp Christian Söderblom, CIO på Plikt- och prövningsverket, som länge har jobbat systematiskt med dessa frågor. Han tryckte särskilt på vikten av att se till att man har nyckelpersoner i verksamheten krigsplacerad i den egna organisationen.

– Krigsplacering är något som vi brinner för. Vi vet att våra anställda kommer att jobba på vår myndighet om det blir krig. Det ger oss uthållighet över tid.

Diskussionen fortsatte när Anders Strand och Carl-Johan Ekelund, säkerhetschef respektive erbjudandeansvarig för informationssäkerhet på Atea, äntrade scenen i konferenshallen.

”Jag är medveten om att jag målar en svår och obehaglig bild. Men det är faktiskt vår förbannade skyldighet att tänka dessa tankar.”

— Magnus Sallbring

– Känn din personal och känn din information. Bakgrundskontroller blir viktigare och viktigare. Du måste veta vem som jobbar med den känsligaste informationen. En antagonist eller statsledd aktör väljer alltid den i särklass enklaste vägen att komma åt informationen och det är oftast via personer, var Anders Strands råd.

Carl-Johan Ekelund hakade på:

– Vi har hjälpt en hel del organisationer att komma tillrätta med incidenter. Det vi ser är att de

som råkar riktigt illa ut ofta har förlitat sig helt på den sista livlinan: backupen. Jag tror att alla behöver bli bättre på att vara proaktiva och tidigare upptäcka att något är på gång i deras miljöer.

Maria Augustsson från HP Inc.

Peptalks om säkerhet och kompetens

Säkerheten var också ett återkommande tema under dagens peptalks med Stefan Alariksson från Dell, Magnus Backman från VMware, Lothar Renner från Cisco, Maria Augustsson från HP Inc. och Linda Swärd från HPE. Lothar Renner framhöll att antalet cyberattacker under de senaste åren har ökat betydligt mer än förväntat.

Men de fem talarna tog också tillfället i akt att lyfta andra ämnen som har varit viktiga under årets Atea Bootcamp. Stefan Alariksson tog exempelvis upp behovet av att få in mer råtalang i branschen och de andra hakade på.

Magnus Backman påpekade att ett av de grundläggande problemen inom teknikbranschen är att kvinnorna är för få och att VMware jobbar aktivt för att ändra på det. I företagets graduateprogram, som är skapat för att hjälpa nya talanger in i branschen, är fördelningen alltid 50/50.

Hållbarhetstänk har också betydelse i sammanhanget, påminde Linda Swärd, och nämnde en färsk attitydundersökning från Ungdomsbarometern som visar att 76 procent av alla unga tjejer vill att deras framtida arbetsgivare engagerar sig i hållbarhetsfrågor.

Och glöm inte att den hybrida vardagen är här för att stanna! uppmanade Maria Augustsson och hänvisade till en SIFO-undersökning, gjord på uppdrag av HP.

– Undersökningen visar det viktiga med att personalen har möjlighet att välja när de ska jobba och hur de ska jobba. 38 procent kan inte ens tänka sig att vara på en arbetsplats som inte erbjuder det här. I åldern 36 till 49 var siffran ännu högre: 50 procent. Den dag man går ut och söker ett nytt jobb är det också den viktigaste faktorn. Det är viktigare än lön, utvecklingsmöjligheter och de värderingar som företaget har. Så är man arbetsgivare, se till att erbjuda hybridarbete!

”Vi börjar röra oss mot en värld som drivs helt av data. Vi måste verkligen förstå allvaret i vad det betyder. Det är inte bara det som visas för oss när vi tar upp våra mobiler. Det är mycket större än så och det berör allt.”

— Brittany Kaiser

Fötterna på jorden, huvudet i molnet

På Atea Bootcamp hålls alltid andan uppe in i det sista. Det sparas inte på krutet, ändå tycks det smälla allt högre för varje programpunkt.

När det var dags för dagens sista pass i konferenshallen var Petra Ålund, Head of Group Technology på SEB, första keynote-talare ut och hon berättade framför allt om bankens utvecklingsarbete.

SEB har satt samman olika kompetenser i tvärfunktionella grupper, så kallade tribes, för att gemensamt diskutera angelägna frågor. Det har varit en framgångsrik metod, som har skapat större förståelse hos alla medarbetare för bankens samtliga processer genom en korsbefruktning av kunskap. Här är allas röster lika mycket värda.

Stort fokus läggs också på samarbeten med andra aktörer. Tron är stark på ny teknik, forskning och utbyte mellan olika enheter. Men bankens motto är och förblir: Feet on the ground, head in the cloud. Allt som sker, sker på ett genomtänkt och kontrollerat sätt. 

– Det är väldigt viktigt att vi står för vilka vi är. Vi är inte en startup. Vi gör nytt, men vi är också otroligt noggranna med att vår data är säker och bra hanterad. Vi tar inte de risker som mindre aktörer kan och måste ta, sade Petra Ålund.

För att ändå kunna testa nya idéer lite mer fritt har SEB skapat en egen innovationshub, ett slags bank i banken. Den består av ett litet team som kan testa ny teknik utan begränsningar. Förhoppningen är att en del av dessa lösningar i slutändan ska kunna användas i huvudbanken.

Faror och fördelar med data

Sista keynote-talare för dagen och under hela eventet var sannolikt den största stjärnan av dem alla: Brittany Kaiser, visselblåsaren bakom Cambridge Analytica-skandalen och huvudkaraktären i Netflixdokumentären ”The Great Hack”. Två dagar efter krigsutbrottet blev hon även särskild rådgivare i cybersäkerhet åt ukrainska regeringen.

Efter att ha hämtat sig efter Atea Bootcamps berömda rock’n’roll-hälsning, då åhörarna reser sig upp och vrålar det högsta de kan som om de vore på en konsert, berättade hon engagerat om både risker och möjligheter med datainsamling. Trots att publiken bestod av beslutsfattare inom it-branschen var det nog många som fick sig en tankeställare.

Brittany Kaiser

Vad är det egentligen vi tackar ja till, när vi utan att läsa särskilt ingående godkänner villkoren för att få ladda ner och använda en app? I många fall ganska integritetskränkande saker, som att företaget bakom appen får obegränsad tillgång till mobilens kamera och mikrofon.

– Vi börjar röra oss mot en värld som drivs helt av data. Vi måste verkligen förstå allvaret i vad det betyder. Det är inte bara det som visas för oss när vi tar upp våra mobiler. Det är mycket större än så och det berör allt, sade Brittany Kaiser.

En fråga som upptar en stor del av hennes tid är: Vem har egentligen rätten till de digitala spår som vi lämnar efter oss överallt och vem kan tjäna pengar på dem? Äg dina egna data, är en devis som hon jobbar efter.

Värderingen av världens största teknikföretag är främst baserad på deras enorma tillgång till information om oss medborgare. Värdet på data har passerat både olja och gas, men till skillnad mot dessa naturresurser omfattas data inte av lika stora regleringar. Inte än i alla fall.

”Alla organisationer runt om i världen förlitar sig på data i allting de gör. För mig betyder integritet att jag kan dela mina data privat, säkert och anonymt. Därför måste vi se till att det blir så, så att vi kan dela mer data och faktiskt använda dem till att lösa världens största problem.”

— Brittany Kaiser

Informationen kan dessutom användas av skadliga krafter för att styra oss i en särskild riktning, inte minst i allmänna val. Välförpackade falska nyheter och svårupptäckt desinformation är en av Rysslands främsta metoder i cyberkriget mot omvärlden.

Vi måste vara medvetna om detta och stärka alla medborgares digitala kunskap, så att vi inte tror på det som inte är sant eller klickar på skadliga länkar, slog Brittany Kaiser fast.

Därmed inte sagt att hon förespråkar att vi ska hålla alla våra data för oss själva och aldrig dela med oss. Tvärtom tror hon att informationsdelning under rätta förhållanden kan bidra till att göra världen till en bättre plats.

– Alla organisationer runt om i världen förlitar sig på data i allting de gör. För mig betyder integritet att jag kan dela mina data privat, säkert och anonymt. Därför måste vi se till att det blir så, så att vi kan dela mer data och faktiskt använda dem till att lösa världens största problem. Jag tror att ju bättre vi blir på dataforskning och datadrivna produkter, desto större chans har vi att åstadkomma allt från att utplåna världssvält till att motverka krig. Det är vad jag menar med att dra full nytta av vår datadrivna framtid.

Anja Pärson

Rakt upp i backen igen

Efter denna omfattande dag med påföljande urladdning på kvällen kunde man tro att all energi skulle vara slut, men på den tredje och sista dagen lades en extra växel i och många verkade redo att bli ännu mer peppade.

För de riktigt pigga började dagen med morgonträning och därefter var det dags för ett par valbara inspirationspass med intressanta och aktuella teman.

Eventet på Hotel Tylösand kulminerade med ett besök av årets idrottsprofil Anja Pärsson, flerfaldig världscupsegrare i slalom, som plockade hem totalt 19 OS- och VM-medaljer i alla valörer under karriären.

Som en av Sveriges främsta idrottare genom tiderna hade hon en spännande karriärresa att dela med sig av. I samtal med den välrenommerade sportreportern Jens Lind skildrade hon de aktiva åren genom både fram- och motgångar.

Det blev tydligt att de sistnämnda ofta gick hand i hand med de förstnämnda, när man väl fick en glimt bakom kulisserna. Men för Anja Pärsson har svårigheter aldrig verkat stjäla energi, utan snarare eldat på henne ytterligare.

Att hon efter den våldsamma kraschen i störtloppet i OS 2010 stod i backen igen redan dagen därpå, trots inre blödningar och stora smärtor, visar att mycket i slutändan sitter i skallen. Hon lyckades dessutom knipa ett brons.

– I det här läget måste man förstå att jag har haft den här drömmen i hela mitt liv och då gör man saker som man kanske inte tror är möjliga. Jag hade större rädsla för att inte få delta. Det drev mig hela tiden. Hur det gick sket jag i. Men sedan kom ändå tävlingsdjävulen in mig igen.

Dags att fortsätta framåt

Efter tre omtumlande, tankeväckande och roliga dagar var det slutligen dags för alla att åka hem. Med sig på resan fick de Ateas vd Linus Wallins sammanfattande ord:

– Det finns så otroligt mycket att ta med sig härifrån. Alla vittnar om samma sak, ni vill så mycket och har så stort förtroende. Var modiga! Det finns inte ett projekt i dag som inte innehåller digitalisering.

En blick ut mot det vidsträckta och tillsynes oändliga havet utanför kongresshallens fönster påminde om att det är en stor värld där ute. Och ja, den är full av faror och hot, men kanske framför allt av möjligheter och nya, spännande upptäckter. Det var den känslan som dröjde sig kvar, när myllret på Atea Bootcamp slutligen lade sig.