2023-06-08

Det senaste från Dell Technologies World 2023

Dammet börjar lägga sig efter årets Dell Technologies World i Las Vegas. En vecka fylld av lanseringar och strategiska budskap från Dell och deras samarbetspartners kring hur de ser förflyttningen av den globala it-industrin röra sig kommande år.

Jonas Emilsson
Jonas Emilsson
Lead Architect Hybrid Platforms

Årets konferens var både till innehållet mer omfattande, såväl som deltagarantalet. I år hade nästan 14 000 deltagare kommit till Las Vegas, Nevada, för att få inspiration och kunskap kring Dells resa i den hybrida it-världen.

Michael Dell inleder årets Dell Technologies World

Många lanseringar

Som vanligt så pågick konferensen under 4 dagar, där lanseringarna framförallt skedde under de första två dagarna. Förväntan från deltagare och partners vad gäller nya produkter och tjänster låg förstås primärt kring Dells as-a-serviceerbjudande, kallad Dell Apex, något som också införlivades med råge!

Dells portfölj formas ju stegvis om till att kunna säljas och levereras som tjänst och i den förflyttning så bakas både existerande erbjudanden och nya om för att passa en konsumtionsbaserad kommersiell modell.

Chuck Whitten, Co COO Dell Technologies lanserar Apex nya blocktjänst

Några av de viktigaste Apexlanseringarna under veckan handlade om integrationen mellan Dells lagringslösningar och det publika molnet. Bl.a. släpper Dell en AWS och Azuretjänst kallad Apex Block Storage for AWS/Azure som i allt väsentligt kan sägas vara en Dell PowerFlex i det publika molnet där man kan replikera och integrera plattformarna mellan det Dell kallar ”Cloud to Ground”, dvs. mellan molnet och det egna datacentret.

Man släpper också ytterligare en Apextjänst – Apex File Storage for AWS som är en cloudbased instans av PowerScale där OneFS-filsystemet används för att tillhandahålla tillgängliga och geosynkroniserade filtjänster i molnet.

För att underlätta hanteringen av ovan nämnda Apextjänster så presenterade också Dell en tjänst kallad Apex Navigator for Multicloud Storage, vilken möjliggör enkel provisionering och livscykelhantering av Apexbaserade fil- och blocktjänster i det publika molnet såväl som det egna datacentret.

Samma typ av tjänst lanseras också för Kubernetes-baserade arbetslaster, kallad Apex Navigator for Kubernetes. Ni börjar förstå tanken. Allt stavas as-a-Service och hanteras genom Apexkonsolen.

Chuck Whitten introducerar nya APEX Cloud Platform

För att öka integrationsmöjligheten mellan Dell och sina partners teknologiska plattformar så presenterade Dell också något man kallar Apex Cloud Platform for Microsoft / VMware / Red Hat där man bygger en integrerad plattform byggd på Dells teknologier och integrerar dem med Microsoft Azure Arc (för Microsoft-kunder som vill köra hybrida datacenter), VMware vSphere för VMware-baserade datacenter-kunder och Red Hat Open Shift, för de kunder som vill kunna integrera sin OpenShiftbaserade mjukvarustack med Dells teknologier och köra allt tillsammans i en hybrid plattform.

Över hela brädet ser vi alltså integrationer mellan Dell och deras partners där allt levereras som en konsumtionsbaserad lösning under Dell Apex.

För att närma sig de kunder som vill köra Apex fast med traditionella PowerEgdeservrar så introducerar man också Apex Compute, där kunderna kan välja vilken typ av arbetslast man vill köra (det finns 4 fördefinierade lasttyper) och ”hyra” servrarna av Dell, samtidigt som all management sköts av kunden själv.

I Dells multicloudstrategi så ingår även Edge computing och till årets Dell Technologies World så lanserar man ett verktyg för att kunna sköta deployment, säkerhet och livscykelhantering av edgeplacerade enheter mha en tjänst/mjukvara kallad ”Dell Native Edge”. Denna lösning bygger på tanken att underlätta hantering av nya satellitkontor/butiker eller motsvarande för att kunna snabba upp etablering och time-to-value för kunden. Genom alla teknologier och lösningar så var det också ett oerhört stort fokus på säkerhet och Dell presenterade också en egen Zero Trusttjänst – Project Fort Zero som är godkänd av amerikanska försvarsdepartementet. För min egen del var jag trollbunden av Frank W. Abagnales föreläsning under konferensens tredje dag om cyberbrott och identitetsstölder. Frank är ju mer känd som mannen som var inspiration till Leonardo di Caprios rollfigur i ”Catch Me if You Can” och hade fullständig järnkoll på området it-säkerhet.

Storageplattformarna fortfarande kärnverksamheten

Med all uppmärksamhet kring Dell Apex kan man nästan tro att Dell inte längre tillverkar lagringslösningar. Så är ju dock inte fallet utan fokuset på deras storsäljare fortsätter alltjämt. I midrangeklassen så la Dell ett lite oväntat högt fokus på PowerFlex som både utvecklats teknologiskt och som dessutom fått agera kärnan i flera av deras molnbaserade Apexlösningar. Vi ser också en stark utveckling av PowerStore där både prestanda, funktionalitet och integration är nyckelord. Atea har under det gångna året fått vara med och bidra i utvecklingen av funktionen Dynamic AppsON, vilket är ett provisionerings- och livscykelhanteringsverktyg som integrerar provisionering av storage från PowerStore in i VxRail. Så pass mycket så att undertecknad hade en session tillsammans med Dells produktchefer kring just våra erfarenheter av Dynamic AppsON och hur vi vill se den utvecklas framåt.

Alltjämt så finns också VxRail med i Dells kärnleverans av lagringslösningar och ett flertal nya egenskaper planeras inför kommande halvår (allt är inte lanserat ännu), vilket gör den till den starkast lysande stjärnan för väldigt många kunder framöver!

Jeff Clarke, Co COO på Dell Technologies presenterar helt nya Project Helix

AI i fokus och samarbetet med NVidia tar fart

På stora scenen under konferensen så lanserades Project Helix, vilket är en färdigpaketerad lösning med hårdvara från Dell och NVidia och en skräddarsydd AI-mjukvarulösning som skall ge företag möjlighet att arbeta med generativ AI på ett snabbare och enklare sätt.

Jeff Clarke, COO på Dell Technologies hade en inspelad videointervju med Jensen Hung, CEO på NVidia, där man beskrev vikten av att samarbete mellan de två företagen och hur detta samarbete nu intensifieras oerhört för att möta marknadens behov av ny AI-teknologi.

Project Helix ser fantastiskt intressant ut och vi följer utvecklingen av denna lösning med mycket högt intresse!

Teamet på scenen på Ateas och Dells gemensamma pass kring Dynamic AppsON

Summering

Överlag så översköljdes publiken av budskapet kring AI, samarbetet med NVidia och Dells expansiva satsning på tjänstebaserade leveranser baserade på Dells Apex-konsumtionsmodell. Det blir ett spännande 2023 och tittar man vidare in nästa år så ser vi MultiCloud, Säkerhet, AI och Apex fortsätta expandera i Dells portfölj. Stort tack till Dell Technologies för en synnerligen intressant och spännande Dell Technologies World 2023!

Ateas nordiska team på plats i Las Vegas för Dell Technologies World