2019-05-23

Atea Bootcamp 2019 – dag ett med mod, integration och värdefull information

Ett modigt ledarskap, mod att integrera nyanlända och mod att prioritera för att skapa hållbar produktivitet. Ordet mod löper som en röd tråd genom Atea Bootcamp 2019. Öppningsdagen lockade till tankar, skratt och till och med tårar.

I slutet av dagen sitter femhundra it-chefer huller om buller, de flesta på golvet, i Kongresshallen på hotell Tylösand. Vi har korsat Medelhavet i en båt. När vi äntligen ser land och antar att den akuta faran är över, översköljs vi av en våg som tar med sig tre av de människor eller saker som betyder mest för oss.

Från flykt till integration

Det är på låtsas, fast ändå fullt allvar. Alla blundar. Någon torkar bort en tår. Charbel Gabro, som föreläser om integration, har precis lett oss igenom en övning för att vi ska förstå hur det kan vara att fly från krig. Och hur tufft det kan vara att komma in i ett nytt samhälle om man precis mist det käraste man har.

– Vårt ansvar är att sänka barriärerna för nyanlända och göra det möjligt att få jobb inom it, konstaterar Carl-Johan Hultenheim, vd på Atea. Men här i Tylösand, för tolfte året, är han Kalle med alla. På scenen intervjuar han Lovisa Stark, som ansvarar för satsningen. 

– Just nu bygger vi ett nav för integration in i it- branschen. Alla som vill öka mångfalden i sin egen verksamhet kan bidra, säger hon.

Se mönster i stora mängder data

Om den röda tråden för årets upplaga av Atea Bootcamp är mod, så är temat informationsteknologi – med betoning på information och hur vi kan skapa värde genom att analysera och se mönster i stora mängder data.

Peter Falk är affärsutvecklare på Atea och inleder dagen med en spaning både bakåt och framåt i tiden.

Han pekar på värdet som kan skapas med stora mängder data och påminner oss om att att världens befolkning fått det mycket bättre över tid: färre föds in i fattigdom och färre dör och av krig och svält. Det vet vi tack vare stora mängder data.

För att fortsätta att skapa värde med information, analys, automatisering och robotisering behöver vi modiga ledare som vågar gå på oprövad mark. Peter Falk lyfter fram flera svenska kommuner som vågat gå först.

Kommuner banar väg

I Trelleborg har man låtit robotar ta över vissa administrativa uppgifter så att handläggarna ska ha mer tid att göra det människor gör bäst: vara kreativa och visa empati.

I Skellefteå kommun såg man att lärarna ägnade mycket tid på att registrera elevers närvaro och inledde därför ett test med ansiktsigenkänning.

Peter Falk bjuder upp Johan Högne, digitaliseringsdirektör för Norrköpings kommun, på scenen. Han berättar att för att lyckas handlar det om att bryta mönster och att våga göra det som ännu inte är gjort. Och att spana ut över världen för att hitta aktörer att inspireras av.

Kärlek, empati och kreativitet

Peter Falk avrundar med att Sverige måste och kan visa mod när det gäller digitalisering och innovation. Robotar får gärna ta över monotona uppgifterna men:

– Kärlek, empati och kreativitet behöver vi ännu mer framöver.

Tankar om ett modigt ledarskap – från dag ett

"Om du själv inte fattar beslut om vad du ska göra med din tid, så kommer någon annan att göra det".

Marcus Jarl, från föreläsningen om hållbar produktivitet.

"Jag har en ledningsgrupp som hjälper mig att vara modigare varje dag. Det handlar om att bryta mönster och att våga fatta nya typer av beslut".

Johan Högne, digitaliseringsdirektör i Norrköpings kommun.

"Varje dag har tusentals människor synpunkter på vilka beslut som jag fattar. Jag bestämde mig tidigt för att inte låta mig påverkas så mycket av det."

Janne Andersson, förbundskapten för Sveriges herrlandslag i fotboll.

Reflektion ger hållbara beslut

Marcus Jarl är dagens andra talare. Han pratar om hållbar produktivitet och att det krävs reflektion och pauser för att koppla på de system i hjärnan som bäst lämpar sig för komplexa beslut. Och för att våga välja krävs igen – ett modigt ledarskap.

Dagens avrundas med boule på stranden i den tilltagande vinden. Men lite vind rubbar inte stämningen på Atea Bootcamp. På Solgården höjer Timbuktu stämningen med melodier som etsat sig fast och en blåssektion som får dansgolvet att gunga.

Värdefull mix av innehåll

En deltagare i vimlet sammanfattar dagen.

– Det är mixen som är mest värdefull för mig. Att få prata med branschkollegor under avslappnade former och att få en sån bredd vad gäller inspiration och talare; från integration och modigt ledarskap till hållbar produktivitet. Det är därför jag är här för tredje gången.