Hoppa till huvudinnehåll
2025-04-29

Då är en virtuell dator bättre än den dyraste stationära eller bärbara

Virtuella datorer och appar används i allt fler sammanhang, av allt fler organisationer. Orsaken? Det handlar om skalbarhet, hybrid flexibilitet, standardiserade användarupplevelser – och framför allt, säkerhet. "En korrekt konfigurerad virtualiserad miljö kan i många situationer vara säkrare än en fysisk", säger Jesper Henningsson, lösningsarkitekt på Atea.

Virtuell Dator

Den globala marknaden för desktopvirtualisering förväntas växa med 23 procent årligen fram till 2032, enligt en rapport från Fortune Business Insights.

Jesper Henningsson, Lösningsarkitekt.

Med virtualisering kan du leverera applikationer och datorer virtuellt, till vilken enhet som helst på ett säkert sätt (klickas fram via en ikon på den fysiska enheten).

– Läkare kan exempelvis komma åt en virtuell dator från var som helst på sjukhuset, på alla datorer de har tillgång till. Skrivbordet ser ut precis som det såg ut nyss, på en annan avdelning. De behöver bara sticka in ett kort i en terminal och logga in.

Efterfrågan på tekniken är så stor att Atea nu lanserar tjänsten Atea Managed Virtual Client. Genom att låta Atea ta hand om driften av de virtuella datorerna kan verksamheter dra nytta av Ateas best practices för dessa typer av lösningar, spara tid och alltid veta att tillgången till rätt kompetens för miljön är säkrad.

Här gör virtuella datorer och appar som mest nytta

Situationerna är många då den här flexibla tekniken kan vara rätt väg att gå. Jesper ger några exempel:

När användare jobbar med särskilt känslig information. Det finns färdiga ”security baselines” man kan nyttja för att snabbt och enkelt hindra användare från att till exempel kopiera filer och data till sina fysiska datorer. Du kan blockera kopiering, klipp och klistra och liknande. Isolering mellan virtuella maskiner, snapshot-funktioner och centraliserad hantering gör det ofta lättare att skydda systemen än i fysiska miljöer.När ni snabbt och säkert vill släppa in konsulter eller nya medarbetare i er miljö. I stället för att skicka en säkrad dator kan användaren få en virtuell dator att logga in på som ger tillgång till de appar och andra resurser som behövs i uppdraget.När ni vill underlätta hybrida arbetssätt. Användare kan vara produktiva var som helst, och använda vilken enhet som helst. Du kan som regel sitta i en stuga på landet, på ett hotellrum, eller befinna dig utomlands och ändå ha en bra upplevelse.När ni vill leverera en standardiserad miljö som alltid hålls uppdaterad. Samma typer av användare får exakt samma upplevelse. Nya versioner av appar och andra resurser till alla på ett bräde.När användare behöver jobba i applikationer med krav som vida överstiger den egna datorn. En medarbetare med en laptop av äldre modell kan köra tunga applikationer. Kapaciteten sitter ju centralt, inte i den egna datorn. Ibland är det bättre att bygga kapacitet i ett datacenter snarare än att behöva köpa extremt dyra datorer.När ni vill ge användare möjligheten att använda sina egna datorer. Alla uppskattar inte att få höra "för att få jobba hos oss så krävs det att vi tillhandahåller it-utrustning". Med en virtuell dator kan de få jobba med sin egen dator, med egna bakgrundsbilder och tillgång till egna appar.

Virtuell dator citrix Emil och Jesper

Emil Åbrink, kompetensansvarig på Atea inom Digital Workplace och Jesper Henningsson, lösningsarkitekt på Atea. De märker tydligt av det stora intresset för virtuella datorer hos allt fler kunder. "Vi har idag 50-60 experter som hjälper kunder med virtualisering", säger Emil.

Stora framsteg i användarupplevelse

Även om virtuella datorer har funnits i flera decennier har mycket hänt de senaste åren, framför allt inom området användarupplevelse:

– Tekniken har blivit så pass bra att vissa typer av arbetsuppgifter som för fem år sedan fungerade sisådär – CAD-design exempelvis – fungerar bra idag. På samma sätt som Netflix löser laggfri streaming av filmer och tv-serier över wifi, använder Citrix sina kanaler för att leverera en bra upplevelse av virtuella datorer.

Citrix är, tillsammans med Microsoft, marknadsledare när det gäller virtuella datorer och appar. I tjänsten Atea Managed Virtual Client kan man välja mellan antingen Citrix DaaS (desktop-as-a-service) eller Microsofts Azure Virtual Desktop (AVD). De flesta väljer Citrix DaaS på grund av de oöverträffade integrationsmöjligheterna, och får då även tryggheten i att kunna drifta i Atea Cloud, i stället för i amerikanska molntjänster.

En alternativ lösning som ökar i popularitet, mycket för dess okomplicerade setup, är Windows 365 Cloud PC. En av fördelarna med dessa virtuella datorer är att de kan hanteras precis som vilken annan dator som helst i Microsoft Intune. Men vill man ha hjälp med driften för dessa är det i stället tjänsten "Atea Managed Client" som gäller.

– Om ni låter Atea ta hand om driften, upprättar vi en säker, stabil och optimerad miljö för era virtuella datorer och applikationer, säger Jesper.

Virtuell dator Citrix

Virtualiseringslösningar som passar alla

Jesper brinner för att guida kunder till den bästa lösningen utifrån hur behoven och förutsättningarna ser ut.

– Jag fångar in utmaningarna och behoven, och sedan ser vi till att använda kompetens från hela Atea för att skapa en optimal lösning för den aktuella kunden. Det är ju flera saker som vägs in, såsom prestanda och användarupplevelse, ekonomi och säkerhet, säger han.

Som specialiserad på Citrix sedan 20 år tillbaka, lyfter han fram några av dess fördelar:

– Citrix lyckas möta i stort sett alla behov. Du kan till exempel logga in med Bank-ID, Okta eller Google IDP. Citrix DaaS gör det även möjligt att analysera användarupplevelsen, och åtgärda problem innan användaren märker dem. Sedan årsskiftet har man också växlat upp ordentligt kring just Zero Trust, säger han.

Viktigt för Atea att ligga i framkant när det gäller virtuella datorer

Emil Åbrink, kompetensansvarig inom Digital Workplace.

Kunders intresse för virtuella datorer gör att Atea bygger en stark kompetensprofil inom området.

– Vi har idag 50-60 experter som hjälper kunder med virtualisering, säger Emil Åbrink, kompetensansvarig på Atea inom Digital Workplace.

– Vi lägger mycket tid och energi på att stötta deras utveckling, bland annat genom kompetenslyft, certifieringar och forum för kunskapsutbyte. Inom områden som virtuella datorer, där tekniken utvecklas snabbt, är det avgörande att ligga i framkant.

Sant och falskt om virtualisering

Det finns gott om myter och fördomar kring att leverera virtualiserade datorer och applikationer till sina användare. Vilka är sanna? Vilka är falska? Jesper Henningsson, lösningsarkitekt på Atea, reder ut.

  • ”Virtualisering är bara till för stora verksamheter” - FALSKT
    – Vi har kunder som använder det här som inte är fler än 20-30 medarbetare.
  • "Virtualisering är krångligt" - FALSKT
    – Kan man surfa in på en webbsida och använda Bank-ID så kan man använda en virtuell dator.
  • ”Virtualisering kan kännas fyrkantigt" - SANT
    – En viktig poäng med virtualisering är att användare får en förutbestämd miljö att jobba i. Det kan bestämmas på individnivå, gruppnivå eller rollnivå. Det är uppstyrt för att det ska fungera och se ut på ett visst sätt. Ingen användare ska kunna gå bort sig, förstöra något, klicka fel, eller bryta mot säkerhetsrutiner. Allt är säkrat, hanterat, övervakat och uppstyrt. Men du kan fortfarande ha dina egna bakgrundsbilder, dina egna applikationer och dina egna mappar.
  • "Virtualisering kräver ingen specialistkunskap" - FALSKT
    – För att få ut maximal prestanda, säkerhet och kostnadseffektivitet krävs djup kompetens. Felaktiga inställningar kan leda till stora problem. På Atea har vi den kompetensen och hjälper gärna till med vad som passar bäst utifrån behov och helhet.

Virtuell dator Jesper Henningsson 2Text: Kristian Borglund
Foto: Fredrik Andersson 

Vill du komma i kontakt med specialist?

Fyll i formuläret så ser jag till att du kommer i kontakt med rätt person.

*

Jenny Brandell

Jenny Brandell, Concept manager.

Inte redo för kontakt än?

Hos Atea hittar du de bästa lösningarna för virtuella datorer, baserat på tekniker som Citrix, Azure Virtual Desktop (AVD) och Windows 365. Vi erbjuder flexibla och säkra alternativ som hjälper ditt företag att maximera produktiviteten och anpassa sig till den moderna arbetsplatsen.

Mer om Virtuell dator