2022-11-15

Nyheter inom VMware Anywhere Workspace - VMware Explore

Senast VMware hade konferens i Barcelona var 2018. Sedan dess har konferensen varit digital (år 2020 och 2021) där man från valfritt ställe har kunnat ta del av alla nyheter och föreläsningar som visats. Något som jag har saknat när det har vart digitalt är allt nätverkande med kunder, partners och andra Ateamedarbetare.

Lukas Nord
Seniorkonsult

När konferensen nu återigen är på konventioncentret Fira Gran Via är det mycket som är sig likt, den största skillnaden är att eventet har bytt namn från VMworld till VMware Explore. Min upplevelse är att de flesta deltagarna är överlag nöjda med eventet trots att många föreläsningar varit fullbokade och man inte fått någon plats.

Inom End-User-Computing eller VMware Anywhere Workspace introducerades visionen "North Star of Autonomus* Workspaces" vilket är VMwares syn på vad som är nästa steg inom den digitala arbetsplatsen.

Autonom arbetsplats

Att tillhandahålla en autonom arbetsplats innebär en transformation från att ha ett regelbaserat flöde som definieras av IT och den autonoma arbetsplatsen tar beslut utifrån varje unik situation för att hela tiden hålla enheten inom ramen för den standard som bestämts, även kallat Desired State. Det med minimal mänsklig interaktion. Den autonoma arbetsplatsen drivs av Artificiell Intelligence och Machine learning.

För att nå visionen om en autonom arbetsplats så investerar VMware i de tre huvudområden;

Self Healing – innebär Incident detektering, isolering och felavhjälpning tillsammans med Root Cause Analysis. Det drivs med hjälp av Intelligence, inte bara från din organisations hanterade enheter utan även baserat data från andra organisationers enheter.

Self Securing – Med hjälp av Workspace ONE Mobile Threat Defense (MTD) kan Workspace ONE med hjälp av Intelligence detektera om en enhet är utsatt för risk och per automatik ta bort innehåll som VPN-anslutningar och verksamhetsapplikationer. Workspace ONE kan även ge användaren en annan säker väg in via virtuella appar och/eller klienter via VMware Horizon.

Om enheten sedan detekteras som säker igen kan Workspace ONE köra ett annat flöde som då återställer enheten till dess Desired State.

Self Configuring – Vilket innebär att en användare starar sin enhet, får sina applikationer och inställningar per automatik. När det sedan sker förändringar, t.ex. att en applikation avinstalleras kan Workspace ONE återställa enheten till dess Desired State.

VMware Anyhere Workspace

Inom Anywhere Workspace ingår fyra olika lösningar,

  • Unified Endpoint Management – hantering av alla enheter oavsett operativsystem
  • Virtual Apps & Desktop – appplikationer och ”datorer” som körs direkt i datacentret
  • Workspace Security – levererar säkerhet till alla enheter och applikationer
  • Digital Employee experience – mäter, analyserar och förbättrar digital användarupplevelse

VMware Anywhere Workspace

Inom dessa fyra lösningar lanserades det till exempel nyheter som;

Workspace ONE Mobile Threat Detection (MTD) lanserades tidigare i år, vilket är ett samarbete med Lookout. Nu bygger de vidare på det samarbetet och utökar det med Phishing and Content protection. Med det försöker VMware bygga bort behovet av att ha flera VPN-konfigurationer på en och samma enhet, dvs. en för V PN och en för filtrering. VMware kommer leverera Workspace ONE Mobile Threat Defense Phishing and Content Protection genom deras redan etablerade Workspace ONE Tunnel.

Worksapce ONE Digital Employee Experiance (DEX) lanserades för något år sedan och har fram tills nu enbart fungerat på enheter hanterade med Workspace ONE. Det som är nytt och lanserades på eventet var ett hanterings-oberoende stöd, vilket gör att det kan användas oavsett om enheterna hanteras via Workspace ONE, Intune, SCCM, eller liknande.

Freestyle Orchestrator lanserades för ett par år sedan och blev publikt tillgängligt tidigare i år med stöd för Windows och macOS. Freestyle Orchestrator är en automatiseringsmotor med drag-and-drop-funktionalitet. På VMware Explore US lanserades det även stöd för iOS/Android och nu i Barcelona lanserades stöd för integrationer mot Workspace ONE Intelligence med tredjeparts-applikationer i flödena.

VMware Horizon Cloud Next-gen lanserades också på VMware Explore US 2022 med ett initialt stöd för Microsoft Azure. Under detta event presenterades det att stöd kommer komma för Horizon 8 on-prem, vilket tydligt är inom ramen för den multi-cloud strategi som VMware har.

Slutord

Att äntligen varit på plats i Barcelona och fått uppleva alla nyheter som presenterades och alla bra diskussioner på plats har varit magiskt. Personligen så gillade jag vidareutvecklingen av Freestyle Orchestrator då jag tror att det kommer att bidra med att frigöra tid, både för användarna och IT-avdelningen. Det genom att man på ett enkelt och smidigt sätt kan automatisera flöden, som numera inte enbart behöver vara inom Workspace ONE-bubblan, utan även med tredjepartsapplikationer. Jag tror även att det är integrationsmöjligheterna och inte konkreta funktioner som kommer vara avgörande framgent när ni kunder står i valet att välja implementera nya lösningar.  Med det sagt hoppas jag att det blir lika bra, om inte bättre, nästa gång.

Vill du veta mer om hur just din verksamhet kan dra nytta av VMware Anywhere Workspace, tveka inte att höra av dig till mig eller någon av mina kollegor.

* Maskiner/System som fungerar helt utan mänsklig övervakning eller styrning kan omnämnas som autonom teknik.