2022-05-08

De hetaste nyheterna från Dell Technologies World 2022!

Efter nästan 2,5 år av stiltje på konferenssidan så markerade Dell Technologies World 2022 i Las Vegas förra veckan starten på en post-pandemisk mötestid där vi återigen kan träffas för att få ta del av industritrender från våra partners!

Jonas Emilsson
Jonas Emilsson
Lead Architect Hybrid Platforms
Las Vegas

Trots att världen fortfarande inte riktigt är klara med COVID-19 så var det ändå drygt 6500 deltagare som kom till Las Vegas för att få höra de viktigaste trenderna från Dell och även få chansen att återigen nätverka och diskutera hur den egna it-verksamheten kan dra nytta av Dell Technologies produkter och tjänster!

Dell har ju redan innan konferensen tydliggjort att fokuseringen på tjänster och integrationen av tjänster mot molnet är den kanske viktigaste strategiska förflyttningen som händer nu och framåt. Under Dell Technologies World första dag så underströk Michael Dell (Chairman och CEO Dell Technologies) vikten av ligga i teknologins framkant för att vara relevant för sina kunder.

Framgången under 2021, där man omsätter drygt 101 miljarder USD och växer med mer än 17 procent jämfört med föregående fiskalår – trots pandemi - är imponerande och tillväxten inom samtliga affärsområden påtaglig.


Dell's CEO - Michael Dell - inleder Dell Technologies World 2022

Under konferensens första dag så pratade också Chuck Witten (Co-Chief Operating Officer, Dell Technologies) om hur viktig integrationen med molnet blir framåt, där multi-cloud kommer att vara det som de flesta kunder kommer att utgå från i sin it-strategi.
Med det menas att tjänster från flera olika molnleverantörer måste kunna fungera tillsammans och där en global aktör som Dell måste möjliggöra detta genom tjänster som kan hanteras och köras i flera olika moln utifrån kundernas behov.

Både med hanterade tjänster som levereras under Dells APEX-paraply, men också traditionella molntjänster för t ex Microsoft Azure, AWS eller Google GCP.


Chuck Witten - Co-Chief Operating Officer - pratar om Multi-Cloud som standardvägen till molnbaserad konsumtion.

Den första fullt hanterade tjänsten som lanserades från APEX under konferensen var Dells storsäljare Power Protect Cyber Recovery som under året kommer att kunna köpas som en hanterad tjänst där det egna datacentret skyddas och hanteras av Dells specialister inom området.
APEX - Dells ramverk för hanterade prenumerationstjänster är närvarande i allt som kommuniceras och det är tydligt att Dell är med och leder marknaden mot konsumtionsbaserade tjänster i hela sitt erbjudande!

Just Power Protect Cyber Recovery är ett väldigt hett ämne och Dell breddar också sitt erbjudande för molnbaserat dataskydd med att inte bara erbjuda skydd i AWS utan även under 2022 erbjuda Power Protect  Cyber Recovery för Azure. Just denna lansering passar vår skandinaviska marknad väl och kommer med stor sannolikhet att bli en efterfrågad tjänst här i Sverige!

Som väntat så lanserades ett flertal nya tjänster som prenumerationsbaserade SaaS-tjänster och Caitlin Gordon (Vice President, Product Management, Software and Solutions) ägnade en stor del av sin tid på stora scenen åt att visa Project Alpine.
Project Alpine är en molnbaserad leverans av PowerStore där man kommer att kunnna konsumera och hantera data i molnet under PowerStore-paraplyet. Liknande tjänster finns redan från vissa konkurrenter, men det är glädjande att se att Dell tar steget och möjliggör en fullt hybrid leverans av PowerStore!
Discover and deploy
Under arbetsnamnet Project Alpine erbjuder Dell Powerstore direkt i molnet!

Dell passade också på att lansera nya PowerStore 3.0 -som både är en hård- och mjuvaruupgradering – där existerande kunder (med rätt avtal) kan uppgradera existerande PowerStoreenheter och nya kunder kan köpa PowerStore kommande månader i såväl ny hårdvaru- samt mjukvarutappning.
Såväl prestanda som skalbarhet är väsentligt bättre i Powerstore 3.0, där upp till 50 procent förbättrad prestanda utlovas såväl som upp till 66 procent mer kapacitet.

Totalt sett är det 120 nya funktioner som lanseras till 3.0, vilket är otroligt imponerande!
Tillgängligheten för PowerStore 3.0 kommer i praktiken att vara under sommaren 2022 (lite tidigare för nedladdning av mjukvaran).

Storsäljaren VxRail var också en av de stora snackisarna under veckan och ett flertal nya funktioner kommer att lanseras under kommande månader och år.
I det kortare perspektivet mer med fokus på prestanda och datatillväxt men i det längre perspektivet även revolutionerande ny funktionalitet. Dessa får vi möjlighet att återkomma till senare, då många av VxRailnyheterna fortfarande är under NDA.


Utställningsytan var nästan lika stor som innan pandemin och många sökte sig hit för en 1:1 dialog med utställarna.

För att ge en kort summering av Dell Technologies World 2022 så är det till att börja med väldigt glädjande att se hur Dells strategi kring mjukvarubaserade datacenter och cloud native nu är en integrerad del av Dells affär och där automation och hybrida moln är nyckelord!
Den starka datatillväxten inom både edge och cloud ger nya affärsmöjligheter och mjukvara blir därför det nya guldet.

Interaktionen med VMware känns också alltjämt i tillväxt och ett antal nya sampaketeringar tillsammans med bl.a. VMware Tanzu har marknaden att se fram emot kommande år!
Det hade varit trevligt att se VMwares CEO Raghu Raghuram på scenen tillsammans med Michael Dell, men även utan den närvaron så är alliansen otroligt tydlig och stark - i stort sett samtliga produkter och tjänster är byggda för att integrera fullt ut med VMware och det gör skillnad när vi alla skall tillämpa produkterna i praktiken.

Men också hur Dells affär har förändrats från att ha varit en traditionell hårdvaruleverantör till att nu erbjuda såväl tjänster som mjukvara och där integrationen med de olika hyperscalerleverantörerna är i stort fokus. Den stora förändringen vi ser i branschen just nu mot tjänstebaserad konsumtion går inte att ta miste på i Dells budskap och ett tecken på vart industrin är på väg.

Överlag är Dell Technologies World 2022 en otroligt välkommen återkomst och veckans innehåll har bjudit på såväl intressanta talare som en tydlig bild av hur Dell som företag driver sina strategier framåt! Kanske är deltagarantalet det allra mest överraskande - 6500+ personer som utmanar resterna av pandemin för att göra det man älskar. Imponerande! Dell Technologies har en trogen skara kunder och partners.

Nästa år går konferensen av stapeln den 22-25 maj, återigen i Las Vegas och vi kan bara hoppas och tro att den återigen kan genomföras på traditionellt fysiskt sätt!