AI är en politisk fråga – Varför då?
AI har idag blivit en global politisk fråga. Men varför är det så, och varför just nu? Hur hanterar olika länder denna fråga politiskt? Kanada var det första landet i världen att publicera en nationell AI-strategi – hur kommer det sig? Hur positionerar sig EU i detta landskap, och varför har Sverige ännu ingen nationell AI-strategi? Vilka kan konsekvenserna bli för de länder som inte tar ett samlat grepp kring AI?

Strategisk rådgivare

Jag resonerar kring dessa frågor och diskuterar hur vi som nation kan gå från insikt till handling, och använda AI i samhällets tjänst.
AI på den globala politisk agenda
Vi kan börja med att få lite input i hur olika länder har agerat politiskt i närtid.
- EU satsar 200 miljarder euro för att bli en ”AI-kontinent” (Feb 2025)
- Estland ska ge alla skolor fri tillgång till AI-verktyg (Feb 2025)
- India Government of India Expands AI-Driven Skilling (Mars 2025)
- India’s unique approach to AI autonomy: A three-pillar strategy (Mars 2025)
- Kina:
- Kina vill dominera inom AI (December 2024)
- "Monumentalt" kinesiskt AI-genombrott skakar världen (Januari 2025)
- Den kinesiska staten har tillkännagett planer på att göra landet världsledande inom artificiell intelligens 2030 - Frankrike utser sin första AI minister (Oktober 2024)
- Nederländernas parlament kräver minskat beroende av amerikanska mjukvaruföretag (Mars 2025)
- Sverige: AI-kommissionens Färdplan (November 2024)
- USA: Trump presenterar enormt AI-projekt – techbolag ska bygga upp ”Stargate” (Januari 2025)
Det finns ju 195 länder i världen, beroende på hur man definierar land, men jag kunde så klart lista minst 50 länder till där AI är högt upp på agendan. Men jag tror att detta underlag räcker.
Varför är AI på den globala politisk agenda
Låt oss titta lite närmare hur Kanada, India, Norge och England resonera. Vi kan nu konstatera att AI är på den globala politiska agendan. Nästa fråga vi behöver ställa oss är varför. Vi kan få input och inspiration från de nationella AI-strategierna från olika länder. Låt oss titta lite närmare på hur Kanada, Indien, Norge och England resonerar.
2020 Norge The National Strategy for Artificial Intelligence och 2024 Norge The Digital Norway of the Future
Jag har undrat många gånger hur det kan komma sig att vissa länder, såsom Kanada och Indien, kunde så tidigt tolka sin samtid och därmed förbereda sig för framtiden. I min roll som rådgivare brukar jag lyfta fram vikten av förmågan att försöka ana det som kommer runt hörnet, och därmed kunna agera mer proaktivt – en förmåga som jag menar kommer bli än viktigare framöver. Ta gärna del av min tidigare blogg kring proaktivitet.
Ingen behöver övertala mig om att strategier inte löser allt, men att som nation inte ta ett helhetsgrepp kring det vi står inför när det gäller AI är minst sagt oroande. Ta gärna del av min tidigare blogg kring strategier.
Vägen framåt
För att enkelt summera, påverkar AI redan idag följande fält: arbetsmarknaden, ekonomin, utbildning , forskning, sjukvård , ,tillit , bias , media, hur vi gör affärer , våra relationer med mera.
Alla ovanstående fält ingår i samhällsbygget och är därmed en politisk fråga som vi bör samla oss kring och agera på.
Så här beskriver Wikipedia politik:
”Politik är numera en statsvetenskaplig term för de processer och den taktik en grupp använder för att fatta beslut, ofta vad gäller hur en stats offentliga makt ska fördelas och utövas. Ordet används också om samhällsvisioner och det specifika innehållet i en grupps handlingsprogram och ligger då nära termen policy."
I denna brytningstid står samhällen inför många möjligheter och utmaningar, och det är politikens roll att mejsla fram en framtidsvision samt ta fram strategier och strukturer som ger förutsättningar för den framtiden.
Grundförutsättningen är att vi får upp frågan på den nationella agendan, att vi adresserar detta som en global fråga som kräver systematik, mod att ompröva gamla sanningar och strukturer, och inte minst en ödmjukhet inför både möjligheter och utmaningar. Vår förmåga att tänka, att kritiskt granska, att utmana oss själva har förmodligen aldrig varit större.
I min roll som strategisk rådgivare har jag upplevt en stor förändring både hos den lokala politiken och nationellt under det senaste året. Tänk bara på att jag under de senaste månaderna blev inbjuden till två olika kommuner för att samtala kring AI för deras politiker.
Frågorna som oftast ställs är:
- Vilka är möjligheterna med AI i närtid och framöver?
- Vilka är riskerna med AI nu och framöver?
- Vilka strategiska vägval står vi inför?
- Vilka förmågor blir viktiga framöver?
Fördjupnings material
- 2019 Singapore Nationella AI strategi, Version 2.0 2023
- 2029 Columbia Estrategia Nacional de Inteligencia Artificial
- 2021 Frankrike France’s AI National Strategy
- 2023 Egypten National Strategy Egypt
- 2024 Spanien The Artificial Intelligence Strategy 2024
Att tänka på tills vi ses igen…
Hur jobbar din organisation för att få upp AI på den politiska agendan?
Hur tycker du att vi kan hjälpa till för att få upp AI på den politiska agendan?
Vilka tre råd skulle du ge till våra politiker kring AI?
Slutord
Denna gång vill jag avsluta med ett citat från Margaret Atwood
”Att känna hopplöshet är meningslöst. Den som saknar hopp blir passiv. Man måste hålla på, ända tills exekutionsplutonen laddar sina vapen.”

Följ mig på Linkedin | Tony MC Carrick, Strategisk rådgivare
Vi på Atea hjälper gärna din organisation på er AI-resa. Vi har just den breda kompetensen som behövs för att vara en god partner i detta arbete, nämligen kompetenser inom AI, etik, hårdvara, hållbarhet och säkerhet.
Hör av dig. På Atea jobbar vi både med strategisk rådgivning och verksamhetsutveckling och kan stötta dig i dessa frågor.