2023-01-16

Blir 2023 året då AI blir mainstream?

Jag har länge varit avundsjuk över de som fick vara med under internet-boomen på 90-talet. Tänk att från en dag till en annan, ha en helt nytt informationslager som i teorin hela mänskligheten kunde kommunicera via!

På 90-talet var jag bara barnet, och tyckte det var spännande med internet och allt vad det innebar för mig, men det bleknar i jämförelse vad spännande det måste ha varit för alla de som hade möjligheten att få utveckla företag och organisationer för framtiden. Rimligtvis måste det ha varit både ogreppbart, fantastiskt och skrämmande på samma gång. 

Så nu står vi här i januari 2023, och gör som man ofta gör under januari - vi blickar både bakåt och framåt i tiden. För ni ska veta att 2022 må ha varit ett hemskt år av många anledningar, men från ett AI-perspektiv har det varit helt fantastiskt. Vi har sett flera stora framsteg inom AI-forskning, som hela tiden också blir bättre och mer korrekt då AI faktiskt kan korrelera och säkerställa att de slutsatser som forskningen kommer fram till blir mer korrekta.  

ChatGPT - det alla pratar om

Vi måste börja med ChatGPT. Kollegor, släktingar och varenda kotte på LinkedIn spenderade hösten 2022 med att prata om hur fantastiskt man tycker att ChatGPT är. Några av användningsfallen var personer som byggde spel, hittade svar på hur man ska träna och äta för att bli fit för Beach 2023 och rådfrågade om vad man skulle köpa för julklappar till sina nära och kära. Väldigt behändigt, eller hur?  

Om vi sätter ChatGPT ur ett affärshänseende, blir det ännu mer imponerade. 

  • De är numer den tekniska plattform som fortast har nått 1 miljon aktiva användare. På 5(!) dagar hade de redan sprängt den milstolpen. För att sätta det i perspektiv, den plattform som tidigare hade rekordet var Instagram. De samlade 1 miljon användare på 2,5 månad.. 
  • Microsoft har ett strategiskt partnerskap med OpenAI som har skapat ChatGPT. Microsoft har redan investerat 1 miljard dollar i bolaget, och rykten från flera källor säger att Microsoft förbereder sig för att köpa 49% av OpenAI för hissnande 10 miljarder dollar.  
  • Låter det mycket? OpenAI har idag en affärsplan där de menar att de kommer nå 1 miljard dollar i omsättning, redan 2024. Kanske inte är så dum affär av Microsoft ändå. Microsoft vill addera OpenAIs produkter till deras nuvarande lösningar som Office-paketet, Azure och Bing t.ex. för att göra dem mer konkurrenskraftiga mot Google.  

Det händer i Sverige

Gör vi en snabb inflygning över Sverige sker det mer satsningar på AI-projekt inom det offentliga än någonsin förut, och flera av våra stora svenska företag lägger enorma summor på att vinna racet om självkörande bilar och fordon. Mycket av den kunskapen från både offentligheten och de privata bolagen finns att ta del av genom t.ex. AI Sweden som främjar utvecklingen av att Sverige ska bli ett av världens ledande länder inom AI. Där samarbetar flera av de ledande organisationerna i Sverige för att det ska ske. 

Och ska det ske kräver det att vi jobbar på ett mer holistiskt sätt där vi bättre gifter samman verksamhet, teknik och affärsnytta för att kunna skapa den förflyttningen. Där kan vi hjälpa er på vägen för att hitta ert nuläge och sätta en gemensam målbild över er organisations alla delar. 

Så vad innebär det här för dig och mig då?  

Det betyder att du och jag får vara med när vi går in i en ny tidsålder, där den informationen och datan som vi har samlat på oss de senaste åren, nu ska bli till kunskap. Och för de som bäst lyckas ta sig an det här, för dem väntar det fantastiska möjligheter.  

Och för mig personligen, betyder det att jag får vara med i nästa revolution. Jag tror mina barn också kommer vara avundsjuka på det när dem växer upp.