2024-05-14

De hetaste nyheterna från Red Hat Summit 2024

Under veckan som varit så har Red Hat genomfört sin årliga storkonferens för kunder och partners – Red Hat Summit! I år så hölls konferensen i Denver, Colorado och ca 6300 deltagare från hela världen samlades i Colorado Convention Center mitt i centrala Denver för att lyssna på Red Hats strategier för det kommande året.

Jonas Emilsson
Jonas Emilsson
Lead Architect Hybrid Platforms
Red Hat Summit 2024

Det här året har varit turbulent på it-marknaden med ett flertal större uppköp och företagsförändringar som påverkar konsumtionsmönstret för hela it-industrin och det var därför extra spännande att få lyssna på hur Red Hat möter det behov som marknaden har och hur man ser sin position framåt!

AI på allas läppar

Som så många inom it-industrin just nu så kraftsamlar Red Hat kring artificiell intelligens (AI) och lösningar som antingen syftar att kunna stötta i en utveckling av en AI-plattform eller som använder AI för att ge användaren en högre nytta.

Matt Hicks, CEO på Red Hat öppnar konferensen första dagen.

Red Hat har under det gångna året utvecklat sin plattform för Kubernetes – Red Hat OpenShift till att på ett tydligare sätt stötta utvecklingen av AI-lösningar och den nya varianten av OpenShift heter sedan några månader tillbaka Red Hat OpenShift AI.

När Red Hats CEO – Matt Hicks – äntrade scenen på första dagens keynote så var budskapet också mycket tydligt: AI är här för att stanna och Red Hat kommer att driva den utvecklingen med hjälp av open source ännu starkare än någonsin!

Hicks pratade också om det starka samarbetet med IBM och deras division IBM Research. IBM lanserade i samband med Red Hat Summit att man släpper fritt till marknaden (genom open source) sin nya och revolutionerande språk- och kodmodell Granite som förutom att den släpps som open source kommer att ingå i en helt ny produkt från Red Hat kallad ”InstructLab”.

Red hat lanserar InstructLab tillsammans med IBM Research.

InstructLab lanserades av Matt Hicks på konferensens första dag och blev omedelbart Summits stora snackis. Plattformen syftar till att förbättra och stödja utvecklingen av språkmodeller genom att möjliggöra en enkel utökning/injicering av ny data till existerande modeller.

Som deltagare fick man också testa att själva utöka språkmodeller med hjälp av InstructLab i de laborationer som erbjöds och det var oerhört lätt och snabbt att komma igång med mjukvaran och utöka språkmodeller med nytt data, vilket bådar mycket gott för framtiden!

Ashesh Badani visar på InstructLabs prestanda på stora scenen.

Red Hats Senior VP och Chief Product Officer – Ashesh Badani – passade också på att lansera nya Red Hat Enterprise Linux AI som är en ny version av Red Hats operativsystems-storsäljare RHEL vilken nu har stöd för AI-acceleratorer direkt operativsystemet.

Lanseringarna fortsatte under den första dagen och inkluderade bl.a. en utveckling av Podman Desktop som döpts till Podman AI Lab. Produkten ger stöd för utvecklare att i ett intuitivt GUI testa och utveckla generativ ai i containerformat.

Ekosystemet allt viktigare

Dell Technologies Chief Technology Officer Ihab Tarazi bjöds också upp på stora scenen för att prata om det långa samarbete som Red Hat har och har haft med Dell och hur man kan använda Dells PowerEdge-servers tillsammans med t ex InstructLab.

IT-legenden och tillika Intels CEO Pat Gelsinger deltog också över video under första dagens keynote och beskrev hur samarbetet med Intel skapat CPU-teknologier (bland annat deras helt nya Gaudi 3 som lanserades för bara några veckor sedan under Intel Vision) som passar mycket väl in i plattformar som t ex RHEL AI och OpenShift AI.

Red Hats relation till ekosystemspartners växer sig än starkare.

Red Hat utökar också sin generativa AI-funktion ”Lightspeed” som tidigare funnits till automationsplattformen Ansible till att nu även omfatta OpenShift och Red Hat Enterprise Linux. Lightspeed är ett generativt AI-verktyg som syftar till att underlätta arbetet med att skapa kod och även hjälpa till med åtgärder för att skapa snabbare utveckling och snabbare lösningar till problem som kan uppstå.

Red Hats stora ekosystem av partners belystes också från stora scenen där Stefanie Chiras, Senior VP, Partner Ecosystem Success på Red Hat lyfte exempel från det omfattande samarbete som finns med bl.a. HPE, Dell Technologies, Intel, AMD och inte minst NVidia.

Stefanie Chiras välkomnar Justin Boitano upp på scenen att prata om deras partnerskap.

NVidias VP för Enterprise Products, Justin Boitano, bjöds också upp på scenen för att emfasera hur viktigt samarbetet mellan Red Hat och NVidia är och att det kommer att fortsätta med ännu starkare kraft framåt!

Ny möjiigheter i en föränderlig marknad

Under konferensens andra dag så presenterade också Red Hat användningsfall och nya funktioner i produkten Red Hat OpenShift Virtualization. Detta lockade storpublik då många kunder världen över tittar på hur man skall arbeta med virtualisering som helhet efter att marknaden kring virtualisering påverkats av uppköp som gjort att tidigare valda teknologier nu ses över med nya ögon.

AI som möjliggörare för samhällsnytta

Red Hat visade också på ett antal kundreferenser, där kanske det mest känslosamma var Boston Children’s Hospital där Dr. Ellen Grant berättade för publiken hur man använde Red Hatbaserad AI-teknik för att kapa tiden det tar att tolka röntgenbilder från en CT-röntgen av huvudet från 120 minuter ner till två minuter och hur radiologen kunde väsentligt öka exaktheten i tolkningen av röntgenbilder från barn som en följd av AI-baserad bildigenkänning och tolkning.

Extra stolt blir man när vår svenska AI-organisation ”AI Sweden” också medverkar som talare på konferensen och visar att Sverige är med och leder AI-forskningen i världen i teknikens absoluta framkant. Kim Henriksson från AI Sweden höll tillsammans med Red Hat, Dell Technologies, Intel och Stability AI ett seminarium kring man skalar generativa AI-modeller – oerhört intressant!

Summering

Årets Red Hat Summit var troligen det mest relevanta och intressanta Summit som undertecknad deltagit på och det berodde till stor del på att relevansen av det som presenterades. Man kan summera det kort som att AI finns överallt i Red Hats lösningar, man fortsätter leda Kubernetesmarknaden framåt med sina teknologier kring OpenShift och Red Hat har också en helt ny och relativt outforskad möjlighet kring att erbjuda virtualiseringsplattformar (också under varumärket OpenShift).

Har ni frågor och funderingar kring hur ni vill arbeta med Red Hats teknologier framåt, kontakta undertecknad eller er lokala kontakt på Atea så tar vi diskussionen därifrån!

Jonas Emilsson
Kontakta gärna mig
Jonas Emilsson, Lead Architect Hybrid Platforms
Skicka e-post