
Vad är Atea Sustainability Focus
Med Atea Sustainability Focus påskyndar och underlättar vi hållbarhetsarbetet samtidigt som vi uppnår ett tydligt globalt fokus på hållbarhetsfrågorna.
Varje år bjuder vi in nordiska it-köpare till ASF-dialogen där de får möjlighet att ange vad som är de viktigaste hållbarhetsfrågorna just nu. Svaren tolkas och analyseras av ett Advisory Board bestående av nordiska företag och organisationer som är ledande inom hållbarhet och digitalisering.
Advisory Board sammanställer sina rekommendationer i en rapport som överlämnas till Responsible Business Alliance, elektronikbranschens globala samarbetsorgan i hållbarhetsfrågor.
För att stärka dialogen mellan it-köpare och leverantörer bjuder Atea Sustainability Focus även in till ASF Forum med föredrag och workshops kring branschens viktigaste utmaningar.
Genom ett årligt Sustainability Focus kommer nordiska it-avdelningar steg för steg att höja ribban inom det globala hållbarhetsarbetet.
Vill du vara med?
Anmäl dig via knappen nedan så får du ta del av vad som händer inom initiativet och veta mer om hur du kan engagera dig.
Fokus på människorna – ASF-rapporten 2025 här!
Den åttonde rapporten från Atea Sustainability Focus är den första som sätter människorna i centrum. Hur kan vi säkra att de miljontals människor är involverade i tillverkningen av de it-produkter vi använder varje dag har rättvisa villkor och tjänar tillräckligt för att möta sina grundläggande behov?
- Nordiska it-köpare vill samarbeta med industrin för att införa levnadslöner.
- RBA bör ta fram en färdplan för införandet av levnadslöner och involvera köpare.
- Varumärkesägare bör dela best practices och vara transparenta
- Köpare bör samverka med industrin för att hitta ett sätt att inkludera krav på levnadslöner i upphandling
Varje år är hundratals it-köpare med och driver på för en snabbare omställning inom den globala it-industrin.
Gör din röst hörd!
Be a leader for change!
We are a group of engaged IT buyers who want to create positive change in the IT industry. We believe the way to do it is to unite behind a set of sustainability principles that already guide our own organizations, and apply them to the IT that we buy. Quite simply, take leadership, use our buying power, and let sustainability guide our decisions.
It’s more than walking the talk. It’s about creating a march.
Kravguide för hållbar it
Inköpare som ställer tydliga och relevanta krav vid upphandling påverkar hur snabbt it-branschen kan bli mer hållbar. I Kravguiden finns allt stöd du behöver. Här får du veta vilka steg du kan börja med – och varför de ger bäst effekt.
Sustainability is all about the power of together.
Med dig, för dig
Grunden i Atea Sustainability Focus är den undersökning vi gör bland nordiska it-köpare för att identifiera de bäst brännande hållbarhetsfrågorna för branschen men också få en bild av hur hållbarhet prioriteras vid inköp av it. Genom att delta i undersökningen ökar du förutsättningarna för branschen att svara upp mot de hållbarhetskrav som ställs vid inköp men underlättar också ditt eget arbete med att formulera och följa upp på relevanta och effektiva krav.
Bara en tredje del ställer ”tuffa” hållbarhetskrav
I den senaste undersökningen såg vi att den typiska respondenten är en beslutsfattare inom it verksam i en organisation med 500 medarbetare än fler. Detta är viktigt då det antyder att de som svarat är personer med potentiellt stort inflytande. 12 respektive 9 procent av de som svarat arbetar med hållbarhet eller inköp.
På en 5-gradig skala är den genomsnittliga prioriteringen av hållbarhet 3,8. Ändå är det bara en tredjedel som ställer avancerade hållbarhetskrav med mervärden och kontraktsvillkor.
De svarande anser att det viktigaste man kan göra för att bidra till mer hållbar it är att sätta en strategi för hållbar it (30 %). 33 procent säger sig ha en sådan på plats redan idag, en ökning från föregående år. Intresset för, eller värdet av, att köpa återbrukad utrustning och produkt som tjänst som bidrag till mer hållbar it är fortfarande lågt.
De hinder för att kunna prioritera hållbarhet som respondenterna nämner är desamma som tidigare år: det är svårt att få information om och jämföra hållbarhetsprestandan i olika lösningar, att det är svårt att mäta effekterna av de insatser man gör samt att det saknas tid och resurser för att följa upp kraven. Offentliga verksamheter anger i högre grad att de saknar tid och resurser, medan det bland privata företag är vanligare att man inte ställer krav alls.
Kraven kan bli tydligare
I en granskning av upphandlingsdokument och anbudsförfrågningar som gjordes till den senaste rapporten kunde vi se att it-köpare många gånger ställer vaga krav där leverantörerna ska beskriva hur de arbetar med en viss fråga. Detta försvårar utvärdering och gör det också svårt för leverantörerna att bedöma hur de lever upp till kraven. Mer konkreta krav som kan verifieras, såsom vetenskapliga mål, utsläppsminskningar, harmonisering med internationella instrument kan sannolikt öka effektiviteten i kraven.
”What Atea is doing is really, really a way of making people aware of what is happening and to take responsibility.”
Så ser processen ut

RBA har lanserat ett gemensamt rapporteringsramverk för branschen - "Practical guide to transparency in procurement".

Rådet - Advisory Board
ASF Advisory Board är det råd som sammanställer och tolkar de svar som nordiska it-avdelningar delar med sig av i ASF-dialogen.
Rådets uppgift är att formulera fokuserade och relevanta åtgärder som sedan lämnas vidare till branschen genom organisationen RBA, Responsible Business Alliance.