Hoppa till huvudinnehåll
2025-06-23

"Nu finns kraftfull AI på din lokala maskin"

AI förändrar den digitala världen i grunden. Inte så underligt då att många peptalks under årets Atea Bootcamp kretsade kring detta ämne. Men åhörarna fick också höra ett angeläget brandtal om vikten av tillgänglighet.

Annika Gustad, chef strategiska partners på Atea

När Ateas partners kliver upp på scenen under Bootcamps andra dag för korta och kärnfulla inspirationstal brukar de alltid bjuda på spännande spaningar och intressanta insikter. I år var inget undantag.

– Vi får lägga örat mot rälsen och ta del av vad dessa leverantörer har högst upp på agendan, som dagens moderator Annika Gustad, chef strategiska partners på Atea, uttryckte det i sitt inledningsanförande och tillade:

– Det är otroligt inspirerande att ta del av våra partners insikter och erfarenheter – om teknologi, politik och människor, både i nutid och med blicken mot framtiden. Men kanske viktigast av allt: hur vi tillsammans gör oss redo. Jag ser fram emot att fortsätta vårt viktiga gemensamma arbete, som med it i centrum är både inkluderande och innovativt.

Kraftfull tankekraft i din egen dator

Först ut var AI-evangelisten Robert Luciani, som representerade HP Inc. På grund av ett missat flyg höll han sitt tal via länk, vilket blev en entusiastisk beskrivning av AI PC:ns många möjligheter och hur den förenklar tillvaron för användarna.

Framför allt möjliggör tekniken att många av de funktioner som i dag kräver externa molntjänster i stället kan utföras lokalt. Det handlar om såväl kodning och informationssökning som text- och bildproduktion.

Modeller och tankekraft som har kostat mycket pengar på nätet och som bara ett fåtal har haft tillgång till, eller som man har varit tvungen att prenumerera på, finns nu i själva datorn.

– Det häftigaste med det här är att nu finns kraftfull AI, som endast mångmiljardersföretag hade råd att köra för bara två år sedan, på din lokala maskin. Det tycker jag är ganska fräckt, sade Robert Luciani.

Utvecklingen sker i ilfart

Mats Jentzen, Sales Director på Dell Technologies, fortsatte på AI-spåret och kokade ner konceptet till ett enda ord: data. Det är vad allt handlar om. Precis som Robert Luciani lyfte han trenden med att AI blir en allt mer integrerad del av de verktyg som vi använder i vår vardag.

– Skiftet från moln till skrivbord sker i farten av ett godståg just nu. Skälen är tre: tid, pengar och säkerhet. Bara i år, 2025, kommer man att lägga 400 miljarder dollar på AI i ren hårdvara. Så det här är inget som kommer att ske längre fram. Det händer nu. Tio procent av den data som vi konsumerar är redan i dag gjord på AI-baserade verktyg.

Välkomna tekniken och se till att den kommer i fullt bruk, uppmanade Mats Jentzen.

– Fundera på det allra viktigaste: Vad är det ni försöker lösa och hur ska det gå till? Ni behöver inte bygga allt från början. Om ni vill bygga en agent ta färdiga moduler och lasta in dem. Då går ni från en utvecklingstid på kanske sex månader till sex veckor.

Tillgänglighet är en rättighet

Hans Haeggblom, Business Transformation Lead på Apple, riktade blicken mot något helt annat men minst lika angeläget: behovet av digitala lösningar tillgängliga för alla. I juni träder nämligen EU:s tillgänglighetskrav i kraft. Det innebär att alla, oavsett förmåga, ska kunna använda digitala tjänster och produkter.

Nästan alla kommer, tillfälligt eller permanent, att uppleva en funktionsnedsättning under sin levnad, betonade Hans Haeggblom. Det kan vara något vi föds med eller något som vi får på grund av en olycka eller kanske bara av ålder. Tillgänglighet är inte något som vi specifikt ska behöva be om – den ska bara finnas där. Det är en grundläggande mänsklig rättighet.

– Vilka behov vi än har vill vi bli inkluderade. Vi vill kunna leva ett normalt liv och känna att vi bidrar, att vi är produktiva och kreativa. Förr eller senare kommer vi alla att hamna i en situation där vi behöver lite hjälp. Vi behöver digitala hjälpmedel som gör livet lite enklare, drägligare och effektivare. Med andra ord: Det här berör oss alla. Så poängen är att design för tillgänglighet är design för alla.

AI gör oss alla bättre

AI-utvecklingen stod åter i fokus när Dobias Van Ingen, CTO på HPE, trädde in på scenen och talade om dess många fördelar.

Han visade hur hans egna presentationer har gått från en illa tecknad streckgubbe till en professionell bild, tack vare den nya tekniken. Visioner och en god föreställningsförmåga har han alltid haft, men numera kan han också förverkliga sina idéer fullt ut. Det bidrar till högre kvalitet och ökad förståelse bland mottagarna.

– Det här är vad AI bidrar med till vår bransch. Den kommer att göra alla i en organisation bättre. Om du inte är så bra på att skriva, kan du få hjälp med det. Om du inte är så bra på att göra beräkningar, kan du få hjälp med det.

Konsultföretaget McKinsey har sagt att inom tre år kommer allt som inte är uppkopplat att ses som föråldrat och obrukbart, uppgav Dobias Van Ingen.

– Det handlar inte bara om AI, utan om att allting som inte skapar ett bättre affärsvärde eller meningsfull nytta för mig personligen kommer att ses som förlegat. Det går helt och hållet ut på vad tekniken betyder för mig och vad jag kan göra med den.

Mycket ny teknik på gång

Daniel Akenine, nationell teknikchef på Microsoft, förde fram tesen att det sker ett stort, omvälvande teknikskifte ungefär vart tionde år och exemplifierade med internet, smarta mobiler och molnlösningar. AI står på randen till att bli nästa dramatiska megatrend.

Efter att ha haft förmånen att under ganska många år sitta med i regeringens digitaliseringsråd har Daniel Akenine fått en djup inblick i vilka strategier Sverige har inom detta område. Trots stora ambitioner har it-investeringarna ur ett internationellt perspektiv varit måttliga.

– Vi har haft en AI-kommission som faktiskt har föreslagit en investering på 17 miljarder in i det ekosystem som är viktigt för AI. I en svensk kontext är det naturligtvis oerhört mycket. Samtidigt ser vi att exempelvis Frankrike har investerat runt tusen miljarder. Så det finns länder i dag som gör oerhört stora investeringar för att bli starka när det gäller användandet av AI.

En intressant utveckling är kombinationen av multimodala språkmodeller med robotteknik. Under de kommande åren skapar det en potential för nya prylar, som kommer att hjälpa oss i vår vardag.

– Det finns ganska många parallella trender. Kvantdatorerna har legat och bubblat ganska länge. När de väl kommer blir jättemånga problem lösta väldigt snabbt inom exempelvis medicin och materialteknik. Sedan har vi de virtuella världarna, metaverse till exempel. Och kanske kommer vi att ha den sista mobiltelefonen 2030 eller 2035 och därefter ha glasögon istället, sade Daniel Akenine och tillade:

– Så det är inte bara AI det handlar om, utan mycket annan teknik är också på gång. Vi behöver fler Bootcamp, helt enkelt.

5 insikter i korthet från Atea Bootcamps inspirationstalare
  1. Kraftfulla AI-verktyg blir en allt mer integrerad del av de verktyg som vi använder i vår vardag, exempelvis våra egna datorer, vilket skapar nya möjligheter och bättre säkerhet.
  2. Den stora fördelen med AI är att den gör alla i en organisation bättre. Den bidrar med att förhöja eller komplettera förmågor.
  3. Framgång nås bäst genom att inte fokusera på tekniken i första hand, utan på vad den faktiskt ska lösa.
  4. Använd gärna de färdiga moduler som erbjuds på marknaden för exempelvis AI-agenter. Det snabbar avsevärt på utvecklingstakten.
  5. Tänk tillgänglighet i allt du gör och slå inte av funktioner i ett system avsett att hjälpa användarna.