2024-05-24

”Vi måste se, förstå och ha en plan för det som händer”

För att framgångsrikt möta yttre hot måste vi vara förberedda och stå enade. På många sätt är det kontentan av Atea Bootcamps andra och tredje dag.

Magnus Sallbring, Ateas kultur- och marknadsdirektör

Efter en första dag med många dystra sanningar, men också en del lösningar, inleder Ateas kultur- och marknadsdirektör Magnus Sallbring Bootcamps andra dag med ett anförande han helst hade sluppit.

Det öppna samhället är hotat och är i sin konstruktion sårbart, betonar han, men om vi sluter oss offrar vi den frihet vi värnar om. Vi måste bygga långsiktig säkerhet för att ha en chans.

– Vi måste se, förstå och ha en plan för det som händer.

Ljuset i mörkret är att demokratierna i världen står enade. Detsamma kan sägas om den borgfred mellan partierna som banade vägen för Sveriges Nato-medlemskap. Samverkan. Enighet. Ord som klingar vackert i Magnus Sallbrings öron.

Men det är lätt att så splittring. Illvilliga trollkonton står redo att provocera fram interna bråk inom och mellan demokratiska länder.

– Kan vi förstå vad det betyder när främmande makt inser att de snabbt kan ändra en världsbild och ett narrativ i den fria världen? Det är ytterst oroväckande. Vi måste sluta att polarisera, för det är bara samlade som vi är starka.

Skatteverkets it-säkerhetschef Josefine Östfeldt

Annan uppmärksamhet på säkerhet

Efter pandemin och krigsutbrottet i Ukraina är det uppenbart för alla att säkerhet och motståndskraft är avgörande i den tid vi lever i. Så har det inte alltid varit. 

Skatteverkets it-säkerhetschef Josefine Östfeldt har jobbat med säkerhetsfrågor i många år och upplevde länge att de inte riktigt togs på allvar. Säkerhetsläckan på Transportstyrelsen 2017, då hela it-miljön kunde ha röjts, blev för många ett viktigt uppvaknande. 

– För oss som jobbar med säkerhet kändes det som om Transportstyrelsen tog en för laget, för säkerhetsfrågor fick då en helt annan uppmärksamhet än tidigare. Vilken annan myndighet som helst kunde ha drabbats på samma sätt. 

Ekonomijournalisten Andreas Cervenka

Ekonomijournalisten Andreas Cervenka

Ett dramatiskt ändrat Sverige 

Ekonomijournalisten Andreas Cervenka avrundar dagen med knivskarpa observationer, kryddade med en stor portion humor, om hur Sverige dramatiskt har förändrats.

Det handlar inte bara om den senaste tidens inflation och räntehöjningar, utan om en fundamental förändring i vår syn på pengar och rikedom, som dessutom krockar med vår självbild.

– Sverige har fått fler superrika per capita än i princip något annat jämförbart land och fördelningen av den här förmögenheten är bland den ojämnaste i hela världen, säger Andreas Cervenka och fortsätter:

– Man brukar prata om Ginikoefficient. Om den är ett äger alla exakt lika mycket. Om den är hundra äger en person allt. Sverige har legat på 87, 88. Endast ett dussintal länder slår oss och det är länder som Bahrain, Brunei, Botswana och Brasilien. Det är inte direkt ”maxtaxa på dagis-vibbar” över de länderna.

Budskapet är glasklart: det här är ingen gynnsam utveckling.

– Vi vuxna måste uppfinna bättre berättelser för våra unga än att livet går ut på att tjäna pengar. Det är min uppmaning till er. Jag tycker att ni kan gå hem och programmera en AI och komma tillbaka med ett svar på hur vi gör det.

Anders Tegnell

Lägerelden som samlade landet 

Torsdagskvällen avslutas till tonerna av Tomas Ledins strida ström av hits och fest in på nattkröken, men på fredagsmorgonen tar allvaret vid på nytt.

I år har Bootcamp en extra keynotetalare: Anders Tegnell. Han om någon har erfarenhet av att navigera i en kris. Som statsepidemiolog när pandemin slog till var han i allas blickfång, både hyllad och hatad. Med glimten i ögat går han metodiskt igenom den händelserika tiden och den svenska strategin.

Apropå resiliens var han av uppfattningen att världen var ganska väl förberedd på hur den skulle agera vid en global pandemi. I stället blev det panikåtgärder i många länder. Gång på gång tvingades han ställa sig frågan: Är det jag eller hela världen som har blivit galen?

Anders Tegnell blev till sin egen förvåning nästan en landsfader i en svår tid:

– När det är en kris behöver vi samlas kring något och av någon anledning fick jag personifiera den här lägerelden. Kanske var en lugn statsepidemiolog precis vad Sverige behövde.

Journalisten Jens Lind med bordtennislegendaren J-O Waldner.

Journalisten Jens Lind med bordtennislegendaren J-O Waldner.

Utan förberedelser ingen medalj 

Bootcamp brukar avslutas med att en idrottsstjärna äntrar scenen. I år är inget undantag. I ett samtal med journalisten Jens Lind bjuder bordtennislegendaren J-O Waldner på en exposé över den långa och framgångsrika karriären. 

Låt oss ge honom sista ordet om vikten av utveckling och att vara förberedd: 

– Vi ville hela tiden förbättra oss och hitta nya saker i pingisen. Det var nyckeln till att vi kunde hålla på så länge. När man väl är där måste man ha förberett sig på bästa sätt. Till VM eller OS kom jag alltid i full form. Om jag hade förberett mig bra visste jag att jag hade chans på medalj.

Tänkvärda citat från Bootcamp

Josefine Östfeldt, it-säkerhetschef på Skatteverket: ”Vi är bara i AI:s linda och har ingen riktig aning om vad vi kan behöva möta och hantera. Även de onda kommer att använda AI. Det finns nog inte någon annan gruppering som är lika driven att använda ny teknik. Av hävd brukar vi ligga något steg efter. Vi måste verkligen jobba upp oss, så vi kan möta det som händer där ute.”

Carl-Johan Ekelund, Team Lead för säkerhet på Atea: ”Det är som att gasa och bromsa på samma gång, att innovera, luta sig framåt och göra bra saker och sedan vara resilienta och robusta. Jag tror att det går. Det handlar om att göra det i balans.” 

Johan Lennartsson,  Transformation Manager på Atea: ”Det som är viktigt för alla att greppa är att vi står precis i början av någonting. Lyssnar man på dem där borta i San Francisco, som vill ligga i framkant, är de ganska tydliga: Vi ska ha en PhD level knowledge på alla våra AI-modeller. Och det är inte ett kanske, utan vi ska. Det var inte toppen vi såg när Chat GPT kom. Det är nu det börjar hända saker på riktigt.” 

Niclas Lamberg, it-direktör på Trafikverket: ”Vi måste automatisera och snabba upp arbetet med att bygga en modern it-fabrik. Det handlar om att få en fintrimmad verksamhet som verkligen är på tårna, kan möta behoven i organisationen och helst också vara förutseende. Vi ska ha nya tekniker i bakfickan när det händer saker.”

Magnus Sallbring, kultur- och marknadsdirektör på Atea: ”En svensk är kylig på nätet. Klicka inte, dela inte, driv inte på hatet. Samla, förena och bygg broar. Det är vägen för oss.” 

Tomas Ledin

*********************
Text: Johan Bentzel
Foto: John Resborn