2024-06-11

Generativ AI: Pilotprojekt - taltidning för alla

När Lidingö stads taltidning med lokala nyheter var nedläggningshotad föddes idén om att göra den på ett nytt sätt, med generativ AI.

video

Så hur fungerar generativ AI? 

Jo genom befintlig information skapas nytt innehåll såsom bild, text eller ljud, och genom förmågan att sammanfatta och förenkla kan man också individanpassa innehållet på ett nytt sätt. Det här var en perfekt utgångspunkt för att automatisera en tidigare manuellt publicerad taltidning.

Sofie Silfverswärd, verksamhetsutvecklare på Lidingö stad.

Tillämpning

– Här på Lidingö stad så har vi utforskat möjligheterna att med stöd av generativ AI kunna samla in, sammanställa men också läsa upp lokala nyheter och annan information som vi från kommunen vill att våra medborgare ska få till sig, säger Sofie Silfverswärd, verksamhetsutvecklare på Lidingö stad.

Lärdomar

– Det är superviktigt att vi har använt oss av målgruppen och arbetat tillsammans. Genom att vi har gjort det har vi fått insikter som vi annars inte hade haft med oss i arbetet. Till exempel testade vi rösterna väldigt tidigt i den här processen för att se om det var ett hinder att använda en artificiell röst. Men också relevansen på artiklarna och informationen som vi hade i tidningen, säger Sofie Silfverswärd.

Carin Sjödin, syn-och hörselinstruktör på Lidingö stad och Ingrid Wik.

Utforskning

Bland annat testades ett antal artificiella röster på målgruppen och valet föll på en av dem. Ingrid, en av testpersonerna blev lite kär i en av rösterna som hon fastnade för och döpte den till och med, och glömde bort att det var en AI-röst när hon satt och lyssnade, säger Carin Sjödin, syn-och hörselinstruktör på Lidingö stad.

– Jag valde den här rösten för att det var ett högre tonläge och lätt att hänga med, rösten pratade också lagom snabbt, säger Ingrid Wik.

Och förutom att taltidningen nu är räddad för Ingrid och andra syn- och hörselskadade kan den dessutom skalas upp med fler nummer och ett rikare innehåll genom generativ AI.

­– Och som en bonus så ser vi nu också att vi kan skala upp detta och erbjuda till andra typer av målgrupper och medborgare. Vi kan till exempel sammanfatta och förenkla politiska beslut, vi skulle också kunna översätta till andra språk, utan att kommunens kostnader ökar, säger Sofie Silfverswärd.

Vill du skapa ett större mervärde med hjälp av AI i din verksamhet, och ta den till nästa nivå?

Lär dig mer om artificiell intelligens (AI) här.